Gourmet på soverommet

I år er det ti år siden Bent Stiansen vant VM i kokking, og neste år kan han og kona Annette feire Statholdergaardens tiårsjubileum - med god samvittighet.

«STATTHOLDERGÅRDEN OPPFØRT 1640 for myntmester Grüner. Stattholdergeneral Ulrik Fredrik Gyldenløve bodde her i 1680-99», leste Robinson på skiltet i Rådhusgata da Fredag kom.

Spisevennene ble tatt smilende imot, ført gjennom stuene med de vakre stukkaturene og lysekronene, og fikk anvist plass i soverommet til Tordenskiold.

De satte seg ned og skålte etter kort tid i to glass champagne. Begge ble sittende og se opp i taket, og Robinson kunne fortelle at det var kjøpmann Mathias Calmeyer som for 220 år siden leide inn tyske stukkaturmestere for å lage de praktfulle stukkaturene.

MENYEN VAR LIKE IMPONERENDE som taket. Etter at Robinson hadde bestemt seg for en fireretter fra dagens meny (kr 785) og Fredag hadde bestilt rosmaringlasert rypebryst (kr 185) til forrett, kom det surdeigsbrød og en tallerken med tre appetittvekkere på bordet.

Kyllingleverpuré med trøffel, potetsuppe med friske urter og kalv var en pirrende start - og forrettene ble en deilig fortsettelse.

Robinson fikk nøttebakt fjellørret og perfekt grillet kamskjell som smeltet på tunga, anrettet med artisjokker, kantareller og ruccolasalat.

- Dette er harmoni! Smørsausen med ørretrogn løfter kamskjellet og fisken - og vinen løfter maten, smattet Robinson og tok en sipp fra glasset.

De hadde begge fått anbefalt et glass Sancerre, Le Chêne Marchand, 2000. L. Crochet (kr 115 per glass) til forrettene. Fredag nikket og nøt det rosmaringlaserte rypebrystet som ble servert med skogsopp-løkfricassé, rødvin-fikensirup og soppskum.

TORDENSKIOLD SKOTTET nesten litt misunnelig ned fra bildet på veggen i soverommet, og Robinson smilte fornøyd tilbake. Lettristet gjørs, som er en ferskvannsfisk, ble servert på en seng av sautert spinat, garnert med en tomatchutney og jordskokkpuré. Fredag var også misunnelig, men fikk smake, og mente at også her var sausen og vinen, et glass Hautes Côtes de Beaume, Chams Perdrix, 2001, Domaine B. Guillaume, med på å løfte retten i en harmonisk smaksspiral.

Den samme vinen (kr 115 per glass) ble følge til Fredags sprøstekte havabbor (kr 340).

Men først kom en granité med smak av norske gravensteinepler og calvados for å rense ganen. En helt perfekt hvilerett. Hovedrettene ble servert med samme presisjon.

- Jeg har ikke noe å utsette på dette, strålte Fredag. - Havabboren er passe sprøstekt, blomkålkremen er mild og fin, og paprika- og parmesankompott er en frisk og spennende smak til fisken.

- Dette er nok den beste reinsdyrfileten jeg noensinne har smakt, stemte spisevennen i.

Robinson hadde fått einebærglasert reinsdyrfilet, servert med Pui-linser, sprøstekt savoykålrullade og bakte skorsonnerøtter.

- Solbærsjyen er deilig frisk til den fine viltsmaken, og vinen er et fantastisk følge, sa Robinson, som hadde fått Amarone della Valpolicella, Il Bosco, 1997, Cesari i glasset. Vinmenyen (kr 575) var et lettvint og vellykket valg.

KVELDENS KUNNSKAPSRIKE og hyggelige servitør insisterte på at Fredag måtte ha vin som følge til multe- og sjokoladesuffleen (kr 160).

Tre glass vin kom på bordet - og to av dem var på huset!

- Etter å ha prøvd alle tre landet Fredag på at Tokaji Aszu, 5 Puttonyos, 1995 passet best til den varme suffleen, som kom med Jivara melkesjokoladeiskrem, melonsalat og lakkasaus.

- Jeg vet ikke hva lakka er for noe, men det smaker nydelig, stønnet Fredag.

Robinson nøt pasjonsfrukt og kokosmousse med mangosalat og den samme sjokoladeiskremen som Fredag, og kunne fortelle at lakka er multelikør.

På tross av vanskelige navn i menyen holder Statholdergaarden et meget høyt nivå uten å snobbe.

- Det er deilig å se at de tar alle gjestene på alvor. Stian, Annette og resten av staben kan trygt feire ti år med brask og bram. Det fortjener de! kom det samstemt fra Robinson og Fredag på vei ut i høstnatta.

<B>HISTORIE: </B> Statholdergaarden er innredet med fem vakre rom i 1700-tallsstil, og i takene finner man noen av Nord-Europas flotteste gipsstukkaturer.