Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Gröna folkhemmet

Sverige har klart kunststykket å kutte egne klimagassutslipp.

MED PÅ Å FORBEDRE FORHOLDENE PÅ JORDA: Sverige har klart å ha økonomisk vekst og kutte utslippene av klimagasser de siste 20 årene. Norge bare øker sine utslipp. Foto: AFP/NASA
MED PÅ Å FORBEDRE FORHOLDENE PÅ JORDA: Sverige har klart å ha økonomisk vekst og kutte utslippene av klimagasser de siste 20 årene. Norge bare øker sine utslipp. Foto: AFP/NASA Vis mer

||| • Les også: Verden satser på kjernekraft- Nitid lobbyarbeidEn ny rapport utarbeidet av forskere ved Transportøkonomisk institutt, Senter for Klimaforskning (Cicero), Universitetet i Oslo og Universitetet i Lund, forteller at mens norske CO2-utslipp har økt med 11 prosent de siste 20 åra, har svenskene redusert sine med 9 prosent. Dermed er Sverige et av få land som har oppfylt sine Kyoto-forpliktelser ved å kutte egne klimagassutslipp. Det har de klart samtidig som de har hatt økonomisk vekst. Sjur Kasa, forsker og prosjektleder ved Cicero avviser at svenskenes satsing på kjernekraftverk har noe med det store forspranget til Norge å gjøre.

- Nei, svenskenes bruk av kjernekraft har ikke økt i løpet av denne perioden. Dette handler om utfasing av oljefyring til fordel for fjernvarme. Avgiftene på fyringsolje er mye høyere enn i Norge, og i motsetning til oss har ikke svenskene noen oljesektor å ta vare på. Tvert imot har oljeuavhengighetvært et mål. Oppgaven har vært satt ut til kommunene og finansiert gjennom Staten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?