Guilloutinen

Jan Guillou (63) ser ikke bort fra at han gjør som Hemingway og retter våpenet mot seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En sint mann? Nei, det tror jeg ikke, men det er klart jeg kan bli forbanna…

Vi befinner oss i Svensk Filmindustris lokaler i Stockholm. Vi har sett klipp fra «Arn – tempelridderen», den snart premiereklarere filmen som er basert på Jan Guillous bøker. Og vi har håndhilst på journalisten og forfatteren. Et fast håndtrykk. Jan Guillou liker å vise muskler.

Nå sitter han foran oss i en rødsetet kinosal. Han er kledd i blå jeans, en grå pikétrøye og minner om en aldrende bryter. En selvsikker ringrev. Blikket hans er vurderende. Han smatter på det. Legger inn en snus.

– Det er en sunn menneskelig egenskap, syns jeg.

Jan Guillou er mannen som snakker i overskrifter. I hvert fall snakker han seg inn i overskrifter. Via sin spalte i Aftonbladet langer han ut mot høyre og venstre. Han har blant annet rettet tunge skyts mot feminister – «de utelukker fullstendig menn fra debatten». Han har oppmuntret englevennen Märtha Louise å søke legehjelp – egentlig bare fordi han påpekte en feil i hennes uttalelser om heksebrenning, men «alle som mener de kan snakke med hester bør søke legehjelp». Og han har truet sikkerhetspersonalet på Gardermoen med juling – «hvis de klår meg i skrittet en gang til, kommer jeg til å bli fengslet for annen gang». I tillegg har han mang en gang gått sterkt ut mot svenske regjeringsmedlemmer og vestlig politikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer