Gave i glasset

Andreas Viestad anbefaler vin til ribba og julepresangen.

Med julas overflod er det lett å få for mye fett, for mye gaver, for mye materialisme. Og hva er det å gjøre med det? Vi skal jo nå en gang feire jul. (Om ikke for egen del, så for barnas/konas/familiefredens skyld.) En pragmatisk løsning for alle oss som skulle ønske at vi gjorde noe med det, men kanskje ikke får det til – i hvert fall ikke i år – er å skylle ned julematen med rettferdig vin. Det hjelper flere enn deg selv, og det smaker godt.

Mange kjenner Fairtrade som den stramme kaffen som en iherdig kollega forsøkte å få arbeidsplassen til å gå over til på nittitallet – litt bedre samvittighet, men dobbelt så skjelven – og som først de siste åra har blitt drikkelig. (Og mer enn det: Nå finnes det Fairtrade-sertifiserte kaffer av verdensklasse.)

Rettferdig vin er et temmelig nytt fenomen, og der begynte det med toppkvalitet. Det startet i Sør-Afrika, i Elgin utenfor Cape Town, der vin- og fruktbonden Paul Cluver ga bort tusen mål av gården sin og fikk staten til å gjøre det samme som en del av BEP – Black Empowerment Program.

I Afrika har malen – og klisjeen – vært at gårder overtatt av svarte arbeidere i løpet av noen år har vendt tilbake til temmelig primitivt jordbruk. Jeg har besøkt Thandi flere ganger, og det er langt fra det som har skjedd der. Der er arbeiderne og lokalsamfunnet engasjert i de fleste deler av vin- og fruktproduksjonen, og i landsbygda som tilhører gården er det er en blanding av stolthet og mangel på nød som er inspirerende og temmelig sjelden for Sør-Afrika.

I 2003 ble Thandi verdens første Fairtrade-sertifiserte vin. Samme år vant deres chardonnay gullmedalje ved The Wine Challenge i London. Den prisvinnende chardonnayen er tilgjengelig i Norge, det samme er en rød cabernet sauvignon – merlot.

Nå finnes det
sju Fairtrade-viner på pollista. Samtidig er det også litt paradoksalt at Vinmonopolet bare har satset på de aller billigste for grunnsortimentet, mens Thandi er å finne på bestillingsutvalget. Kvalitet og rettferdighet er ikke forenlig med «billigst mulig». Likevel er det grunn til å tro at Thandi-vinene finnes et sted nær deg. For mer enn 40 polutsalg, fra Andenes til Voss, har tatt inn vinene på sine lokallister.

Thandi Chardonnay Fairtrade 2006

Kr. 139,90

Problemet med mange chardonnayer fra den nye verdenen er at du ikke ser vinen for bare eik. Denne vinen er mer forsiktig eiket, med nok syrlighet til at du kan bruke den som matvin og nok behagelig friskhet, med et lite snev av sitrus og epler, til at du kan drikke den som aperitiff.

Vinen kommer fra Thandi-gården i Elgin i Sør-Afrika, der druene blir mye seinere modne enn i lavlandet rundt Stellenbosch og Paarl. Dette gir smaken mer tid til å utvikle seg og en bedre syrestruktur.

Varenummer: 44339 (Bestillingsutvalg, men finnes på mer enn 40 pol.)

Thandi Cabernet Sauvignon Merlot Fairtrade 2006

Kr. 119,90

En klassisk bordeauxblanding, men som de fleste av den nye verdenens forsøk på å smake som Frankrike, er den på langt nær så streng og syrlig som originalen. Denne fyldige og konsentrerte rødvinen er akkurat en sånn blanding av solbær, krydder og peisvarme som en julevin skal være. Myk, saftig og med en fin, behagelig avslutning, samtidig som den har såpass mye struktur og kryddersmak at den kan passe fint til en barbecueinspirert ribbe. Et godt kjøp.

Varenummer: 44340 (Bestillingsutvalg, men finnes på mer enn 40 pol.)

Los Robles Carmenère Fairtrade 2006

Kr 90,00
Los Robles er et Fairtrade-prosjekt blant småbønder i et kooperativ i Chile. Carmenère er en drue som tidligere var svært populær i Bordeaux, men som ble nesten helt erstattet av andre varianter. I Chile har man gått den andre veien. På midten av 1990-tallet ble det oppdaget at en stor del av det man trodde var merlot, egentlig var carmenère.

Fargen på vinen er dyp rød, nesten fiolett. I tillegg til den type rødvinsmak man vanligvis kaller «solbærpreg», har vinen fine og litt merkelige innslag av paprika, oregano og pepper. En litt tørr avslutning, noe som kan funke fint til feit mat.


Varenummer: 10358 (Grunnsortiment)