Grillglede: Restaurant Asado Etxebarri utenfor Bilbao kan grillmat, her er et babyblekksrputer som danser over flammene.
Grillglede: Restaurant Asado Etxebarri utenfor Bilbao kan grillmat, her er et babyblekksrputer som danser over flammene.Vis mer

Grillprofeten

Først brenner man av seg øyenbryna. Så straffer man maten. Så reiser man sørover for å lære å grille skikkelig.

I 2008 dukket en beskjeden baskisk restaurant som få hadde hørt om - med et navn enda færre kunne uttale, i en landsby som er ekstremt vanskelig å finne på et kart (eller GPS), med en kjøkkensjef som ikke engang er utdannet kokk - opp på Restaurant Magazines liste over verdens 50 beste restauranter. Asado Etxebarri i Axpe, 45 minutter utenfor Bilbao, er ganske forskjellig fra de andre stedene på lista; et enkelt og sjarmerende landsbyhus i en øredøvende stille liten bygd. Her er ingen plysj, ikke noe sølvtøy eller de sedvanlige topprestaurantrekvisittene. En parkeringsplass og et lekestativ er det som møter deg. Hvis du kommer tidlig og må vente litt i kjellerstua som fungerer som bar, får du en pose med potetgull. Hvis ingen har skrudd på lyset (elektrisitet står ikke høyt i kurs), sitter du og venter i halvmørket, selv om det er midt på dagen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn