Gode spise- og kikkevarer

En fryd for øye og gane. Det er både morsomt og godt å besøke nyåpnede Café Christiania.

-  NEI, SE der borte! Er det virkelig det jeg tror det er?

Fredag strakte hals. I et glassmonter noen bord lenger borte sto de pent på rekke og rad. Manifestasjoner av fjerne, søte barndomsdrømmer. Syndefulle, syrlige sukkerbomber under fargerik blikk. Dropsboksene fra Brynhild bråvekket øyeblikkelig til live en hel armé av gamle minner.

-  Jeg husker bestemora mi alltid hadde slike bokser med syrlige drops på nattbordet. Hun var vanligvis generøs, men hadde også samvittighet. Den dag i dag klarer jeg ikke høre ordet «drops» uten øyeblikkelig også å tenke på ordet «tannlege».

-  Hvordan løste du det da? spurte Robinson.

-  Jeg forsynte meg sjøl. Jeg er redd jeg startet min forbryterkarriere allerede i fireårsalderen, sukket Fredag, og la til at forbuden snop alltid smaker best.

CAFÉ CHRISTIANIA ligger i de gamle lokalene til minimalisten Sans, og inneholder mye mer enn gamle dropsbokser. Restauranten er inndelt i flere avdelinger. I skjæret fra mektige lysekroner kan du svært mondent innta middag, lunsj eller afternoon tea i rotunden ut mot Stortingsgata. Har du lyst på en drink og en røyk er takterrassen «Folketinget», med stemningsfull utsikt over nyoppussede Wessels plass og Spikersuppa, stedet. Robinson og Fredag hadde valgt et bord i «Landhandleravdelingen» denne kvelden. Og den første halvtimen ble brukt til å glane, mimre og beundre samlingen til restauranteier Pål Gjelseth. Dukker og bamser, piper og sigaretter, malingsbokser og pensler, vaskepulver og såpe, fotoapparater og filmkameraer - kort sagt: Her finner du det meste en god, gammel norsk landhandel hadde på lager.

-  Minimalistens verste mareritt, sa Robinson.

-  Men jeg må innrømme at jeg liker det.

Menyen og vinkartet ser også likendes ut. Hva synes du om prisnivået?

-  Det er ikke byens billigste sted, nei. Men hvorvidt det er overpriset er umulig å si før vi har testet maten, sa Fredag.

FREDAG valgte Lapin du brasseur , kanin i øl med sølvløk og bacon (kr 98), og indrefilet med bernaise, sopp, aspargesbønner, rødløk og pommes frites (kr 235). Robinson så seg ut kalvecarpaccio med ingefærsyltede grønnsaker (kr 98), og pistasj- og honningglasert andebryst, med fiken, pomme anna, jordskokkpuré og appelsin- og chilisaus (kr 245). Carpaccioen var en nytelse, ingefæren utgjorde en elegant kontrast. Kaninen ble servert i en liten jernpanne og fikk Fredag øyeblikkelig til å utbryte at nå var det på tide å begynne å eksperimentere litt mer med øl i matlagingen hjemme. Så langt, veldig bra. Så kom hovedrettene.

-  Det lukter mest av alt... julekaker! Jeg liker honning, men dette blir litt i meste laget. Selv chilien blir fullstendig utkonkurrert, sa Robinson.

Men kjøttet var nydelig og mørt, perfekt rosastekt, og tilbehøret for øvrig svært bra.

-  Det samme kan sies om dette stykket herefordokse. Førsteklasses. Og som mange har konstatert før, biff med bernaise kan være en gastronomisk seier. Potetene er virkelig snacks og mengden av fersk estragon i sausen er akkurat riktig.

Vinkartet er innholdsrikt, men det er kanskje lagt litt for stor vekt på høytprisede viner. En behagelig oppmerksom servitør anbefalte en flaske Stellenzicht Golden Triangle Pinotage, en kraftig og dyprød sør-afrikaner som gikk bra til både okse og and. Men 460 kroner er over tre ganger polpris og føles unødvendig høyt.

-  Å SATSE på restaurant i hovedstaden er ikke for folk med dårlige nerver. Og da tenker jeg ikke på uanmeldt besøk fra Mattilsynet. Konkurransen restaurantene imellom er større enn noen gang, sa Fredag.

-  Ikke noe å si på selvtilliten til folka bak Cafe Christiania. Etter flere år med solid millionoverskudd fra D/S Louise, Lekter\'n, Sorgenfri, Druen og Åpen bar, har ekteparet Pål og Kristin Gjelseth råd til å være modig. «Dette blir en spesiell og levende restaurant som innen kort tid skal bli en av Oslos best besøkte restauranter.» står det på hjemmesiden deres, sa Robinson.

-  Hvis de klarer å holde nivået og servicen oppe, skal vi slett ikke se bort fra at de får rett.

Museum: Når du besøker Café Christiania, ta deg for all del tid til å gå rundt å kikke. Den nyåpnede restauranten er nærmest en filial av Norsk Folkemuseum