Gjør livet finere

Vin er det viktigste nytelsesmiddelet vi har her i verden, mener Finn Lothe, eier av og daglig leder på Lothes Mat og Vinhus i Haugesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Beskriv din beste vinopplevelse?{ndash}Den beste opplevelsen kommer når du minst aner det. Jeg var hjemme på mitt eget kjøkken og fikk uventet besøk av kollega en formiddag. Jeg mikset i hop fiskesuppe med ulike skalldyr og fisk. Så var det å finne vin til suppa. I kjelleren fant jeg en gammel Steinberger Riesling fra Rheingau, som jeg hadde oversett. Husker ikke årgangen nå, men den hadde ligget der i kjelleren i åtte-ni år. Da jeg åpnet den, var jeg spent på om den var drikkelig. Det var den. Den hadde utviklet noen helt utrolige smaker, skifer og petroleum, den smakte nesten bensin. Jeg vet det høres ekkelt ut, men akkurat sånn skal rieslingvin som har sitt utspring i skiferholdig jord smake etter lang lagring. Og så passet den så godt til suppa. Vi satt bare og himlet begge to. Hvor lages den beste vinen for tida? {ndash}Akkurat nå syns jeg Sør-Frankrike lager fantastiske viner. Franskmennene har vært borte en stund, men nå er de plutselig tilbake, og den nye vinverdenen som Chile, Sør-Afrika og Australia, er tatt litt på senga. Ellers lager de noen kanongode hvite viner i Rias Baixas nordvest i Spania. Hvordan har du ervervet dine kunnskaper om vin? {ndash}Jeg er utdannet vinkelner på Gastronomisk institutt i Stavanger. Og så har jeg snart holdt på 25 år i bransjen. Er også utdannet kokk og servitør. Hvor reiser du gjerne på vinferie? {ndash}Jeg reiser hvor som helst der de lager vin, i den tempererte sone, som vi kaller det. Det kan være Hellas, Frankrike, Italia. Eller andre steder. Det viktige for meg er å drikke den lokale vinen. Den passer som regel best til den lokale maten og stemningen på stedet. Tar du med vinen hjem, er det sjelden den smaker like godt. Du klarer ikke få med deg feriestemningen også. Hvilke vintabber er mest utbredt blant nordmenn? {ndash}Det at de tvinger rødvin på all ost som finnes. Ofte er det skrekkelig feil. Det er lettere å finne en god hvitvin enn rødvin til osten, og mange oster har mye bedre av en hvitvin. Eller bruk gjerne begge deler. Søte viner kan passe fantastisk enkelte ganger. Roquefort og en sauternes er klassisk. Chevre, den hvite geitosten, er himmelsk med en Sancerre. Jeg ser at det er koselig å drikke rødvin, men du får en større smaksopplevelse hvis du prøver med forskjellige viner til. Hvorfor er vin viktig? {ndash}Vin er et av de viktigste nytelsesmidlene vi har i verden. Den gjør livet enklere, du blir snillere, filosofisk, salig og sensuell. Det å dele vin med noen skaper en stemning du ikke får ved å dele ei flaske øl eller brennevin. Og så er det spenningen og alle smaksvariasjonene som finnes i vinene som gjør den så egenartet og spesiell. Beste rødvin uansett prisklasse? {ndash}For tida holder jeg en knapp på Brunello di Montalcino 1997 fra Castello Banfi til kroner 294,-. Nummer 31126 i bestillingsutvalget. Vinen kommer fra Toscana. Den er veldig fruktig og har en god, lang ettersmak som varer hele veien... Beste hvitvin uansett prisklasse? {ndash}Chevalier-Montrachet Grand Cru 1996 fra Bouchard Phre & Fils til kroner 1306,- Nummer 30886 i bestillingsutvalget. En burgunder som er kraftig, rik på smak og fylde, og kan lagres lenge. Favorittrødvin under hundre kroner? {ndash}Jeg har to. En sommervin som kan drikkes alene, men som også tåler mat: Palais de Cheval Syrah 1999 til kr 79,-. Denne er lett og sommerlig. Den andre er en Santa Carolina Cabernet Sauvignon Reservado 2000 til kr 99,60 fra Chile. Denne har en veldig kraftig farge og passer til tyngre grillmat. Hold deg unna høner og kylling, denne må ha kraftigere kost. Favoritthvitvin under hundre kroner? {ndash}Franske Colombelle 2001 fra Cttes de Gascogne koster 72 kroner. Den er veldig aromatisk og passer godt til krabbe og enkle retter som reker og salater.Så er det den veldig tørre, en Radegonde Muscadet Shvre et Maine sur lie 2000 til kr 98,90 fra Loire i Frankrike. Denne er god til feitere fisk, fiskesuppe med fløte, eller litt tyngre fiskeretter med fløte eller rømme. Skal du bare drikke for å kose deg, ta den lette. Er du interessert i vin? Besøk vårt vinforum. Her kan du dele din kunnskap, dine tips og meninger med andre vininteresserte. rannveig.korneliussen@dagbladet.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer