Gjett hvor gammel cd-plata er

Jubilerer i dag.

DET ER 17. AUGUST 1982.Philips-fabrikken i Langenhagen utenfor den tyske byen Hannover, tørker lakken på historiens første masseproduserte cd-plate.

ABBAs siste studioplate «The Visitors» blir samtidig den første digitale musikkplata.

FOR 25 ÅR SIDEN samarbeidet Sony og Philips om å lage en digital arvtaker til den klassiske LP-plata.

Den drøyt 1 millimeter tykke og 12 centimeter store sirkelen av polykarbonatplast og aluminium skulle bli det første skrittet i omleggingen fra analoge til digitale signaler innen musikkindustrien.

Myten skal ha det til at Philips først foreslo en spillelengde på en time.

Sonys musikkutdannede visepresident Norio Ogha syntes da, igjen ifølge en urban legende, det var for galt at et mesterverk som Beethovens niende symfoni ikke skulle få plass når man først skulle lage et nyskapende medium.

Og derfor er standard spillelengde på en cd 74 minutter, det samme som den lengste kjente innspillingen av Beethovens niende. Snipp snapp snute.

Til og med Philips sitt eget nettsted har omtalt denne myten.

Gjett hvor gammel cd-plata er

MEN MYTEN BLIR tilbakevist av med-cd-oppfinner Kees A.S. Immink, som forklarer at størrelsen på cd-plata (og dermed spillelengden) ble bestemt med bakgrunn i at diameteren på plata skulle være omtrent den samme som lengden av en musikkassett målt på skrå.

- Jeg var ikke overbevist om at cden kom til å slå til etter problemene som oppsto med Laservision, innrømte Immink i 1998.

Immink, som også har stått bak kildekoden til både dvd-plata og arvtakeren Blu-Ray, kan slappe av nå som vi har nådd 2007. Tjuefem år etter fødselen er cden fremdeles det ledende mediet innen salg av musikk.

Hva var ditt første CD-kjøp? Diskuter jubilanten her!

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DEN FØRSTE PLATA: Abbas The Visitors var det første albumet som ble trykt opp i cd-format.
AVKREFTER MYTEN: Men med-oppfinner Kees Immink avkrefter den populære oppfatningen om at Sonys vise-direktør fikk satt spillelengden til 74 minutter for å få plass til Beethovens niende symfoni.