God vin til god pris fra Sør-Afrika

Slik har vinproduksjonen overkommet arven fra aparheidtiden.

FRAMTIDA VIL utvilsomt gi vin derfra som kan konkurrere blant verdens beste nok en gang. Den 2. februar 2009 er det på dagen 350 år siden de første druer ble høstet i Sør-Afrika.

Apartheid førte til at utviklingen på vin gikk veldig tregt. Landet har hatt mengder med druer og vin, men det meste har vært laget uten konkurranse, og ment for konsum i landet selv.

STORE KOOPERATIVER styrte landets vinproduksjon og hadde ikke behov for å lage kvalitetsvin.

I 1990 falt apartheid. I 1994 var de første frie valg, og siden har Sør-Afrika måtte omstille seg til en verden utenfor deres egen.

Landet har et flateinnhold omtrent som hele Norden - hvor produksjonen av vin foregår rundt Cape Town i den sørvestre delen. Der bor det like mange som i Norge.

PÅ 14 ÅR HAR LANDET tatt kvantesprang i kvalitet på vinene sine. Hva er det som har gjort det mulig?

■ Mye av de samme druene, men stort sett bare nyplantinger, siden det meste av landets vinplanter var syke/infiserte. Det vil si at druematerialet er meget ungt.

Små dyrkere som sluttet å levere druer til kooperativet, og begynte å lage sine egne viner, noe som medførte tøffere konkurranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I FØRERSETET: Vinprodusenter fra området Stellenbosch utenfor Cape Town lager mye godt, som regel røde viner blandet av flere druetyper. Foto: AFP/SCANPIX
I FØRERSETET: Vinprodusenter fra området Stellenbosch utenfor Cape Town lager mye godt, som regel røde viner blandet av flere druetyper. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

■ Muligheten for nyutdande sørafrikanere eller utenlandske investorer til å kjøpe land og lage vin.
■ Nye områder med energiske produsenter
som kommer inn under lovsystemet for kvalitetssikring av produksjonen.

■ Og sist, men ikke minst: Svært gode priser, blandet med naturgitte perfekte betingelser for produksjon av både frukt- og mineraldrevne viner.

Sør-Afrika har fantastiske betingelser for produksjon av kvalitetsvin. En del av de nye områdene har mineral så det tyter ut av glasset.

Det vil alltid være de som klager på «den nye verden» når det gjelder produksjon av vin, fordi det er for varmt og frukten blir for søtladen og alkoholen for høy.

Landet er, som Australia og Chile, svært varmt, men fordi det kommer inn kalde havstrømmer fra Antarktis, blir også områdene kjølt ned. 

VINOMRÅDENE i Sør-Afrika er som de franske og italienske delt opp i regioner med områder innen regionen, som har en nærmere geografisk benevnelse. Vi tar en sammenlikning med Toscana i Italia: I Italia kalles loven for DOC, som er en variant av den Franske AOC og betyr kontrollert opprinnelse. I Sør-Afrika har det siden 1973 vært noe liknende som kalles Wine of Origin (WO).

DE MEST ANERKJENTE vinene fra Sør-Afrika har lenge vært det som betegnes som «Blends» - flere druer blandet sammen til én vin.

Her har vinene fra Stellenbosch vært i førersetet. Spesielt Bordeaux-blends, som i utgangspunktet sier at det er druetypene som finnes i Bordeaux som blandes sammen, men her er det ingen regler.

God vin til god pris fra Sør-Afrika

Produsentene blander det de har for å lage så god vin som mulig.

Det meste av landet er plantet med grønne druesorter som brukes til lavkvalitetsviner, men nå dukker det til stadighet opp områder som utmerker seg med hvite viner med jordsmonnkarakter og stram kjølig frukt og alkohol som i de kjølige europeiske regioner.

ELIM OG ELGIN er områder som snart vil synes i hyllene på polet. Den nyeste trenden på hvite viner er å lage høykvalitet av drua Chenin Blanc og Sauvignon Blanc, som vi kjenner fra Loire-dalen i Frankrike.

Blant de røde vinene viser stadig Shiraz/Syrah seg som drua med best potensial. De er fortsatt prøvende og meget uerfarne med å lage vin som skal reflektere et jordsmonn, men de lærer seg etter hvert å høste med riktige utbytter, begrense eikebruken og balansere vinene med hensyn til alkohol og sukker.

OMRÅDER SOM SWARTLAND, Tulbagh, Robertson, Elgin, Walker Bay eller Overberg lager alle Shiraz som er blant de beste i Den nye verden.

I Sverige er Sør-Afrika allerede markedsledende foran Frankrike og Italia - som selger mest i Norge.

Utvalget av vin her i landet er ganske bra, selv om mange av de mest spennende viner og områder ikke er representert. Her bør norske importører trå til.

Ni smakfulle sør-afrikanere:

SØTVIN
Nederburg noble late Harvest 2007, Western Cape, Sør-Afrika

Varenr.: 20438 (BU) Poeng: 80 Pris: 99,90/ 0,375 Sødme: 7

Aroma: Fet sukkerholdig frukt, kandiserte appelsiner og ananas.

Smak: Fet rik inngang, fyldig og fruktig. Frisker litt opp avslutningen

Konklusjon: En enkel, men smaksrik dessertvin til søte fruktdesserter.

HVITVIN
Raats Original Chenin Blanc 2007, Raats Family Wines, Stellenbosch, Sør-Afrika
Varenr.: 50725 (BU) Poeng: 86 Pris: 159,90 Sødme: 1

Aroma: Nedlagt pære, sitrus og noe butterscotch sammen med ananas.

Smak: Mineral og krydder, frisk og delikat, nydelig avslutning - WOW!

Konklusjon: Mineral, sier du? Yepp! Granitt fikser det. Raats er konge.

Passer til: Grillet kylling og grillet mager fisk.

RØDVIN

Merlust Rubicon 2003, Stellenbosch, Sør-Afrika

Varenr.: 48045 (BU) Poeng: 85 Pris: 244,90 Tannin: 6

Aroma: Svarte kirsebær og solbær, utvikles mot tobakk og lær.

Smak: Massiv fruktighet pakket inn av myke, men mye tanniner.

Konklusjon: En av nye verdens beste eksempler på en Bordeaux blend.

Warwick Three Cape Ladies 2003 Warwick estate, Stellenbosch, Sør-Afrika

Varenr.: 46350 (B) Poeng: 85 Pris: 189,90 Tannin: 5

Aroma: Mørk rik frukt, eiket innslag, bjørnebær, solbær og moreller.

Smak: Tydelig Cabernet-preg med eik som støttespiller.

Konklusjon: Eneste vin tatt med fra Polets elendige utvalg av Sør-Afrika i basislista.

Stellenzicht Golden Triangel Shiraz 2005, Stellenbosch, Sør-Afrika Varenr.: 44717 (BU) Poeng: 83 Pris: 139,90 Tannin: 4

Aroma: Modne rike frukter med mokka, sjokolade og grønn pepper.

Smak: Flott fylde, myke tanniner og balansert avslutning.

Konklusjon: Vår tidligere favoritt Allesverloren blir svakere og svakere, Stellenzicht helt

motsatt.

The Goatfather 2006, The Goats do Roam Wine Company, Coastel Region, Sør-Afrika

Varenr.: 55243 (BU) Poeng: 83 Pris: 129,90 Tannin: 4

Aroma: Modne røde bær med snev av plommer og pepper og slitte skinnhansker.

Smak: Rik fruktig inngang med herlig integrert eik. Trøkk i avslutningen.

Konklusjon: En herlig miks av franske og italienske druer og en parodi på Gudfaren.

Goats du Roam 2006, Charles Back, Western Cape, Sør-Afrika

Varenr.: 45600 (BU) Poeng: 80 Pris: 119,90 Tannin: 3

Aroma: Bløte myke frukter, snev av krydder og lær.

Smak: En enkel, men smaksrik inngang som fortsetter gjennom hele kurven.

Konklusjon: Blanding av sju druer og Sør-Afrikas svar på en Cotes du Rhône.

Robertson Cabernet Sauvignon 2007, Robertson, Breede River, Sør-Afrika

Varenr.: 14607 (BU) Poeng: 79 Pris: 99,50 Tannin: 4

Aroma: Solbær og mørkere nedlagte frukter, eiket noe, men balansert.

Smak: Aromatisk og enkel å like. Den typiske bløte cabernetstilen med krydder som mye sørafrikansk CS får.

Konklusjon: En av de største vinfarmer i Sør-Afrika, leverer billig kvalitetsvin.

Laroche L´Avenir Estate Pinotage 2005, Stellenbosch, Sør-Afrika

Varenr.: 48462 (BU) Poeng: 83 Pris: 189,90 Tannin: 5

Aroma: Snev av bringebær bak et vell av mørkere frukter som plomme, sviske og bjørnebær. Vanilje og pepper.

Smak: Frukten angriper munnhulen tidlig før myke tanniner tar over. Avslutningen er rik, men en anelse aggressiv.

Konklusjon: Luft vinen en times tid og server den på 16 grader.

• De sju røde sørafrikanske vinene vi har med i testen, er kraftige, og passer til grillet kjøtt som okse,