NAZI-BØDDELENS NORSKE DATTER: Faren til Venke Fehlis (67) var tysk nazitopp som sendte hundrevis av nordmenn i døden. Foto: Privat
NAZI-BØDDELENS NORSKE DATTER: Faren til Venke Fehlis (67) var tysk nazitopp som sendte hundrevis av nordmenn i døden. Foto: PrivatVis mer

Gestaposjefens datter

Far var en tysk nazitopp som sendte hundrevis av nordmenn i døden. Mor var ei ungjente fra Oslo. Først nå er Venke Fehlis (67) klar for å fortelle sin historie.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

9. mai 1945. Norge er endelig fritt.

En stor, svart bil glir opp foran huset i Furulundsveien på Oslo vest hvor SS-oberführer Heinrich Fehlis (38) har bodd siden august 1943.

SS-toppen Fehlis, en høy, blond mann, går ut av det hvitmalte huset sammen med en ung kvinne. På armen holder han et spedbarn. Kvinnen setter seg inn i bilen. På trappa blir den fryktede Gestapo-sjefen stående og betrakte det lille ansiktet. Så trykker han barnet inntil seg, før han bøyer seg fram og gir det til kvinnen.

- Hvis det verste skulle hende, så vit at de siste minuttene jeg lever, vil jeg tenke på deg. Husk det. Bare på deg, sier Fehlis til kvinnen.

Mor og barn er allerede over svenskegrensen da Fehlis og 74 andre fra det tyske sikkerhetspolitiet, forkledd som alpejegere, forsøker å rømme landet. Ved leiren Lager Franken i Hovenga i Porsgrunn blir de omringet av 100 mann fra Milorg. Fehlis blir tatt inn til avhør, og drar så tilbake til leiren for å overgi den. Men da Milorg-soldater tar seg inn i leiren 11. mai, finner de Fehlis død. Han har tatt sitt eget liv, med gift og skytevåpen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn