Gave i glasset

Andreas Viestad anbefaler vin til ribba og julepresangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Med julas overflod er det lett å få for mye fett, for mye gaver, for mye materialisme. Og hva er det å gjøre med det? Vi skal jo nå en gang feire jul. (Om ikke for egen del, så for barnas/konas/familiefredens skyld.) En pragmatisk løsning for alle oss som skulle ønske at vi gjorde noe med det, men kanskje ikke får det til – i hvert fall ikke i år – er å skylle ned julematen med rettferdig vin. Det hjelper flere enn deg selv, og det smaker godt.

Mange kjenner Fairtrade som den stramme kaffen som en iherdig kollega forsøkte å få arbeidsplassen til å gå over til på nittitallet – litt bedre samvittighet, men dobbelt så skjelven – og som først de siste åra har blitt drikkelig. (Og mer enn det: Nå finnes det Fairtrade-sertifiserte kaffer av verdensklasse.)

Rettferdig vin er et temmelig nytt fenomen, og der begynte det med toppkvalitet. Det startet i Sør-Afrika, i Elgin utenfor Cape Town, der vin- og fruktbonden Paul Cluver ga bort tusen mål av gården sin og fikk staten til å gjøre det samme som en del av BEP – Black Empowerment Program.

I Afrika har malen – og klisjeen – vært at gårder overtatt av svarte arbeidere i løpet av noen år har vendt tilbake til temmelig primitivt jordbruk. Jeg har besøkt Thandi flere ganger, og det er langt fra det som har skjedd der. Der er arbeiderne og lokalsamfunnet engasjert i de fleste deler av vin- og fruktproduksjonen, og i landsbygda som tilhører gården er det er en blanding av stolthet og mangel på nød som er inspirerende og temmelig sjelden for Sør-Afrika.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer