BEKYMRET: Grete Lien Metlid ved Oslo Politidistrikt tar opp kampen mot nettovergripere. -  Fagmiljøer med datakrimspesialister må på plass flere steder i landet enn Oslo. Du kan jo sitte hvor som helst og begå denne typen overgrep, sier hun. Foto: ANITA ARNTZEN
BEKYMRET: Grete Lien Metlid ved Oslo Politidistrikt tar opp kampen mot nettovergripere. - Fagmiljøer med datakrimspesialister må på plass flere steder i landet enn Oslo. Du kan jo sitte hvor som helst og begå denne typen overgrep, sier hun. Foto: ANITA ARNTZENVis mer

Grove nettovergrep skjer mot norske ni- og ti-åringer mens foreldrene sitter uvitende i stua

Politiinspektør Grete Lien Metlid ser et problem som bare øker.

Grete Lien Metlid sitter på informasjon vi helst ikke vil høre. Som for eksempel at hver eneste måned laster om lag 200 ulike personer ned overgrepsmateriale bare i Oslo.

- Ofte begynner det med at ei ung jente tror hun kommuniserer med en jevnaldrende på chat eller sosiale medier. Hun blir sjarmert og går med på å sende et bilde hvor hun for eksempel viser brystene sine.

Politiinspektøren beskriver et moderne fenomen og voksende problem. Om seksuelle overgrep mot barn, begått på internett, hvor barn og unge blir manipulert til å sende utleverende bilder av seg selv.

- Når det viser seg at de egentlig har blitt forledet og manipulert av en overgrepsmann, blir mange truet med at bildene spres på internett og på skolen deres - dersom de ikke sender flere bilder hvor de er enda mer avkledd eller gjør ting med seg selv. Noen av nettovergrepene er så grove at de rammes av voldtektsparagrafen i den nye straffeloven.

Niårsalderen

- Hvor unge er disse barna?

- Noen av ofrene er svært unge, helt nede i ni-tiårsalderen.

Dette er Lien Metlids arbeidshverdag. Hun leder seksjonen som etterforsker alle drap, seksuelle overgrep og grove voldssaker i Oslo.

Her, fra kontoret i sjette etasje i politihuset på Grønland, ser hun de små skyskraperne som reiser seg foran hovedstadens opera. Hun ser også ut på en by hvor antallet anmeldte seksuallovbrudd økte med 28,5 prosent i 2015 sammenliknet med året før. 66 prosent av økningen gjaldt overgrep mot barn.

DYSTRE ERFARINGER: Etterforskning av drap, grov vold og overgrep er Metlids hverdag. -  Jeg har lært meg teknikker for å skifte fokus når jeg ikke er på jobb. Og jeg har lang fartstid. Det gjør meg rustet til å stå i denne stillingen. Foto: ANITA ARNTZEN
DYSTRE ERFARINGER: Etterforskning av drap, grov vold og overgrep er Metlids hverdag. - Jeg har lært meg teknikker for å skifte fokus når jeg ikke er på jobb. Og jeg har lang fartstid. Det gjør meg rustet til å stå i denne stillingen. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

- Økningen ser vi fordi politiet avdekker mer og fordi antallet seksuelle overgrep ved bruk av internett øker. Omfanget er stort, og ingenting tyder på at dette vil bedre seg i 2016.

Uhyggelig lesning

Det er inne på jente- eller gutterommet nettovergrepene finner sted. Gjennom mobiltelefon, nettbrett eller datamaskin. De fleste som blir utsatt for overgrep, trues til å tie.

- Mange av barna lever under et voldsomt press over tid uten at de sier fra til noen, og blir truet til å ta del i stadig grovere overgrep. Beslagene vi gjør er ikke bare bilder, men også grove, skriftlige beskrivelser. Det er nesten så vi ikke tror det er sant når vi ser hva voksne mennesker sitter og skriver til så unge gutter og jenter. Det er uhyggelig lesning.

Ofte har én gjerningsmann flere titalls ofre. De kan være spredt over hele landet.

- Vi ser en økning nærmest fra måned til måned i omfanget av digitale beslag i slike saker. Vi tror vi bare har avdekket toppen av isfjellet. Og vi aner ikke hvor stort isfjellet er.

Hav av chatte-programmer

Noen av nettovergrepssakene Oslo-politiet etterforsker er så grove at de har strafferammer opp til 21 års fengsel. Metlid er opptatt av å spre kunnskap til både voksne og barn.

- Politiet kan ikke stoppe dette alene. Samfunnet er nødt til å jobbe forebyggende. Det finnes et hav av chatteprogrammer, noen rettet inn mot helt unge barn. Der inne finner du også de som er ute etter å begå overgrep. Jeg synes det er rart at vi ikke begynner å snakke om dette allerede på barneskolen.

- Hvilke forholdsregler kan foreldre ta?

- Snakk med barna om dette. Gjør barna oppmerksomme på fenomenet og oppfordre dem til å si fra hvis de har sendt ut slike bilder av seg selv. Det er bedre enn å havne i utpressingssituasjoner hvor omstendighetene blir mer og mer forferdelige.

Politiinspektøren har selv en tenåringsdatter.

- I mange år har hun sagt: «Ja da, mamma, jeg vet at det kan gjemme seg en overgriper bak et kallenavn på nettet». Jeg får høre at jeg kommer med veldig mange strenge råd og varsko, men som foreldre kan vi nesten ikke gjenta det nok. Det er naivt å tro at vi kan  henge med på alt barna bruker av sosiale medier. Overgrepene foregår mens foreldrene er på jobb eller sitter i stua og ser på tv.

Filmer seksuell omgang

Det finnes flere typer nettovergrep. Metlid ser enda en ungdomstrend som bekymrer.

«Vi ser en økning nærmest fra måned til måned i omfanget av digitale beslag i slike saker. Vi tror vi bare har avdekket toppen av isfjellet. Og vi aner ikke hvor stort isfjellet er.»

- Vi har nå flere saker hvor ungdommer har fotografert eller filmet andre i seksuell omgang og lagt det ut på nettet. Noen deler også bilder av seksuell aktivitet hvor de selv er involvert, men uten at den andre parten vet at dette publiseres. Vi vet at videoer med slikt innhold har blitt vist i klasserom på storskjerm. Det er helt forferdelig. Også dette er et større problem nå enn bare for ett år siden.

I april ble en 31 år gammel barnehageansatt i Bergen varetekstfengslet. Mannen har innrømmet overgrep mot fem barn i to ulike barnehager. Det kom også fram at han i ti år har lastet ned store mengder materiale som viser overgrep mot barn.

På samme tid ble en barnehageansatt i Øst-Finnmark siktet for nedlasting av overgrepsbilder av barn.

- Kripos viser til undersøkelser som sier at 30 prosent av såkalte nedlastere også begår fysiske overgrep mot barn. Og Kripos la nylig fram en sak som viser at noen også livestreamer barneovergrep fra andre land. Det har vi foreløpig ikke sett her, men at noen til enhver tid sitter og laster ned overgrepsmateriale, sier noe om omfanget.

Enorme databeslag

Metlid sier at noen av dem som laster ned overgrepsmateriale også utfører nettovergrep mot barn og unge.

- Hva gjør dere når dere oppdager at noen sitter og laster ned overgrepsvideoer?

- Vi har verktøy som forteller hvor mye som lastes ned. Men vi kan ikke identifisere og plukke ut alle som gjør dette. Den muligheten har vi i alle fall ikke i dag.

- Hvorfor ikke?

- Sakene er veldig ressurskrevende og innebærer enorme databeslag. Økningen knyttet til nedlastingssaker og overgrep over internett gjør at vi har veldig mange saker og absolutt kapasitetsutfordringer.

Etterforsker 378 seksuallovbrudd

Så stort er omfanget av digitale overgrepssaker blitt, at Oslo-politiet ikke har sjans til å etterforske alle.

- Totalt på avsnitt for seksuallovbrudd er 378 saker under etterforskning, men dette er alle type saker innenfor seksuallovbrudd av både voksne og barn.

Det medfører at Metlids enhet til enhver tid har en bunke med overgrepssaker som blir liggende.

- Det er noe av det jeg kjenner mest på i min stilling. Altfor mange saker ligger på vent, etterforskingen går ikke så raskt som vi ønsker. Men en del av sakene er knyttet til relativt nye fenomener. Det gir politiet utfordringer både på kompetanse og kapasitet. Vi har det største fagmiljøet på etterforskning av seksuelle overgrep i Norge, og selv vi har for få ressurser til å håndtere det. Vi er ikke i tvil om at dette kommer til å kreve enda mer av oss framover.

I fjor ble Metlids seksjon styrket med 20 ansatte. Nå er ytterligere fem til ti etterforskere på vei inn.

- Flere av disse skal utelukkende etterforske nettovergrep og nedlasting, gjennom at vi oppretter en egen e-sporgruppe. De skal jobbe i team med både jurister og politiutdannede og sivile spesial-etterforskere. Det er viktig at vi fortsetter å utvikle arbeidsmetodene våre på tvers av profesjon og fagområder.

Skjult verden

Metlid innrømmer at de er i en fase hvor de ikke sitter på alle svarene.

- Vi er absolutt i utvikling. Denne nye typen overgrepssaker krever en annen kompetanse. Det er en utvikling både i metodene som tas i bruk for å lokke til seg barn og unge, og typen overgrep som begås, sier hun.

- Det er en skjult verden. Som heller ikke politiet vet alt om.