Gourmetdiktatoren

Mens folket sulter i hjel, har Nord-Koreas diktator Kim Jong Il (62) matvaner du knapt vil tro er sanne. Sans for humor har han og.

DET ER KOKKENE SOM FORTELLER. Han sender dem verden rundt etter de fineste råvarer. Han liker sin sashimi utsøkt skåret og servert fra levende fisk. Risen han spiser er håndsortert av unge kvinner. Og han henter inn dyktige utenlandske kokker til å arbeide for seg, i det nær hermetisk lukkede Nord-Korea. Kim Jong Il er verdens kanskje mest isolerte og hemmelighetsfulle statsoverhode. Men nå har to av hans tidligere stjernekokker skrevet bøker og artikler hvor de avslører matvanene til mannen som beskrives som Asias største gourmet. Takket være en økende mengde historier fra kokker og andre utro tjenere, er mer kjent om diktatorens spisevaner enn om noen annen politisk leder. Og fortellingene om Kims matvaner slukes med stor interesse av psykologer, statsvitere og sosialantropologer, som mener at mannens levesett og matfat avslører mye om hans psyke og selvbilde. FORLENGER LIVET. Også det faktum at diktatoren har et eget medisinsk institutt i hovedstaden Pyongyang, hvis formål ene og alene skal være å sikre at maten han spiser er sunn og helsebringende, forteller sitt. Instituttet er bemannet av 200 av landets beste leger og helsepersonell. - Formålet med instituttet er kun å forlenge livet til Kim Jong Il, sier avhopper og lege Seok Young Hwan, ifølge The Los Angeles Times. Seok arbeidet selv på instituttet før han lyktes i å flykte til Sør-Korea. Etter anbefaling fra instituttet spiser Kim blåhailever fra Angola, for helsas skyld. Han spiser for øvrig haifinnesuppe tre-fire ganger i uka, mens han nyter den koreanske delikatessen hundesuppe eller hundestuing hver søndag. BARBERTE KOKKEN. Du ante kanskje ikke at den nordkoreanske diktatoren har sans for humor eller såkalte practical jokes? Det har han, hvis vi skal tro den japanske sushikokken med pseudonymet Kenji Fujimoto, som har gitt ut bok om sine 13 år i Kims tjeneste. I boka minnes «Fujimoto» en episode knyttet til en bryllupsfest. Kim hadde sendt bud på ham dagen derpå, for så å spørre kokken om han hadde noe hår «der nede». Sushi-kokken forstod raskt at han hadde blitt barbert, etter å ha drukket seg sanseløs og sluknet på bryllupsfesten. - Det er sånt vi gjør ved nordkoreanske brylluper, fortalte den mektige spøkefuglen. COGNACKONGE. Det later ikke til å være mangel på festligheter i Kims palass i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Diktatoren er nemlig så glad i god drikke at han er verdens største konsument av Henessy cognac. Det ble avslørt da regnskapet fra Henessy lekket ut tidlig på 90-tallet. Kim importerer cognac fra Henessy for 650.000 dollar, eller rundt 4,5 millioner kroner, i året. 4,5 millioner kroner på cognac er mye, hvor som helst i verden. Ekstra mye blir det i et land hvor gjennomsnittlig årsinntekt er rundt 5000 kroner og hvor mellom en og tre millioner mennesker har dødd av sult siden midten av 90-tallet. Sjuåringer i Nord-Korea skal være gjennomsnittlig 20 cm kortere og ti kilo lettere enn sine jevnaldringer i nabolandet Sør-Korea. Tallene om landet er imidlertid ikke alltid sikre og nøyaktige, da kommuniststaten er så godt som hermetisk lukket for utlendinger. Men sprit og mat slippes inn. Kim har over 10.000 flasker brennevin i sin private spritkjeller, hvor han liker å feste og synge karaoke med sine nærmeste ansatte, ifølge sushi-kokken Fujimoto. Han arbeidet som kokk for diktatoren fra 1988 til 2001, og fungerte tidvis også som hans venn og gamblingpartner. Kokken er ikke Kims venn lenger nå. Han skriver under pseudoym av frykt for sitt liv, etter at han rømte fra jobben under en av de mange ekstravagante innkjøpsturene han ble sendt på. Det ble ikke få slike turer på Fujimoto, mens han var i Kims tjeneste. Mens de fleste av kommunistdiktatorens 22 millioner undersåtter levde på sultegrensa var det nemlig ingen grenser for hva deres høyt elskede leder unnet seg selv. DANSK BACON, MALAYSISK MANGO. Kim sendte Fujimoto og andre kokker på handleturer over hele verden. Diktatoren foretrakk kaviar fra Iran og Uzbekistan, meloner og druer fra Nord-Kina, papaya fra Singapore, mango fra Malaysia, bacon fra Danmark, sjømat fra Japan og øl fra det tidligere Tsjekkoslovakia. - Fisk var den mest ettertraktede varen fra Japan. Høykvalitets tunfisk og blekksprut ble ofte etterspurt. En gang kjøpte jeg 1200 kilo til sammen; flytransportutgiftene alene var ublu, skriver sushikokken i sin bok. TIL JAPAN ETTER FROKOST. En annen gang ble sushikokken sendt til Tokyo, ene og alene for å handle inn noen riskaker og japanske sigaretter for sin krevende arbeidsgiver. En dag under et måltid utbrøt Kim Jong Il plutselig, «Fujimoto, jeg har hørt at i Japan finnes det en riskake fylt med burot. Jeg vil at du reiser og kjøper det i morgen!» I tillegg fikk sushikokken ordre om å kjøpe hvert eneste japanske sigarettmerke og å ikke bruke mer enn tre dager på reisen. Kokken gjorde som herren befalte, og handlet 200 riskaker i Tokyo. Hver småkake kostet egentlig rundt 100 yen, eller 6-7 kroner. Med reiseutgifter og hotell ble imidlertid prisen per riskake rundt 100 kroner. Riskakene falt til gjengjeld i smak hos diktatoren, som ergret seg over at nordkoreanske kokker ikke kunne lage dem like gode. Av de mange japanske sigarettmerkene Fujimoto bragte hjem smakte Kim imidlertid kun på mentoltypene. PÅ TUR MED MATPAKKE. Kim Jong Il selv er uhyre sjelden på reisefot. Men når han er det, ser han ingen grunn til å avstå fra de kulinariske fristelsene han unner seg i i hjemlandet, uansett hvor han er. Den paranoide diktatoren reiser helst med tog. Under en en måned lang togtur gjennom Russland i 2001 fikk han minst fire ganger flydd inn forsyninger med levende hummer og franske viner, direkte fra Paris. Menyen på turen bestod vanligvis av mellom 15 og 20 retter. På toget kunne man kunne bestille en hvilken som helst rett man ønsket fra det koreanske, russiske, franske, japanske eller kinesiske kjøkken, forteller russeren Konstantin Pulovksi i en bok om togturen, basert på hemmelige notater og rapporter skrevet av russiske tjenestemenn som spionerte på Kim under hans Russlandbesøk. IKKE BRA NOK. Den bortskjemte koreaneren holdt seg ikke for god til å kritisere vertenes kokkekunster under besøket. Ved minst to anledninger kom han med sterkt kritiske bemerkninger om russiske delikatesser som ble servert ham, som ikke var tilberedt på den måten han visste og forventet at de skulle være. Men Kim kan også la seg begeistre. Under reisen ble han så glad i en russisk brødtype, at han fikk flydd hjem 20 brød slik at de skulle være ferske når han ankom Pyongyang etter utenlandsturen. MUNNSKJENK OG NAKENDANS. Ikke bare råvarene, men også hvordan de blir behandlet er gjenstand for Kims skyhøye krav. Risen han spiser blir håndsortert av unge kvinner. Korn for korn studeres nøye, slik at ingen korn som er skadet, eller som skiller seg ut i form eller farge, kan havne på tallerkenen til kvinnenes høyt elskede leder. Når sorteringen er unnagjort kokes risen på et vedbål laget av trær fra Mt.Paktu-høyden ved den kinesiske grensa. NAKENDANS. Kim benytter gjerne kvinner til andre ting enn rissortering. For eksempel til nakenddans. Han har en fast tropp som underholder under hans middager og fester. En gang, under en bankett, danset fem kvinnelige dansere en discodans. «Ta av dere klærne», utbrøt Kim plutselig. De unge kvinnene måtte kle seg helt nakne og danse for Kim og hans selskap. Deretter beordret han både staben sin og Fujimoto til å danse sammen med kvinnene. - Dere vil danse, men ikke røre. Hvis dere rører er dere tyver, advarte diktatoren. TOK SMERTESTILLENDE SAMMEN. Som så mange av historiens store diktatorer er også Kim Jong Il paranoid og redd for livet sitt. Han benytter derfor munnskjenker til å smake på maten før han selv vil innta den. Men det er mer enn det som er på matfatet som er grunnlag for Kims paranoia. Kim Jong-Il er en ivrig rytter, men rir kun på hvite hester. En gang falt han av hesten sin og skadet seg nokså kraftig, slik at han ble satt på smertestillende medisiner. Både sushikokk Fujimoto og fem personer i diktatorens nærmeste stab ble tvunget til å ta de samme medisinene som Kim. I en måned ble de injisert med medisinen hver formiddag klokka 10. «Han var redd for at han skulle bli avhengig av den, og ville ikke være den eneste», skriver Fujimoto i sin bok. GASTRONOMISK. Sushikokken er ikke alene om å avsløre Kims gastronomiske utskeielser. Først ut med kokkesladderet var den italienske pizzakokken Ermanno Furlanis, som for tre år siden skrev en serie på tre artikler under tittelen «Jeg lagde pizza for Kim Jong Il». Her fortalte pizzakokken blant annet om Kims gigantiske kjøkken som var uhyre luksuriøst, sterilt og antiseptisk som en operasjonssal. Det var et gastronomiens tempel, mener Furlanis. «Jeg tviler på at engang Frederico Fellini kunne ha drømt opp noe av denne størrelsesorden», skriver han. Han forteller også om den gangen han skulle lære nordkoreanske kokker å lage pizza for Kim, og hvordan de lokale kokkene hang over pizzalefsene hans med linjal for å måle avstanden mellom olivenene. SPRELLENDE MAT. Det kreves nemlig både presisjon og dyktighet for å gi Kim det han er vant til. Sushikokken Fujimoto serverte en gang en sashimi som var så dyktig skåret opp, at fisken fortsatt hadde innvollene intakt og sprellet da den ble servert til gourmetdiktatoren. «Han roste den høylytt og sa den var ekstremt delikat», skriver Fujimoto. VELSMAKENDE. Alle kildene som beskriver Kims matvaner understreker imidlertid at han aldri fråtser, men er en sann gourmet. Han kan mye om mat og har en veltrent og utsøkt smakssans. - Du skal nyte et måltid først med dine øyne, dernest med din nese og så med din tunge, liker Kim å belære, ifølge Fujimoto. NARCISSIST. - Dette er hvordan man tilbereder mat og vann for en gud. Ingenting som ikke er helt perfekt skal krysse hans lepper, sier den amerikanske psykiateren Jerold M. Post til The Los Angeles Times. Post er tidligere direktør ved CIAs senter for analyse av personlighet og politisk atferd, og har studert Kims matvaner i detalj. Han forklarer at Kims besettelse etter å spise de fineste matvarer kommer fra å være sønn av Nord-Koreas landsfader Kim Il Sung, som av landets propagandamaskin ble dyrket som en gud. - Han har dette spesielle selvbildet, slik at det ikke er noen motsetning mellom den ekstreme omtanken som er hans egen mat til del og det faktum at halve befolkningen sulter, forklarer han. Post har diagnostisert Kim Jong Il som en sykelig eller ondartet narcissist, hovedsakelig basert på hans matvaner. ELSKER LIVET. Analytikeren Kim Kyung Won, Sør-Koreas tidligere ambassadør i USA, finner derimot trøst i Kims kulinariske utskeielser. - Kim Jong Il elsker livet. Han drikker, han er en jentefut, han er en gourmet. For å starte en krig kreves det en asket som Hitler som ikke bryr seg om han lever eller dør. Men jeg kan ikke forestille meg at Kim starter en krig som han garantert vil tape. Kilder: The Atlantic Monthly, The Los Angeles Times, The Daily Telegraph, The Chosun Ilbo og International Herald Tribune

COGNAC-ELSKER:</B> Kim importerer cognac fra Henessy for 650.000 dollar, eller rundt 4,5 millioner kroner, i året.
<B>HERMETISK LUKKET LAND:</B> Men verdens dyreste hermetikk, iransk og uzbekistansk kaviar, åpner Nord-Korea grensene for. Diktator Kim Jong Il bruker millioner på mat hvert eneste år.
<B>PARANOID DIKTATOR:</B> Kim Jong Il er svært nøye på hva han spiser og vil for all del ikke bli syk.
DERFOR PLUKKER KVINNENE RIS:</B> Ett og ett riskorn undersøkes før risen kokes på bål fra en spesiell skog. Bare det aller beste er godt nok for den matglade diktatoren.
KAVIAR:</B> Steindyr delikatesse som diktatoren helst får fra Iran.
DANSK BACON:</B> Det er ingen vits i å komme med noe annet til diktatoren som faktisk har svært godt utviklede smaksløker og kan kalles en ekte gourmet. Han er godt vant.
SPISTE LEVENDE SASHIMI:</B> Diktatoren var svært glad den gangen kokken klarte å skjære opp den rå, levende fisken på en slik måte at maten fortsatt sprellet da han skulle spise den.
EN GANSKE GAL MANN:</B> Nå kaster forskerne seg over matvanene til Kim for å finne ut mer om ham.
HEMMELIG MANN:</B> Her inspirerer han styrkene sine på et hemmelig sted i landet.
ÅPNET OPP:</B> Kim Jong Il hilser på Japans statsminister Junichiro Koizumi i mai i år. Håpet var at koreanere i Japan kunne få møte slektningene sine fra det lukkede landet.