Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Grillkongen kommer!

Når kongen kommer til middag, er det han som lager maten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVIS DU SPØR grisene Egg og Bacon hva de er mest opptatt av, så vil de nok svare mat. Men døgnet har så mange timer, og det meste av spisingen er unnagjort på noen minutter, maks én time, så det er nødvendig med hobbyer eller andre sysler for å få tida til å gå. Noe som er veldig morsomt, er å grave nedi jorda med trynet og sjekke hva man finner der.

-  Er det en trøffel?

-  Nei, det er visst en stein.

-  Er det en trøffel?

-  Nei, det er visst en stein.

EN ANNEN TING som er moro, er å se på mennesker som gjør noe. Som når jeg luker i potetåkeren.

-  Lager han mat til oss?

-  Ja, hva annet kan han gjøre?

-  Kom igjen\'a! Gi oss det! Gi oss det!

Og selv om ugraset som vokser mellom potetene er akkurat det samme som det de har ubegrenset av på sin side av gjerdet, er det likevel kjempespennende hver gang jeg slenger over en haug til dem.

Problemet er bare at det har vært ekstra mye spennende å se på i det siste, samtidig som det har vært superfint vær, så grisene er blitt forferdig solbrente. De ligger og grynter inne i det vesle huset sitt. Bacon har til og med begynt å flasse på ørene og ryggen. Hvis jeg lar henne være med på morgenbadet i sjøen og får henne til å begynne å røyke, vil hun helt fullstendig leve opp til navnet.

Selv er jeg blitt helt aldeles utrolig forspist, og jeg ligger i hengekøya mens jeg fordøyer dagens opplevelser og lurer på om jeg skal ta en hikkas for å hjelpe på fordøyelsen. Men det er flere meter inn til flaske og drammeglass, så jeg blir liggende.

Å FÅ BESØK av grillkongen Craig er ikke som andre kongebesøk, men det har visse likhetstrekk. Når kongen ankommer gården, kommer han ikke bare diskré kjørende i en liten konebil, han kommer med en hel tolvmeter lang kortesje, hans eget ambulerende kongedømme bygd opp rundt evnen til å ikke forkulle kjøtt over glødende karbon. Først kommer en diger varebil. Deretter kommer kongens trofaste våpendrager, Dr. Billy. Dr. Billy er Norges største grill, to og et halvt tonn amerikansk støpejern, med en rekke piper, luker og skinner i matt metall. I Dr. Billy er det grillrister nok til å mate tusen mennesker med god mat av alle slag. Her spares det ikke på noe.

GRILLKONGEN CRAIG ER ute med ny bok og er på kroningsferd gjennom landet. En dag han ikke har noe annet fore, tar han turen inn på de smale veiene som leder til den ytterste utposten, til Viestad i Spind.

Egentlig var det vel meninga at Craig skulle få slappe av mellom alle oppdragene sine, bare nyte livet på landet, og de beskjedne fruktene av min hobbybondevirksomhet. Men slik blir det ikke. Om ikke annet så fordi jeg ikke har særlig lyst på omelett, salat og babysquash når jeg vet hva Craig og Dr. Billy kan by på.

For det å være konge er ikke bare noe man er i arbeidstida. Det er et kall for livet. Ganske snart etter at han har svingt inn på tunet, og jeg har vist ham de siste forbedringene på bruket og introdusert ham for alle dyra, er det på tide å grille.

GRILLING ER EN AV de tingene de fleste menn er eksperter på, men som svært få er noe særlig flinke til. Ingen skal nærme seg far mens han utfører sin kunst, og kunsten består av å male i ulike nyanser av svart. Der de gamle mestrene brukte tempera, bruker far tennvæske, og det kan du godt kjenne på smaken.

Rogalendingen Craig er født i Oklahoma - a place where even squares can have a ball - i det amerikanske røykbeltet, og han vokste opp med maten fra Bob\'s BBQ og Van\'s Pig Stand.

-  Nordmenn lurer på om de skal grille, sier Craig.

-  I Oklahoma er spørsmålet hva de skal grille.

GJENNOM GRILLINGEN holder Craig kontakt med sine røtter. Det pumper indianerblod gjennom årene hans, så grillen tennes uten tennvæske. Og mens Egg og Bacon står og ser på med nysgjerrige øyne, griller vi Craigs favorittburgere. Når de maser om å få de også, later vi som om vi ikke hører - vi forteller ikke hvor utrolig upassende det hadde vært, ingrediensene tatt i betraktning. Og snart står det «Nå er det mat å få» skrevet i røyksignaler på himmelen. Vi rekker å fortære enorme mengder kjøtt før Craig må på veien igjen.

Kongebesøk har langvarige og ofte uventede ringvirkninger. Ved avreise er det stor spenning knyttet til hvorvidt bilen i det hele tatt vil klare å få med seg Dr. Billy opp den slake bakken som fører ut av tunet. Hjulene spinner i grusen. Det lukter bittert av brente bremser og kløtsj. En stund ser det ut til at de må bli på gården. Det hadde ikke vært meg imot.

Når de endelig er kjørt, legger jeg merke til at de ikke bare har etterlatt meg mett og fornøyd. En av oppgavene jeg lenge har gruet meg til, er å fikse opp veien mellom Framfeda og postkassene, der grastustene subber oppi bilen når jeg kjører. Det er en oppgave som medfører timevis med hakking og påfølgende vannblemmer, på bekostning av bærplukking og kos. Nå har Dr. Billy gjort jobben for meg. Støtta til den digre grillen har flerret opp grastustene, og alt jeg trenger å gjøre er å kjøre traktoren over med skuffa. Det er ikke noe jeg blir skuffa over.

CRAIGS BESTE HAMBURGER Når Craig lager burger, bruker han en blanding av okse- og svinekjøtt, omtrent en firedel svin. Dette gir helt utrolig bra smak og saftighet. Svinekjøttet gjør også at burgeren holder sammen bedre. Burgerne til Craig er rause, meget rause. I boka «Grillkongen Craig» anbefaler han 150- 180 gram per person, i virkeligheten er de neppe under 200. Craig bruker en krydderblanding som heter rub-a-dub, som han pleide å lage selv, men som nå også finnes i to gode utgaver fra Black Boy. Det er en slags grillgourmetenes piffi - godt til det meste. Du kan også nøye deg med salt og pepper og kanskje litt chilipulver.

Nok til 4

600 gram nykvernet kjøttdeig av okse

200 gram kjøttdeig av svin

rub-a-dub

salt og pepper

1 ts worcestersaus

2 ss hakket sjalottløk

4 eller 8 en-centimeter tjukke skiver løk

4 eller 8 en-centimeter tjukke skiver bifftomat

salatblader

eventuelt 8 skiver cheddar

sennep og eventuelt ketchup

Fyr opp grillen.

Bland okse- og svinedeig grovt og krydre med salt, pepper, rub-a-dub, worcestersaus og sjalottløk. Form 4 tjukke burgere. Ikke jobb for mye med kjøttet, det trenger ikke å bli helt jevnt blandet.

Pensle grillen med olje. Grill burgerne i 2 minutter på høy varme. Snu og stek 2 minutter på den andre siden. Flytt burgerne litt til side, til der varmen ikke er så intens. Sett på lokk, hvis du har og la står i 7- 10 minutter, avhengig av hvor stekt du liker dem. Snu dem én eller to ganger underveis.

Stek løkskivene 1- 2 minutter. Legg på ost de siste 2- 3 minuttene, så den rekker å smelte. Rist burgerbrødet i 30 sekunder til 1 minutt.

Ha sennep og eventuelt ketchup på bunnen av hamburgerbrødet. Legg på salatblad og burger. Legg på løk og tomat og resten av brødet. Spis med hendene.

GRILLA INDREFILET MED TIMIAN OG HVITLØK

Dette er en fin framgangsmåte dersom du vil steke en hel indrefilet. Det er et par ting du bør huske på for å få den riktig fin. For det første bør du ha en kulegrill, sånn at du først kan grille kjøttet, deretter bake det under lokk. Du bør i hvert fall passe på å ikke fyre opp like mye i hele grillen, ha glør på én side for intens grilling og en hvileside. Du bør også ta ut kjøttet av kjøleskapet et par timer før du skal steke, da blir det lettere å få jevn temperatur på det under steking. Du vil også ha stor glede av et steketermometer, helst elektronisk.

Når Craig griller indrefilet, skjærer han et snitt i kjøttet der han stapper inn timian og hvitløk. Også denne oppskriften er hentet fra boka «Gillkongen Craig».

Bruk bomullshyssing - syntetisk hyssing smelter og det er ikke noe ålreit.

Server med grilla grønnsaker. Beregn 200- 250 gram kjøtt per person.

1 hel indrefilet av okse

3 fedd hvitløk, eller mer, i skiver

fersk timian

olje

salt og pepper

Fyr opp grillen.

Skjær en-centimeter dype snitt i den ene siden av kjøttet, fra en ende til en annen. Fyll snittene med skiver med hvitløk og med timian. Bind opp kjøttet med hyssing. Pensle med olje.

Grill kjøttet over sterk varme inntil det har en fin brunfarge over hele. Vend ofte.

Flytt kjøttet over til den kjølige delen av grillen, sett i steketermometer, og legg gjerne på lokk. La steke til kjernetemperaturen er 55- 58 grader. Hvor lang tid det tar, avhenger av varmen, men hos meg tar det rundt 35 minutter. Snu kjøttet flere ganger underveis.

La kjøttet hvile i 20 minutter før du serverer.

FOLIEBAKT FRUKT MED KANEL

Grilling handler ikke bare om karnivore gleder, det funker fint til dessert også. I dette tilfellet, når kjøttet er pakket inn i folie, er det ikke så mye faktisk grilling som damping. Det kule er at desserten lager seg selv mens du spiser hovedretten.

Hva slags frukt du vil bruke, er opp til deg. Craig brukte en blanding av plommer og nektarin, og det ga en fin balanse mellom syrlighet og sødme.

Nok til 6- 8

1 kg frukt

1 dl rødvin

50 gram smør

1 kanelstang

2 ss brunt sukker

eventuelt noen mynteblader

Del frukten og fjern eventuelle steiner. Lag et dobbelt lag folie, omtrent 50 ganger 50 centimeter stort. Legg all frukten midt på folien, brett opp kantene, ha på vin, smør, kanelstang og sukker og pakk folien godt sammen. Legg denne pakken over varmen på grillen og bak i 5 minutter over sterk varme. Flytt den over til utkanten av grillen, sett på lokk og la bake i 10 minutter til. Server med mynteblader. Iskrem og pisket krem vil også være godt.