Tradisjonen utro: Gravlaks må ikke alltid serveres med sennepssaus, selv om det er deilig. En vintersalat med fravlaks og appelsin kan gjøre suse på tunge vinterdager.
Tradisjonen utro: Gravlaks må ikke alltid serveres med sennepssaus, selv om det er deilig. En vintersalat med fravlaks og appelsin kan gjøre suse på tunge vinterdager.Vis mer

Gravalvor

Gravlaksen nærmer seg døden hvis vi ikke foretar oss noe. Ikke grav deg selv ned med det samme Tradisjonsmat skal utvikles, ikke graves ned

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Opprinnelig var det mat for modige, og mat av modige. Bare tenk på det: Å ta en fisk, pakke den inn i bark, grave den ned. Og håpe på det beste. Der nede under bakken kunne alt mulig skje. Én liten bakterie ville ha god tid til å formere seg, bli til mange. Usynlig og potensielt livstruende. Noen ganger gikk det galt.

Og det var kanskje noe av poenget? Jeg tror ikke det bare var konsekvensen av nød og elendighet, i hvert fall. Vi må også på et tidspunkt ha hatt den samme motivasjonen som japanerne når de spiser sin fugu-fisk - ikke veldig god, men potensielt giftig hvis den ikke tilberedes riktig - et ønske om å utfordre skjebnen, peke nese til døden.

Uansett motivasjon: Den opprinnelige gravlaksen var ekstremsport. Det gjør ingen ting at man i dag kan spise gravlaks uten å kjenne et stikk av frykt, eller den stramme lukta av fermentering. At vi i stedet kan nyte en silkemyk fisk med mild smak, lett speket med sukker og salt, får være et eksempel på at vårt moderne liv ikke bare er enklere, men også på mange måter bedre.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn