Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Gløgg fyr

Brent bar nyter ilden.

Du går hutrende gjennom kalde, mørke gater, og når du endelig kommer fram, brenner det i kinnene. Inne er det varmt og godt og høy stemning, og det tar ikke lenge før du også har kommet i siget. Problemet er vel snarere det motsatte: Kveldens midtpunkt er en velduftende alkoholsterk drikk, som blir desto mer effektiv fordi den serveres varm. Innen kvelden er omme er det alltid noen som har hatt det litt for koselig og kommet i overstadig godt humør, noen ganger med ubehagelige konsekvenser for både omgivelser, fordøyelse og morgendag. Men ellers er det liten tvil om at det var akkurat dette man trengte for å varme sjel og kropp.

Slik har norske gløggfester vært så lenge jeg kan huske dem. Bortsett fra at dette ikke er en norsk gløggfest. Drikken som står i sentrum er ikke søt og klissete, men tøff og med en duft at røyk, torv og malt. Og selv om smaken faktisk – i motsetning til gløgg vil noen si – er god, er den langt fra det viktigste. Det som er minst like viktig for stemningen som smaken og alkoholen, er tilberedelsen. Det går et sus gjennom rommet.

– Nå skjer det!

Lysene slukkes. Så kommer en skjør, blå flamme til syne. Og som gjennom magi strekker flammen seg en meter opp i lufta, blir nesten borte før den igjen stiger opp i lufta som en lysbue.

– Vær så god, en blå blazer til deg. Noen andre som vil ha?

Stedet er New York og tryllekunstneren er Jerry Thomas, «the Jupiter Olympus of the bar», verdens mest kjente bartender. Og tidspunktet? Desember, naturligvis. Desember en gang på 1850-tallet.

Jerry Thomas var den første og den største. Hans påfunn med drinkglassene var ofte ekstravagante og trendsettende. I sin glanstid på 1850- og 1860-tallet tjente han bare litt mindre enn den amerikanske presidenten, men mer enn visepresidenten. Når han reiste på turné ble det avertert som om et sirkus var på vei til byen. Riktignok var det ingen løver eller elefanter, men det var sjonglering, tryllekunster og flammesluking. Og alt sammen var drikkendes, så du slapp å komme hjem edru.

Selv om hans bok «The Bar-Tender’s Guide» fra 1862 inneholder historiens første nedskrevne eksempel på drinktypene Fizz, Flip og Sour, og en slags førsteutkast til en Margarita (Den skiftet navn fra Daisy etter at noen fant på å bruke meksikansk tequila), er det ingenting som er fullt så spektakulært som drinken Blå blazer, som er en whiskybasert brennende drink. Brennevinet settes fyr på, for så å blandes med kokende vann. Vannet er varmere enn kokepunktet til alkoholen, derfor sørger fordampningen av alkohol til at det fortsetter å brenne selv om alkoholprosenten blir lavere. Thomas helte den brennende væsken mellom to kopper, slik at det dannet seg en søyle av ild, noen ganger så mye som en meter lang. Barnslig? Ja. Men julestemningen kommer ikke i noen sterkere form.

Blå blazer

Dette er en slags gløgg for pyromaner, en av de mest spektakulære drinkene som finnes.

Smaken er deilig – masse røyk- og kryddersmak med et hint av frisk, aromatisk sitronsødme – men det viktigste er naturligvis showet. De virkelig flinke får til en meter med blå flammer som svever i lufta, mens de mindre flinke setter fyr på hus eller lugg. Du bør bruke litt tid på å finne passelige kopper til oppgaven. De skal være lette å holde i, og samtidig lette å helle mellom uten for mye søl.

Det kan lønne seg å bruke whisky som er cask strenght, for den har høyere alkoholprosent og tar lettere fyr, men hvis du varmer opp vanlig whisky tar den også fyr.

Det er ikke særlig lurt å være full når du lager denne. Det kan også være lurt å tenke over hvor du best kan lage den uten å sette fyr på huset. En mulighet er å gjøre det utendørs, en annen er å gjøre det over en langpanne med vann.

to sterke kopper  

2 ss brunt sukker

1 dl whisky, cask strength

1 dl kokende vann

2 stykker sitronskall, hver på størrelse

med en 20-kroning, det hvite fjernet

Finn fram to kaffekrus. Forvarm koppene så de er glovarme. Ha kokende vann klart. Ha et lokk klar, for eksempel en tallerken, så du kan kvele flammene.

Skru ned lyset. Ha sukker og kokende vann i en av koppene, whisky i den andre. Tenn på whiskyen. Hell whiskyen over i vannet – fordi vannet er mer enn alkoholens kokepunkt på 78,5 grader vil ikke ilden slokke. Hell den brennende whiskyen mellom de to koppene. Hell fram og tilbake tre fire ganger – eller fortsett så lenge du synes det er gøy. Det er om å gjøre å helle med lengst mulig stråle uten å tenne på noe annet.

Slukk brannen ved å legge et lokk oppå koppene eller server fortsatt brennende. Sørg for at det er omtrent like mye whiskyblanding i hver kopp, ha i én bit sitronskall i hver kopp.

Lys lue

Dette er min fornorskede versjon av Blå blazer – en brennende akevittoddy med ekstra mye krydder, og fra nå av er det slik min gløgg smaker. Alle advarslene rundt brann gjelder her også, så les Blå blazer-oppskriften før du lager denne. Jeg bruker en lys taffelakevitt (se anbefalingene under).

2 ss brunt sukker eller honning

1 dl akevitt

1 dl kokende vann, eller mer

2 stjerneanis

2 nellikspiker

2 små biter kanelstang

2 stykker appelsinskall

Forvarm to kopper så de er glovarme. Hell sukker og kokende vann i en kopp, akevitt i en annen. Skru ned lyset, tenn på akevitten. Hell den over i vannet og hell fram og tilbake et par ganger.

Fordel stjerneanis, nellikspiker, kanelstang og appelsinskall på koppene, smak eventuelt til med mer sukker.

Lapsang og armagnac

Dette er en deilig varm drink med te og brandy. Lapsang souchong er den kinesiske teen som er røykt, og dette gir en deilig røyksmak som minner mye om whisky.

Drinken skal egentlig lages med armagnac, men jeg må innrømme at sammen med den kraftige teen er det ikke så mye du får ut av det prisløftet. Derfor bruker jeg like gjerne det jeg har for hånden av brandy eller billig cognac. Det er slik flaska fra taxfree kvoten får bein å gå, eller i dette tilfellet sjangle på.

Nok til 4

5 teskjeer lapsang souchong te

6 dl kokende vann

4 teskjeer sukker

8 små myntekvaster (toppskuddene)

2 dl armagnac eller annet brunt

druebrennevin

Bland te og vann i en forvarmet tekanne, eller i et desilitermål av plast. La den trekke i tre minutter.

Ha sukker og myntekvaster i bunnen av kopper eller glass som tåler varme. Støt sukker og mynte sammen. Fordel spriten på koppene, sil over te og server.

avi@dagbladet.no

VERDENS MEST KJENTE BARTENDER: Jerry Thomas hadde sin glanstid i New York på 1850 og 1860-tallet. Han fant opp Blå blazer.
VIESTAD ANBEFALER BRENNEVIN TIL GLØGGEN:</B> <B>Upper Ten.</B> Kr. 229,90 (50 cl) <BR></BR> Hvert år drikker nordmenn 175&ensp;000 liter av denne skotske whiskyen som er satt sammen på Hasle i Oslo. Whiskyen er kraftig &ndash; den inneholder omtrent 50 prosent maltwhisky &ndash; og var opprinnelig ment å passe til den norske pjolteren som ble lagd med salt selters. (Andre folkeslag har whisky-soda og det blir noe annet.) Upper Ten er temmelig fyldig og smaker også av røyk, torv, sjø og malt, om enn ikke like mye som en ekte Islay malt. Den flate flasken som brukes på halvlitersflaskene ble tidligere avertert som passende «kjøresprit», for man kunne legge flaska på dashbordet uten at den trillet ned. «Alle vet jo hvor farlig det er å lete etter brennevinsflaska mens man kjører på svingete veier.» <BR></BR> Varenr.: 12042 (Grunnsortiment)
VIESTAD ANBEFALER BRENNEVIN TIL GLØGGEN:</B> <B>Simers Taffel</B>. Kr. 289,90 (70 cl) <BR></BR> Jeg er veldig glad i denne glassklare akevitten med smak av karve og lakris eller anis, i tillegg til bakteppet av andre krydder. Alle akevitter viser ulike kvaliteter avhengig av hvilken temperatur de har, og romtemperert er denne en super snaps til feit fisk. Kald er den også bra til kjøttmat. Men det er særlig når den er en del av drinken Lys lue (se over) &ndash; og får et ekstra tilskudd av stjerneanis, kanel, nellik og appelsinskall &ndash; at den virkelig får svingt seg. Anissmaken blir tydeligere, samtidig får den noe langt mer lekent over seg, og den friske appelsinsmaken gir nok en smaksdimensjon. <BR></BR> Varenummer: 4 (Distriktssortiment)
VIESTAD ANBEFALER BRENNEVIN TIL GLØGGEN:</B> Caol Ila 12 Years Old</B>. Kr. 130,- (20 cl) <BR></BR> At flasken er så liten gjør at det blir temmelig billig å kjøpe ei flaske god single malt Islay-whisky. Min erfaring er da også at dette er en whisky man har mer utbytte av å nippe til enn å bælme eller sette fyr på. Smaken er kraftig, som å sitte i det gamle kornlageret til et fyr som nettopp har brent ned under en spesielt kraftig storm. Mens det er synd og skam å bruke en så flott whisky til å lage Blå blazer, gir det en utrolig kul følelse, og etterpå kan du innbille deg at det er flammene som har skapt røyksmaken. Dessuten forandrer smaken seg mye når whiskyen blir varm og den blir mer intens &ndash; men også teaktig. <BR></BR> Varenr.: 10349 (Grunnsortiment)
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media