Gourmet til folket

Ylajali er nesten for godt til å være sant. Mat i stjerneklasse til faste, lave priser.

LUBNE, PERFEKTE ØSTERS fra Bretagne innledet gildet Robinson og Fredag hadde foran seg: Sjuretters overraskelsesmeny (690,-) med tilhørende vinpakke, på en av Oslos rauseste restauranter.

Østers er nesten alltid den perfekte åpningen på et måltid, og særlig når de kommer paret med en god Riesling, som her.

De hadde vært skeptiske til å helle i seg hele syv glass vin, men perlen av en kelner foreslo halve glass av vinpakka - til halv pris (285,-). En meget hyggelig ordning, og helt i tråd med stedets filosofi. På Ylajali kan du spise dagens hovedrett (250,-) eller la kjøkkenet få kurtisere deg med tre, fem, syv eller ni overraskelser. 

ETTER ØSTERSEN KOM saltbakt foie gras, med kirsebær, frisk kompott av eple og løk, og små «pinner» av grillet brioche.

- Det er så god stemning her, sa Robinson, mens den elegante, milde smakskombinasjonen hang igjen i ganene.

På Ylajali ser du sjelden forretningsfolk. Noen forelskede par og et par glade firemannsbord med unge mennesker i avslappa antrekk fylte denne kvelden det som en gang var gamle Rikshospitalets apotek.

- Det er rart at ikke flere kjøkkensjefer lengter vekk fra stiv duk-/stiv priskonseptet når de ser at det går an å kombinere ambisiøs meny med lav dørterskel, sa Fredag.

- Skål for det! Heia dem som vil la vanlige folk føle rusen av en fantastisk matopplevelse, svarte Robinson.

NESTEN FULLKOMMENT: Av og til er det enkleste ikke bra nok. Da er det godt man har Ylajali, der er det både billig og bra. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
NESTEN FULLKOMMENT: Av og til er det enkleste ikke bra nok. Da er det godt man har Ylajali, der er det både billig og bra. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

Den svulstige skålen var godt timet, for neste rett fikk tærne til å krølle seg i fryd.

Skinnbakt sei på bløt blomkålpuré, servert med beurre noisette, smørstekt jordskokk og små irrgrønne flyvefiskrogn smakt til med litt wasabi.

- Muscadet-vinen er forbløffende godt følge, den plukker opp nøtte- og urtesmakene og løfter det hele til himmels. Kan det bli bedre, undret Robinson.

DET KUNNE DET: En kremet, tomatisert suppe laget på strandkrabbe, toppet med rosa fjellørret og pistou.

- Dette er sublimt, stønnet Fredag.

- Her er alle smakene tatt ut til det maksimale, sa Robinson imponert.

Kjøttretten ble en nedtur. Dielam med potetpuré, sommergrønnsaker og dillsjy ble servert med kveldens første rødvin, Saint Cosme 2007 Côtes du Rhône.

- Lammet smaker ingenting, sa Fredag.

Gourmet til folket

- Og rødvinen er for kraftig. Det er slurv når man har en sånn vinkjeller å velge fra som Ylajali har.

MED OSTENE VAR KJØKKENET tilbake i form. Roquefort med vannmelon, chèvre med pæresorbet og mild hvitost med eplesaus og ristede mandelsplitter. Utfordrende, men finstemt.

Etter seks retter ønsker man seg et søtt lite punktum. Men her kom en masse komma og utropstegn, hopet hulter til bulter på tallerkenen.

Karamellpudding på bløtkakebunn, bitter sjokoladesorbé med mandelknas, i tillegg til kokt fersken og lakrissaus.

- Hver for seg er alt godt, men sammen blir det bare rotete, sa Fredag.

- Dessertkokken må lære av fiskekokken hvordan man kombinerer og forener smaker, sa Robinson.

Da kan Ylajali begynne å lukte på en sekser.

robinson&fredag@dagbladet.no

FASTE, LAVE PRISER: Det eneste som trakk ned da Robinson & Fredag besøkte Ylajali, var en lite smakfull kjøttrett og en rotete dessert.