Gjengvoldtatt som straff

Modige kvinner står fram og får gjengvoldtektsakene frem i lyset i Pakistan.

HVERT ÅR BLIR tusenvis av pakistanske kvinner offer for æresdrap eller gjengvoldtekter som er en utbredt straffemetode. Mørketallene er store i landet som inntil nylig tillott æresdrap.

De fleste drapene etterforskes ikke, de avskrives som ulykker. Og drapsmannen slipper fortsatt fri på grunn av stammelovgivning som eksisterer på siden av offisiell lov.

I dag melder nyhetsbyrået AP at sju menn er arrestert for å ha kidnappet og gjengvoldtatt en ny kvinne øst i Pakistan.

DET ER MUKHTAR MAIS MOT som har ført til at saker som dette ikke lenger forties. Mukhtar Mai (36) var den første pakistanske kvinnen som sto fram etter å ha blitt utsatt for en gjengvoldtekt. Det var de eldgamle stammelovene som ble brukt da hun ble dømt til å bli voldtatt i 2002. 13 naboer tok på seg utførelsen av straffen. De voldtok henne.

Voldtekten ble idømt henne som straff av jirgaen, domstolen bestående av de eldste i landsbyen.

SÅ SKJER DET IGJEN. Kvinnen som nå er voldtatt, Fauzia Bibi, har en historie slående lik Mukhtar Mais.

Hun skal ha blitt gjengvoldtatt som straff fordi hennes unge nevø har hatt et for nært forhold til søsteren til en av de mistenkte mennene. 

Bibi og Mai er begge kvinner som straffes for noe en av deres mannlige slektninger skal ha gjort. Begge er bosatt i Punjab. Ingen av dem har gjort noe galt.

Mukhtar Mai fikk voldtekt idømt som straff fordi en høyerestående nabofamilie hevdet at de var krenket. Broen hennes hadde snakket med en av deres døtre. De ville ha æren sin gjenopprettet. Og det skulle de få gjennom voldtekten.

DET HELT SPESIELLE MED HISTORIENE er ikke at dette faktisk skjer med kvinner i Pakistan. Det er spesielt at de blir kjent. Mukhtar Mai og Fauzia Bibi valgte ikke som andre kvinner i samme situasjon. De tar ofte sitt eget liv etter en slik voldtekt, eller de gjemmer seg bort i skam.

Mai har fortalt verdenspressen om hva som skjedde med henne. Det var et modig valg hun tok for å kjempe mot den grusomme måten å straffe kvinner på i landet.


UTRO ELLER VOLDTATT?
En kvinne som anmelder en voldtekt i Pakistan må vanligvis fremskaffe fire muslimer til å vitne før hun kan få saken prøvet. Om hun ikke klarer å få fatt i disse fire vitnene kan hun bli siktet for utroskap eller utukt. Straffen kan bli offentlig pisking og lang soning.

Så langt i år er dusinvis av voldtekter og æresdrap på kvinner registrert i Punjab. Det er fedre, brødre og ektemann som ofte står bak. I hele landet er over 100 slike drap registrert i år. Grunnen kan være noe så vanlig som at kvinnen ikke er fruktbar, at hun nekter å gifte seg med en mann eller det dreier seg om blodhevn.

Ifølge Human Rights Commision ble det registrert 1300 æresdrap på kvinner i Pakistan fra 1998 til 2003. Voldtektssaker ble det registrert rundt 3000 av på fem år fram til 2002, 1600 av dem var gjengvoldtekter og de fleste ble bortført før de ble voldtatt.

RØMTE. Fauzia Bibi, som er gift, ble gjengvoldtatt i forrige uke i byen Chanoit. En av de mistenkte var rasende fordi søsteren hans og kvinnens slektning hadde et forhold.

Ifølge The News, er hun 25 år og kommer fra Chiniot som ligger i Punjab. Hun skal ha blitt voldtatt, torturert og ydmyket i tre dager før saken kom i politiets hender.

Minst 11 menn med våpen skal ha kommet til huset hennes, dratt henne ut av sengen og tatt henne med seg. De ødela også huset til onkelen som forsøkte å gjøre motstand.

Kvinnen ble holdt i en forlatt gårdsbygning. Her ble hun holdt innelåst helt til politiet fant henne.

- Kvinnen fortalte oss at hun ble kidnappet og voldtatt av sju menn i forrige uke, sier politiets talsmann Mahar Mumtaz ifølge nyhetsbyrået.

De sju ble arrestert i går etter at familien til kvinnen anmeldte saken. Ifølge politiet har en av de mistenkte fortalt i avhør at søsteren hans var blitt kidnappet og utsatt for seksuell trakassering av kvinnens mannlige, unge slektning.

Ifølge politiets etterforskning skal søsteren ha rømt sammen med den unge mannen i juni. Nå skal politiet avhøre de to om forholdet deres.

En ny, modig kvinne viser seg. Fauzia har ikke bare anmeldt saken til politiet. Hun har også kontaktet menneskerettighetsorganisasjoner og Punjabs delstatsminister for å få hjelp.

KARO KARI. Da Mukhtar Mai ble voldtatt hadde en domstol beordret det. Det samme er antakelig tilfelle i den nye saken. De to kvinnene ble usatt for karo kari.

Dommen karo kari utstedes i Pakistan av jirgaen, stammedomstolen bestående av de eldre. Domstolen ser bort fra dom avsagt i det offisielle rettsapparatet.

Fauzia Bibi ble «kari» (en svertet kvinne). En kvinne som er «kari» drepes vanligvis av mennene i familien sin.

Drapsmannens skjebne og skjebnen til «karo» (en svertet mann) avgjøres av stammedomstolen med føydalherren eller den eldste i spissen. Om en mann og en kvinne har rømt sammen kan begge drepes. Statistikken viser likevel at det i all hovedsak er kvinner som er offer for æresdrap i Pakistan.

En vag mistanke kan være nok for at en kvinne kommer i faresonen for å bli drept. Kvinner i alle aldre kan bli dømt til døden for å snakke eller arbeide sammen med en mann, ifølge den anerkjente avisen Christian Science Monitor.

Avisen forteller om en 16-år gammel jente som ble drept i 2002 etter en dans med slektninger på et bryllup. En ung mann til stede fikk tak i hånden hennes. Hun dro den raskt til seg, men en mann i hennes familie så det hele. Det var nok til at familien hennes fikk jenta drept.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til:

NABOENE ARRESTERT:</B> Det var Mais naboer som sto bak den grufulle voldtekten.
STAMMEDOMSTOLEN AVGJØR: Det var en jirga, en forsamling av de eldste i landsbyen, som idømte Mukhtar Mai gjengvoldtekten som straff. Her er pakistanske stammeledere samlet til jirga i Wana i Pakistan. Det var ikke denne forsamlingen som idømte Mai straffen.
FØRST UTE:</B> Mukhtar Mai sa fra. Nå tør flere kvinner å stå fram og fortelle om grusomheter de har blitt ustatt for.
<B>SAKEN FORTSETTER: Mukhtar Mais sak behandles fortsatt i det pakistanske rettsvesenet.