Glad i vin?

Hvilken vin går til torsk, og har du tips om rødviner som er gode å lagre? På Magasinets vinforum utveksler leserne tips og kunnskap. Bli med i debatten!

På Magasinets nettsider kommer det jevnlig saker om vin fra vår vinekspert. I tillegg har du anledning til å diskutere vin i vårt eget debattforum. Her kan du spørre andre lesere om tips og råd, eller dele dine egne kunnskaper om vin, druer og serveringstips. Etter at vi startet opp vinforumet har mange fått svar på sine spørsmål. Hjelpsomme og vinkyndige lesere har svart etter beste evne, og ut fra lesertallene er det tydelig at mange følger med på innleggene på debattsiden. For halvannen uke siden ba Betty om tips om røde og hvite viner som passet å servere 72 gjester i et vennelag. Hun har fått flere svar, og de aller fleste har bedt om en nærmere beskrivelse av hvilken mat hun tenker å servere. Noen lesere har også spurt hvilken prisklasse hun tenkte å plukke vinene fra. På bakgrunn av disse tilbakemeldingene har Betty har latt høre fra seg igjen. Hun presiserer at hun tenker å servere viner til rundt hundrelappen, og legger til at vertskapet har gryterett på menyen. På tampen gjør Betty det klart at vinen også må kunne drikkes uten mat. Hauk er en av leserne som har kommet Betty til unnsetning: «Rødvin: Copertino Eloquenzia 1997/1998 (96,-). Denne italieneren er masse vin for pengene, og passer både med og uten mat. Elegant smak, god fylde, men ikke tung. Min favoritt i prisklassen, til tross for at jeg ellers er frankofil i mine vinpreferanser. Hvitvin: Det har en tendens til å gå mer hvitvin per person, så kanskje du skal gå ned i pris i forhold til rødvinen. Når jeg ikke vet hva gryteretten skal inneholde, vil jeg gå for en lett og nøytral allrounder: Domaine du Tariquet 2000/2001 (75,0 cl, 79,90). Denne vinen fra Côtes de Gascogne er frisk og behagelig, og har blitt trukket frem som et meget godt kjøp av blant andre Dagbladet. Et litt dyrere alternativ er Burgund-vinen Sauvignon de Saint-Bris 2000/2001 (75,0 cl, 99,90) fra J. Moreau et fils. Noe mer fyldig, uten at den er noe søtere.» Kan du hjelpe Betty videre i planleggingen? Klikk deg inn her! Det er tydelig at mange av våre lesere har kunnskaper om og et lidenskapelig forhold til vin. Desto større kan forvilelsen bli når en favoritt forsvinner ut av rekkevidde. Her er et hjertesukk fra Ola Langeland, som etterlyser rødvin fra Sardinia: «For omtrent fem år siden plukket jeg opp vinen Cannonau di Sardegna fra Sella & Mosca (årganger 1995-96) på en liten resturant i Durham, England. Vinen ble solgt i massevis på tax-freen på Kastrup inntil 2001, så forsvant den derfra. Jeg har siden vært på polets bestillingsutvalg uten resultat. Nylig fant jeg den i ny årgang et eller annet sted jeg var i Europa, men nå var kvaliteten gått fløyten og det var en tynn greie. Sella & Mosca er etter min mening en god produsent. Hva har de sendt ut her? Vet noen andre noe om dette?» Det er ikke bare de aller mest vinkyndige som finner veien til forumet. Her er rom for å diskutere alt som dreier seg om vin, og be de mer erfarne om hjelp. Her er et eksempel på at nettopp det kan lønne seg: «Jeg har hørt om en vin som skal være så god. Den heter Château Grande Cassagne, tror jeg. Noen som har smakt den?» Det tok ikke lang tid før Limpan hadde tastet inn et svar til XX. «Om det er La Civette du mener er denne meget godt kjøp for pengene - den er veldig god!» Marius Vetter utdyper debatten med nok et svar til XX: «Jeg har prøvd den som heter Château Grande Cassagne Les Rameaux, som er på polets bestillingsliste. Den er litt dyrere enn La Civette, men er virkelig verdt å prøve. Anbefales på det sterkeste! Et spørsmål som ofte går igjen i vindebatter er hvilke viner som anbefales til ulike retter. Denne gangen er det Ida som har et tips til alle torskeelskere der ute: «Gallo Ruby Cabernet er en fantastisk vin til torsk.» Tore Jan er helt enig: «Rart at noen skulle nevne det. Jeg fulgte for en uke siden et råd fra en oppskrift jeg fant på nettet, og kan ikke si meg mer enig! Den følger torsk på en flott måte. Er du enig med Ida og Tore Jan, eller har du andre vintips til torsk? Del dem med andre her! Har du noen gang vært inne på tanken om å bygge din egen vinkjeller? Det er Winston i full sving med. I den sammenheng ber han om hjelp til å velge lagringsdyktige viner. «Jeg holder på å lage vinkjeller, og trenger noen råd angående vin som er godt egnet for lagring i lang tid framover. Har foreløpig «kun» 70 flasker, og kjøper normalt 6 flasker av hver produsent. For tida holder jeg på med franske og italienske viner, men også noen spanske. Kom med råd om rødvin opptil 500 kroner per flaske!» Winston har allerede fått svar fra Hauk, som mener det er formålet som bør avgjøre valget av vin: «Det første man bør ta stilling til er om du skal samle for investeringens skyld, eller om det er planlagt å være til egen nytelse. Det vil ha veldig mye å si for hvilke viner du velger. Dette er en komplisert «vitenskap», der en må lære seg hovedreglene først. Prisvariasjoner mellom årganger er ofte en god indikasjon på vinens lagringsdyktighet, fordi mange av de dyrere vinene først kommer til sin rett minst 10 år etter at de ble lagt. Stien som de fleste havner på (som er villige til å gi opp mot 500 per flaske) er Bordeaux, Burgund, Champagne, Italia. Har du noen andre vintips, eller kan du svare på lesernes spørsmål? Gå inn på våre debattsider og bli med i diskusjonen! På Magasinets vinsider kan du lese om nyheter og anbefalinger, og få med deg Magasinets tester av pappvin og røde nyheter. For mange henger vin og mat sammen. Her kan du hente eller dele mattips. solvi.glendrange@dagbladet.no