ERNAS UTVALGTE: Jon Gunnar Pedersen ga Høyre 105 000 kroner i valgkampstøtte før han ble ansatt som partiets eneste statssekretær i Finansdepartementet, der Fremskrittspartiet har tre statssekretærer. Foto: NINA HANSEN
ERNAS UTVALGTE: Jon Gunnar Pedersen ga Høyre 105 000 kroner i valgkampstøtte før han ble ansatt som partiets eneste statssekretær i Finansdepartementet, der Fremskrittspartiet har tre statssekretærer. Foto: NINA HANSENVis mer

Gikk ned 2,7 millioner i lønn for å bli Ernas viktigste våpen

Jon Gunnar Pedersen blir kalt «superhjernen» og «Ernas store edderkopp».

(Dagbladet): I det han kommer ut fra Finansdepartementet og krysser Akersgata, virker Jon Gunnar Pedersen som en cowboyversjon av Sigbjørn Johnsen. (Hedmarking, hatt på hodet.)

ERNAS UTVALGTE: Jon Gunnar Pedersen ga Høyre 105 000 kroner i valgkampstøtte før han ble ansatt som partiets eneste statssekretær i Finansdepartementet, der Fremskrittspartiet har tre statssekretærer. Foto: NINA HANSEN
ERNAS UTVALGTE: Jon Gunnar Pedersen ga Høyre 105 000 kroner i valgkampstøtte før han ble ansatt som partiets eneste statssekretær i Finansdepartementet, der Fremskrittspartiet har tre statssekretærer. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Det historiske suset fra den monumentale jugendbygningen slipper taket i det han skritter oppover mot Nordahl Bruns gate, der et annet bygg med lange tradisjoner står innpakket i presenninger.

Pedersen har kjøpt Justervesenets gamle lokaler fra 1882 for å bygge om til sitt eget private bibliotek.

Så langt har prosjektet tatt mer enn tre år. Med tid og stunder skal det stå ferdig, 200 kvadratmeter grunnflate, egen leilighet og altså et bibliotek der han kan laste inn tusenvis av bøker fra garasjen hjemme i Nevlunghavn og containeren på Billingstad.

Inntil videre tilbringes ukedagene i en leilighet på Skarpsno, innredet i 1890-tallsstil.

- Helt siden jeg så «My Fair Lady» som liten gutt har jeg hatt lyst på et bibliotek i to etasjer. Akkurat som professor Higgins.

Det er nesten som man kan se han sitte der og nippe til et glass rødvin med en kubansk sigar i munnviken og en skinninnbundet førsteutgave i fanget.

Rent bortsett fra at Pedersen aldri har begynt å røyke, og mistet vininteressen da han fant ut at han reagerte på garvesyre.

- Ingen gourmet

- Jeg husker da jeg som 10-åring fikk fatt i Øverlands Norgeshistorie fra 1893. Pene bøker, gotisk skrift, gørr kjedelige. Hadde jeg vokst opp i dag ville jeg sittet over et nettbrett, smiler han.

Den røslige karen («Ja, det er åpenbart at jeg liker å spise. Men jeg er ingen gourmet.») er headhuntet tilbake i den politiske manesjen, 23 år etter at han var personlig sekretær for arbeids- og administrasjonsminister Kristin Clemet.

I mellomtida har han blant annet vært med på å starte meklerhuset Arctic Securities, som i fjor hadde en omsetning på 432 millioner kroner og mer enn 100 ansatte.

Nå blir han i mediene omtalt som «Ernas store edderkopp», «superhjernen» som alene skal hamle opp med Frp's tre statssekretærer i et departement styrt av Siv Jensen.

Går ned i lønn

- Hva fikk deg til å gå fra en jobb der du var din egen sjef og tjente 3,5 millioner i året, til stillingen som statssekretær i Finansdepartementet og en årslønn på 841 500 kroner?

- Det er morsomt å være nær Norges finansielle hjerte. Over 1000 milliarder i året passerer gjennom her, mer enn halvparten av hele bruttonasjonalproduktet på fastlandet.

- Det gir en enorm handlekraft, ved inngangen til finanskrisen kunne det for eksempel stables på beina en lånerett til Eksportfinans på 50 milliarder - i løpet av 48 timer. Men generelt er det en jevnere puls her enn i meklerbransjen.

- Har du noen hjertesaker?

- Respekten for pengene vi håndterer. Da jeg i -87 var med å sette opp en alternativ innstilling til landbruksoppgjøret, flyttet vi på ørsmå summer for å få det til å stemme med det politiske landskapet. Men det var jo ordentlige penger. Å skjønne hvordan beslutningene berører mennesker er viktig.

SLAG I SLAG: Mellom pengeslagene kan Jon Gunnar Pedersen nyte synet av slagmaleriene på kontoret. Tidligere har han blant annet vært rådgiver i forbindelse med de to viktigste statlige børsnoteringene noen gang, Statoil og Telenor. 
Foto: NINA HANSEN
SLAG I SLAG: Mellom pengeslagene kan Jon Gunnar Pedersen nyte synet av slagmaleriene på kontoret. Tidligere har han blant annet vært rådgiver i forbindelse med de to viktigste statlige børsnoteringene noen gang, Statoil og Telenor. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Samler på slagbilder

Vi er tilbake på kontoret, omgitt av slagmalerier i storformat. Ja, han samler. Ikke kunst, men historiske slagscener. De blodige kampmotivene fra 16-1700-tallet gir et anstrøk av drama til det ellers nøkterne rommet der bokhylla er det andre blikkfanget.

Pedersen har kastet frakken og blitt varm i trøya.

- Noe av problemet med politikken er at vi teller viljen til å gjøre noe i kroner og øre, og resultater i bevilgninger. Men penger er ingen garanti for en god løsning.

- Den største enkeltutfordringen i dagens samfunn er å finne måter å inkludere de nesten 600 000 som står utenfor arbeidslivet. Sette i gang positive tiltak, men også stille krav. Og denne jobben ... Det er oppfyllelsen av noe jeg syntes jeg burde ha gjort i livet.

- Terrorbalanse

- Hva har endret seg siden forrige gang du var inne i politikken?

- Det voldsomme fokuset på å sette dagsorden, antall mediearenaer og kravet om et tydelig image. Det har blitt en slags terrorbalanse der det ene partiet må ha fem medierådgivere fordi det andre har det. Jeg tror ikke det er sunt, og jeg tror heller ikke det gjør politikken mer interessant.

- Så du kunne ikke tenke deg å bli statsråd?

- Nei, i dag går det knapt an å komme med en slengbemerkning i en pølsekiosk uten at det blir slått opp i media. Jeg har sympati med dem som vegrer seg for å gå inn i politikken av den grunn.

Selv har Pedersen, i motsetning til landbruksminister Sylvi Listhaug, lagt fram sine kundelister uoppfordret.

- Men jeg er i en privilegert situasjon som eier av firmaet, og med mange langsiktige kunder.

Blant disse er diverse banker og departementer, Statoil, Posten, Norwegian og Aker Solutions.

BYGGER BIBLIOTEK: Bibliotek: Presenningene skjuler bygningen der Justervesenet holdt til. Nå skal det bli Pedersens private bibliotek.Foto: NINA HANSEN
BYGGER BIBLIOTEK: Bibliotek: Presenningene skjuler bygningen der Justervesenet holdt til. Nå skal det bli Pedersens private bibliotek.Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Gikk ut over helsa

Da han i 2009 var inne som rådgiver i Aker-systemet, kalte Kjell Inge Røkke ham «en bauta av en kar, en usannsynlig intelligent og reflektert sjel».

- Jeg hadde lite med Røkke personlig å gjøre, men det er lett å legge merke til hvor altoppslukende interessen hans er for det han driver med. Han er kreativ, har mye detaljkunnskap og vil aldri gi seg.

En karakteristikk som stemmer relativt godt på Pedersen selv. Da han i 2002 sluttet i meklerbransjen, var det en dyd av nødvendighet. «Hadde jeg fortsatt til jeg var 50, ville jeg vært dau», sa han den gang til DN.

- Jeg går lett opp i ting, jobbet mye og kjente presset. Det gikk ut over helsa og jeg skjønte at jeg måtte distansere meg.

- Hvor mye arbeidet du?

- Fra jeg sto opp om morgenen til jeg la meg om kvelden, også lørdager og søndager. Det var ingen fritid. Jeg gjorde det jo fordi det var gøy, men til slutt innså jeg at det ikke kunne fortsette slik.

Aksjer verdt 80 millioner

Han sluttet i Orkla Finans, og flyttet til idylliske Nevlunghavn i Larvik for å få fred og ro. Gradvis startet han opp igjen for seg selv, med et knippe faste kunder.

Blant annet var han rådgiver for staten i eierskapsspørsmål. Fem år seinere var han med på å starte Arctic Securities.

- Da var jeg moden nok til å takle det. Det vi ønsket å bevise var at vi kunne lykkes uten storkapital i ryggen, så lenge vi hadde flinke mennesker satt sammen på en riktig måte.

En liten nedtur i økonomien gjorde det lettere å få med folkene som skulle til for å gjøre Arctic til en suksess. Og Pedersen til en rik mann. Verdien av aksjene hans i firmaet er anslått til 80 millioner kroner, i tillegg har han plassert rundt ti millioner i fond og eiendom.

- Du kan tror meg når jeg sier at mye penger er bedre enn lite penger. Men de kommer ikke av seg selv.

Pedersen er ikke gift og han har ingen barn.

- Men jeg har en kjæreste ...

Han drar på det, har lite lyst til å snakke om privatlivet.

Lesehest

- Erkjennelsen jeg kom til da jeg trappet ned i 2002, var at tid er det eneste du ikke kan få mer av. I ungdommen likte jeg å jobbe med Russerevyen, og jeg har alltid hatt lyst til å skrive. Likevel er det ingen av de store valgene jeg angrer.

I oppveksten var det historie og ikke økonomi (eller for den saks skyld idrett, biler og jenter) Pedersen var oppslukt av. Han leste mye, og meldte seg inn i Norsk-Britisk forening som 13-åring.

- Jeg var nok en nerd, selv om det ikke var et begrep vi brukte.

Etter en cand mag grad på Blindern og en MBA ved Northeastern University i USA, ble Pedersen dratt inn i politikken. Først som Kristin Clemets sekretær og deretter politisk rådgiver i Høyre.

PENGESTERK: Verdien av finanstoppens aksjer i meklerhuset Arctic Securities, der han er partner, er anslått til 80 millioner kroner.   Foto: NINA HANSEN
PENGESTERK: Verdien av finanstoppens aksjer i meklerhuset Arctic Securities, der han er partner, er anslått til 80 millioner kroner. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Legger det bak meg

- Tiden i sentralstyret i Norges Gymnasiastsamband var et vendepunkt. Da lærte jeg å forsvare standpunktene mine i en debatt, og å skjønne hvordan motstanderne tenker. Men en av ulempene ved å bli eldre, er at du blir mindre og mindre skråsikker, sier han lakonisk.

- Du har mange suksesser bak deg som mekler og rådgiver, men hvordan takler du nederlag?

- Stort sett ved ikke å snakke om det, legge det bak meg og se framover. Nå gleder jeg meg til å jobbe for å gjennomføre regjeringens politikk. Ut fra det jeg har erfart så langt er Siv Jensen en forbilledlig tydelig sjef, klartenkt og rask til å fatte beslutninger.

- Kommer du til å savne meklerbransjen?

- For utenforstående virker det som meklerbransjen er ekstremt konkurransepreget, at det bare er Birken og testosteron som gjelder. Men i virkeligheten er det nesten alltid godt teamarbeid som skal til. Pengeflytting handler om å slå sammen bedrifter, skaffe kapital, muliggjøre prosjekter, sier han.

- I politikken får du ikke samme følelsen av umiddelbar respons. Men til gjengjeld er du med på noe som berører langt flere.