Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Gul gammel klassiker

Når Arne Brimi kommer inn etter en lang dag ute er det en dessert han setter ekstra pris på: God gammeldags omelett med syltetøy.

VIANVANG: Det er mange ingredienser som bare er til pynt. Slik er det sjelden, kanskje aldri med egg. De har alltid sin funksjon i oppskrifta. Et bindemiddel. Og samtidig den viktigste råvara i mange gode retter.

- Dette er en dessert som jeg bruker mye når jeg er ute på jakt, sier Brimi over steikepanna.

Han steker omeletten varsamt på svak varme før han smører på med godt syltetøy.I DEN HJEMMELAGDE
karamellpuddingen sparer han heller ikke på egga. Vel 10 egg er faktisk noen fler enn Ingrid Espelid Hovigs anbefaling fra det rødrutede kokeboken. Men Brimi vet hvordan han vil ha det. Og han har mange års trening.

- Dette er en gammel oppskrift som jeg har brukt gjentatte ganger. En klassisk dessert. Slik vi kjenner den fra mange hoteller rundt omkring i landet, sier Brimi som serverer puddingen med hjemmelagd karamellsaus og piska krem.

Han mener at egg er enn av de mest unike råvarene man har på et kjøkken. Og ei råvare man må sette pris på i ei tid med mye diskusjon rundt matsikkerhet.

- Egg er kanskje den mest fenomenale råvara. Det er alltid en god grunn til at det er eit egg i ei oppskrift, mener kokken.

EI GOD SUPPE eller en omelett kan være enkle, lettlagde middager. Spinatsuppa blir aller best med et posjert egg. Ei utfordring, selv for mange kokker. Og husk alltid å bruke ferske egg.

- Man må bare prøve til en finner sin egen teknikk. Det er alltid morsomt med det man får til etter litt trening, sier Brimi.

Også den gode bondeomeletten har han et spesielt forhold til. Han husker godt en Frankrike-tur med stjernerestauranter på rekke og rad. Den mest spesielle matopplevelsen var likevel på et tradisjonssted, og på menyen stod bondeomelett.

- Så enkelt og så godt. Rett og slett genialt, sier kokken.
Enkelt med egg

Det er alltid en grunn til at man har et egg i en oppskrift, mener Arne Brimi. Her er noen av hans favoritter.

Hjemmelagd karamellpudding
- slik den ble servert på norske grendehus og kafeer

1 l melk

350 g sukker

1 vaniljestang

10 egg

Slik gjør du:
Kok opp melka sammen med 200 g sukker og en splittet vaniljestang. Kok forsiktig opp. Ha eggene i en bolle. Rør lett sammen. Hell den varme melkeblandingen over, litt av gangen. Det er viktig at dette gjøres forsiktig. Smelt 150 gram sukker forsiktig i ei panne. Når det er flytende heller du det over i ei form. Slå melk og eggeblanding over. Stekes i en time på 100 grader. Avkjøles i minimum tre timer før servering. Aller best blir karamellpuddingen om du lager den dagen i forveien. Serveres med pisket krem og kanskje litt ekstra karamellsaus.


Bondeomelett
- lag denne med det du synes er godt. Brimis oppskrift er bare et eksempel.

150 g poteter

1 purreløk

1 paprika

6 egg

2-3 dl melk

50 g revet ost.

Slik gjør du:
Bruk kokte poteter. Aller best blir det imidertid om du bruker forvella poteter. Skrell potetene. Kok opp en kjele med vann. Ha en bolle med iskald vann ved siden av. Ha først potetene i kjelen i vel 10 sekunder. Ha de deretter direkte over i det kalde vannet. Ta opp potetene og skjer de i skiver på vel en centimeters tykkelse. Skjer grønnsakene i terninger. Du kan bruke vanlig paprika, men aller best blir det om du bruker grillet paprika på glass. Bland egg og melk. Varm opp stekepanna med litt smør i. Ha i potetskivene og hell eggeblandingen over. Ha deretter over grønnsaker og stek forsiktig til omeletten stiver. Mot slutten drysser du over litt revet ost. Krydres med salt og pepper. Omeletten smaker godt alene eller sammen med godt brød og en blandet salat.

Spinatsuppe og posjert egg
- en god og enkel suppe som passer godt nå på nyåret. Og enkelt er det også.

250 g frisk spinat

smør

1 fedd hvitløk

6 dl lett-melk

Slik gjør du:
Vask og forvell spinaten. Bruk samme metode som beskrevet for potetene i bondeomeletten. Varm opp smør i en kjele. Ha i en fedd hvitløk. Deretter spinat og melk. Kok opp. Slå alt tilbake i en foodprosessor, og kjør til en jevn suppe. Smak til med salt og pepper. Serveres umiddelbart.


Posjerte egg
4 egg

1 l vann

2 ts eddik (7 prosent)

1 ts salt

Slik gjør du:
Kok opp vann, eddik og salt. Det beste er å bruke en litt lav, vid kjele. Når vannet koker tar du det til side. Det beste er om vannet er akkurat på kokepunktet. Knekker ett og ett egg i en kopp. Ha egget forsiktig over i vannet. Hviten skal dekke eggeplommen slik at det ser ut som en liten hvit ball. Så snart hviten har stivnet, det tar noen få minutter, tar du egget opp med en hullsleiv. Ha det direkte over i suppen. Ekstra godt blir det om du server med en skive sprøstekt bacon.


Omelett med syltetøy
- jegerens favorittdessert. Passer godt etter en lang dag ute.

4 egg

1 dl fløte

2 ss sukker

godt syltetøy

Slik gjør du:
Bland egg, sukker og fløte. Smelt litt smør i ei steikepanne på svak varme. Stek som ei tjukk pannekake. Dryss litt sukker på et kjøkkenhåndklede. Når pannekaka er ferdig vender du den over på håndkledet. Smør på et godt lag med syltetøy. Rull forsiktig sammen til en rullekake. Brenn av litt av sukkeret ved å varme en stekepinsett eller en kniv. Lag fine spor i kaka. Desserten er også god med litt likør sammen med syltetøyet.

Vaktelegg. Flere produsenter tilbyr nå vaktelegg i pakke. Vaktelen er en liten høndsefugl, av mange kalt designerkylling. Egga er små og dekorative. Kokte eller posjerte egg passer godt i salater. På mer moderne restauranter kan man også få bacon og egg i miniatyr. Stek de små speilegga i ei varm panne. Server på et like toaststykke sammen med litt sprøstekt, god skinke. En eksklusiv liten søndagsfrokost i miniatyr.
Eggedosis. En gammel barnetime-klassiker i høye glass. Pisk egg og sukker så stivt at du kan skrive navnet ditt i røra når du løfter vispen. Det er mange forskjellige teorier om blandingsforholdet mellom egg og sukker - en liten kopp sukker for hvert egg er et godt utgangspunkt. Eggedosis kan spises som den er, eller man kan tilsette litt mer smak. Bærsirup er for eksempel godt til.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling