Gjenoppdaget drue

Vi har prøvesmakt de 13 chilenske carmenère-vinene.

Se anmeldelsen av alle 14 vinene. VINLUSA utryddet carmenère-druen fra Bordeaux i 1867. Før dette skjedde var carmenère-stiklinger blitt sendt til Chile i 1850, og der greidde carmenère seg bra fordi dette var utenfor vinlusa phylloxeras rekkevidde. I 144 år ble carmenère forvekslet med merlot-druer i Chile, til tross for at både blader og drueklaser er forskjellige, og merlot modner tidligere enn carmenère. Men i 1994 fastslo den franske ønologen Jean-Michel Boursiquot at dette var carmenère-druer. I NORD-ITALIA (spesielt i Friuli og Lombardia) har man oppdaget at mange vinplanter man trodde var cabernet franc faktisk er carmenère, så Chile er ikke alene om å dyrke denne druesorten. Som en kuriositet kan også nevnes at det for tida dyrkes carmenère på åtte hektar vinmark i Bordeaux! En av verdens fremste vinstokkgenetikere, Carole Meredith ved University of California, tror at både carmenère, merlot og cabernet sauvignon stammer fra cabernet franc. Hun understreker at dette ennå ikke er endelig bevist. AROMA SOM MINNER OM SOLBÆR og paprika har carmenère felles med sine drue-slektninger. Men de fleste carmenère-vinene har krydder, lær, og noe animalsk og jordaktig med i aromabildet i større grad enn de andre nevnte druesortene, og smaken er litt søtere og rundere. Vi har prøvesmakt de 13 chilenske carmenère-vinene i Polets blå bestillingsprisliste. Flere av dem er så gode at Polet burde gi en carmenère-vin eller to en ny sjanse til å skape større mangfold i de røde prislistene. Se anmeldelsen av alle 14 vinene. Diskuter vin Søk i alle vinanmeldelsene i Magasinet