Gi meg en C

Solbær er så sunt at det bør forbys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOLBÆR ER SÅ SUNT at det kan være vanskelig å like dem. Nesten ingenting som vokser i Norge er så sunt som solbær. Ikke mye utenfor landet heller. Det er som om bærene har skjønt at framtida ikke ligger i sukker, men i forestillingen om helse og evig liv. Bak det svarte skinnet gjemmer de ikke så mye innsmigrende hygge, snarere en selvsikker og kraftig smak, og enorme mengder C-vitaminer og antioksidanter. Skal du ha noe som er lettere å like, spis et bringebær. Skal du ha noe som er bedre for deg, må du spise en pille.

Solbær er ikke like søte som andre bær. Til gjengjeld er smaken større, mer intens, så det er ikke alltid lett å vite hva man skal bruke det til. Barn har gjerne et litt anstrengt forhold til solbær. Jeg pleide å tenke på dem som et av voksenverdenens ondsinnede angrep på barnematen – på linje med sjømatpizza.

AMERIKANERNE SÅ DET litt på samme måte, men ettersom de ikke – som barn – er hjelpeløse, gjorde de noe med det: De la ned forbud. Inntil nylig var det forbudt å dyrke solbær i junkfoodens hjemland. Det høres nesten utrolig ut, men fram til 1966 fantes det en føderal lov som forbød solbærdyrking. Begrunnelsen for forbudet var at solbærene var mistenkt for å bære med seg en sopp som angrep bartrær. Men dette viste seg å være, om ikke en misforståelse, så i det minste kraftig overvurdert. I delstaten New York ble ikke solbærdyrking tillatt før i 2003. Solbærene har definitivt noe uamerikansk over seg. De er vanskelige, krevende, smaker mye og har sin fremste kvalitet i blandingen mellom syrlighet, sødme og bitterhet og lar seg ikke redusere til godteri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer