PEISGRILL: Peisen er ikke noen fattigmannsutgave av kulegrillen. Snarere tvert i mot, mener Andreas Viestad. Foto: Mette Randem
PEISGRILL: Peisen er ikke noen fattigmannsutgave av kulegrillen. Snarere tvert i mot, mener Andreas Viestad. Foto: Mette RandemVis mer

Grillsesongen er ikke over, den har bare flyttet inn

Alle vet det er koselig med peis. Men for meg er peisen noe mer enn bare hygge. Den er en essensiell, utvidet del av kjøkkenet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I den gamle låven på gården min i Farsund på Sørlandet har jeg en diger peis. Den er den viktigste varmekilden i det ellers kalde og trekkfulle rommet. Jeg tenner opp forsiktig med noen bjørkekubber. Så går jeg over til eik, først et par, så flere og flere, inntil det til slutt er så mange vedkubber peisbukken klarer å holde. Snart er hele peisen ei glødende sol midt i rommet.

Utenfor er det surt og kaldt, her inne er det som å være fyrbøter. Det er hyggelig, for alle vet det er koselig med peis. Men for meg er peisen er noe mer enn bare hygge. Den er en essensiell, utvidet del av kjøkkenet.

Jeg har fått et halvt lam, og vet nøyaktig hva jeg skal gjøre med det. I time etter time skal jeg grille siden og nakken og til slutt også det fine filetkjøttet i salen i peisen, en varm dags ferd mot høstens store lammemiddag.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn