Du leser nå Dagbladet Pluss

Gikk med Jesu forhud rundt fingeren

I dag feires den hellige forhuden til Jesus.

MENTE HUN HADDE JESU FORUD PÅ FINGEREN: Den katolske nonnen, helgenen og læreren St. Katarina av Siena var kjent for sin renhet og hengivenhet. For å symbolisere hennes giftemål med Kristus var hun kjent for å gå med hans forhud på fingeren. Dette var et motiv for flere kjente kunstnere, blant andre Peter Paul Rubens og Lorenzo Lotto. Dette er Lucas Cranach den eldre maleri (1516)  av ekteskapsinngåelsen.
MENTE HUN HADDE JESU FORUD PÅ FINGEREN: Den katolske nonnen, helgenen og læreren St. Katarina av Siena var kjent for sin renhet og hengivenhet. For å symbolisere hennes giftemål med Kristus var hun kjent for å gå med hans forhud på fingeren. Dette var et motiv for flere kjente kunstnere, blant andre Peter Paul Rubens og Lorenzo Lotto. Dette er Lucas Cranach den eldre maleri (1516) av ekteskapsinngåelsen.Vis mer

||| DA JESUS VAR ÅTTE DAGER GAMMEL ble han omskåret som Moseloven krever, en tradisjon som gjelder for jødiske guttebabyer fortsatt i dag. Det er i Lukasevangeliet vi får historien om Kristus.

I kristendommen, som etter hvert fikk et visst gjennomslag, tok man tidlig avstand fra omskjæring. Allerede på kirkemøtet i Jerusalem i 48 e. Kr sa kirkefedrene nei, i et av de første vedtakene som differensierte kristendommen fra jødedommen. De kristne ville satse på dåpen som innvielsesrituale.

Men Jesus ble omskåret, og fram til i dag er den 2000 år gamle forhuden hans blitt feiret på denne dag.

I Den norske kirke er 1. januar dagen man feirer «Herrens omskjærelse» ifølge Kirkekalenderen, eller Festum Circumcisio, som navnet er på latin. Kirken har imidlertid begynt å kalle dagen Jesu navnedag.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.