Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Greve i Italia

Yngve Lofthus Berg er restaurantsjef på restaurant Baltasar. Han har ei flaske igjen av sin beste vinopplevelse, og den står ikke i vinduskarmen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Din beste vinopplevelse? - Den beste vinopplevelsen ... den hadde jeg vel egentlig her i restauranten. Innerst i kjelleren hadde vi lenge liggende to flasker Barolo 1967 Scarpa. En kveld var det et par som bestilte denne vinen - og de visste hva de ba om. De inviterte meg bort til bordet for å være med. Jeg sto midt i den fulle restauranten og drakk en vin fra en produsent som ikke lager vin hvis den ikke blir fantastisk, da sender han heller mosten videre til noen andre. Man trekker opp den flaska med en viss andakt. Nå er det ei igjen i kjelleren din?- Det stemmer, sier Lofthus Berg, med mørk fylde og en anelse vanilje i stemmen. Hvor lages den beste vinen for tida?- Vi er jo en italiensk restaurant, og er halvveis nasjonalister på Italias vegne. Men for å være helt objektiv: Det er i Italia man finner de mest spennende vinene nå om dagen. Særlig i Piemonte finner man mye bra. Det gjelder å kjenne de gode produsentene; en god chianti trenger ikke å være en god chianti, for å si det sånn. I Frankrike kan du i større grad lete deg fram til en god vin ved å kjenne distriktet. Italia og Frankrike krangler om hvem som fant opp vinen, men jeg mener vin ligger enda dypere i den italienske kulturen. Hvor bør man reise på vinferie? Italia? - Man bør starte i Alba og Barolo-områdene i Piemonte, og kjøre sørover til Toscana. Toscana har blitt veldig nedtråkket av turister, men det er fremdeles mange flotte steder. Et lite sted i Chianti, for eksempel: Greve. Det tar tre minutter å kjøre igjennom, men dette fantastiske stedet må oppleves. Hvilke vintabber er mest utbredt blant nordmenn? - Det er én ting jeg alltid gir min mor kjeft for: Når man har ei fin flaske vin, kanskje til jul eller som gave fra jobben, har den en tendens til å bli stående og vente på den riktige anledningen. Da står den gjerne til pynt i hylla eller oppe på et skap, under en spotlight. Den korken tørker ut, og vinen er ikke lenger særlig god. Hvis man skal spare den, må den ligge - helst et mørkt sted med stabil temperatur. Hvorfor er vin viktig? - Når mennesket lærte seg at det går an å drikke noe annet enn vann, var det druer som ble presset. Alkoholen er bare en brøkdel av det hele. Velbehaget man føler ved å drikke en god vin - det er livskvalitet. Beste rødvinskjøp uansett prisklasse Amarone della Valpolicella Villa Alta 1996, Speri 11968 ca. kr 222 Når snøen laver ned utenfor, er det nesten obligatorisk å benke seg foran peisen med en flott Amarone. Det er et måltid i seg selv. Før druene presses, tørkes de ganske kraftig slik at man oppnår en høyere konsentrasjon og sødme. Vinen vil ikke smake søtt siden alt sukkeret blir omdannet til alkohol. Dermed får man også en høyere alkoholprosent enn «vanlig» vin. Om du ikke har drukket en Amarone før, så er dette noe du mååå prøve! Beste hvitvin uansett prisklasseMontrachet 1998 Domaine Ramonet 40151 kr 3800 Dette er uten tvil toppen av toppen når det gjelder hvite viner. Selv om jeg betegner meg selv som ihuga italofil, så må man etter å ha smakt denne vinen bare bite i det sure eplet. En perfekt laget vin i alle aspekter. Favoritthvitvin under hundre kroner Santagostino Bianco 1998, Firriato 32298 kr 89,90 Dette er en hvitvin fra Sicilia (vestsiden) som etter min mening er svært spennende, ikke bare fordi den har lav pris, men også har smak og duft. Druene er 35 % Chardonnay og 65 % Cataratto. Dette er en overraskende kraftig, men balansert vin som jeg tror lett vil falle i de flestes smak. Favorittrødvin under hundre kronerCastel del Monte 1998 Torrevento 1379401 kr 80,60 Vi holder oss i Sør-Italia. Puglia er stedet. Denne er også et meget godt kjøp. Litt mørke fruktkarakterer i samspill med passelig fylde og god, avsluttende syre. Godt laget vin. Druer: 80 % Uva di Troja. 20 % Aglianico.

<HLF>Under hundrelappen:</HLF> Castel del Monte 1998. Foto: Scanpix
<HLF>Glad i vin:</HLF> Yngve Lofthus Berg.
Hele Norges coronakart