Gøy på vannet

De kan kjøre campingvogna si ut på vannet og fortsette ferien der. Har Birgitte Konstanse Skjefstad (28) og Erland Jørgensen (39) Norges kuleste campingvogn?

Det står en helt vanlig familie ved Bleikvatn i Bleikvassli utenfor Mo i Rana: Portmontør Erland Jørgensen, sosionom Birgitte Konstanse Skjefstad og hennes døtre Tora (4) og Sarah (6). For ikke å glemme bulldoggen Prisilla.

De kunne ha vært en vanlig campingfamilie, men det er noe som ikke stemmer. For hva i all verden er det som ligger på innsjøen bak dem? Det må jo være en båt? Eller ei campingvogn?

Nei. Det er en campingbåt.

- Den er nummer 26 av 60 som ble laget i England mellom 1971 og 73, sier Erland.

- Ja, men hva er det for noe?

- Det er en Caraboat.

- Har dere lyst til å sitte på taket, jenter?

- Jaaa! Men får vi lov til det, da? sier Sarah.

ER DET? ELLER ER DET? Det er faktisk begge deler. Caraboaten til Birgitte Konstanse Skjefstad (28), Erland Jørgensen (39), Tora (4) og Sarah (6) er både ei campingvogn og en båt. Alle foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN
ER DET? ELLER ER DET? Det er faktisk begge deler. Caraboaten til Birgitte Konstanse Skjefstad (28), Erland Jørgensen (39), Tora (4) og Sarah (6) er både ei campingvogn og en båt. Alle foto: ADRIAN ØHRN JOHANSEN Vis mer

- Ja, med flytevestene på, så, sier mamma Birgitte.

Soldekket har plass til tre voksne mennesker. Erland løfter bulldoggen om bord, kaster loss og drar i gang påhengsmotoren. Og la det være sagt: Å sette seg i en campingvogn som duver i vannskorpa er en selsom opplevelse; som en surrealistisk drøm. Her er utslagsvask, toalett og fendere. Her er ratt, ekkolodd og hjul. Det lukter båtliv, bikkje og camping på en gang.

- Jeg hadde ikke satt til havs i ruskevær med den. Nei takk. Men den er forbausende stødig, sier Erland.

- Fisker dere herfra?

- Det er en mulighet. Den holder jo god dorgefart.

Det var i fjor høst at de så den for første gang. Egentlig var Erland og Birgitte på jakt etter ny båt. En de kunne ta med småjentene på Nordlands-vannene med. Etter å ha lett og lett, klikket Birgitte seg inn på Blocket.se, Sveriges svar på Finn.no.

- Jeg var ute og kjørte bil, da Birgitte ringte. Hun var helt vill. Hun sa: «Du må kom’ heim, du må kom’ heim, æ har funne båten i vårt liv!». Og det hadde hun jo, sier Erland.

- Hva skal til for å ha et slikt fartøy?

Gøy på vannet

- Man må ikke ha dårlig tid eller være stresset når man kjører rundt med en sånn en, det er helt sikkert.

Samboerne slo på tråden til Sverige, og fikk snakke med en pensjonert svensk postmann. Han kunne godt tenke seg å selge, men ikke over telefon. Birgitte og Erland skaffet seg en «forkjøpsavtale», som de sier, for de orket ikke tanken på en lang bomtur. Hvis de likte hva de så, skulle de få med seg Caraboaten hjem. 50 mil seinere kom Birgitte og Erland til Lule älv i nærheten av Boden, nordøst i Sverige.

- Det var flere som hadde ringt, blant annet fra Finland og England. Men vi var ivrigst, sier Birgitte.

- Dere nølte ikke?

- Overhodet ikke.

Vogna er den eneste i sitt slag som er solgt i Sverige, etter det samboerne kjenner til. Opprinnelig ble Caraboaten laget for å gå på de engelske kanalene på 1970-tallet. Et lite firma i Ashfield klekket ut ideen om en husbåt som kunne transporteres mellom kanalene.

Etter hvert endte altså nummer 26 av 60 Caraboat-er i Sverige, visstnok importert av en danske. Der ble den kjøpt av den svenske Robinson-deltakeren Kent Larsen. Da den forrige eieren kjøpte vogna, var den pill råtten.

- Den var helt muggen, sier Birgitte.

Postmannen hadde revet ut alt inventar, grunnet den, ommøblert, hengt opp gardiner og boret hull, så den kunne tappes for vann. Så hadde havet kalt på ham, og da måtte han ha en annen, mer sjødyktig farkost. Han la ut en annonse og ventet på svar.

- I England finnes en forening for Caraboat-eiere. De arrangerer treff for likesinnede. Nå skal vi starte en norsk Caraboat-forening, sier Birgitte.

- Men er ikke dere alene om å eie en sånn i Norge?

- Jo, men det kan jo hende det står noen nedstøvede et sted, og at de som har dem ikke vet at de er i besittelse av gull. Det eneste kravet vi vil stille til våre medlemmer, er at alle kommer på årsfesten.

- Vil dere oppmuntre andre til å skaffe seg en Caraboat?

- Absolutt og selvfølgelig. Får man tak i en sånn, må man ikke nøle.

Hvis nordlandsbøndene på gårdene langs Bleikvatn kikker ut, kan de se ei gul og hvit campingvogn komme sakte fossende over innsjøen.

- Neste helg skal vi på overnattingstur. Da er det bygdefest ved Røssvatn, omtrent 1,5 mil fra der vi setter ut båten, sier Erland.

- Hvor lang tid regner dere med å bruke dit?

- Med vanlig båt tar det en halvtimes tid. Med denne må vi nok sette av hele dagen.

- Du sier båt?

- Ha-ha, jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle den. Den er nå en pussig blanding. ■

tjrm@dagbladet.no

BESTEMTE SEG RASKT: Da Birgitte og Erland så annonsen for Caraboaten, tok det ikke lang tid før de var på tråden til eieren.
DEKKSGUTT: Både finner og briter meldte sin interesse, men det var paret fra Norge som kapret godbiten. Fordi de var ivrigst. Dermed ble bulldoggen Prisilla dekksgutt. Og Erland kaptein for en båt med 5 hestekrefters motor.
TIL VANNS: Caraboatene ble laget i England mellom 1971 og 1973. Dette er nummer 26 av i alt 60 eksemplarer.
... OG TIL LANDS: Campingbåten er ikke noe fartsmonster til vanns, men på veien får den i alle fall kraft fra litt flere hester.