Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Gullfisk har ikke gullfisk-hukommelse

Forskning gjort av 15-åring i Australia:

DU HAR SIKKERT BRUKT UTTRYKKET SELV: «Jeg har hukommelse som en gullfisk».

Det er en populær oppfatning at gullfisk bare husker i noen få sekunder.

Men forskning viser at de små prydfiskene vi holder som husdyr i boller og akvarier har større kapasitet enn som så.

Den australske avisa The Daily Telegraph fortalte i forrige uke om den 15-årige forskerspiren Rory Stokes, som går på Australian Science and Mathematics School i Adelaide.

Rory bestemte seg for å undersøke om det virkelig stemte at gullfisk bare har tre sekunders hukommelse.

- Vi er blitt fortalt at uansett hvor lite akvariet er, vil en gullfisk alltid oppdage nye ting og nye steder fordi den har så dårlig hukommelse, sier han til avisa.

- Jeg hadde lyst til å prøve ut denne teorien, siden jeg tror det er en myte som er blitt skapt for å få oss til å føle mindre skyld for at vi lar fiskene leve i så små boller og akvarier, forklarer studenten.

RORY INSTALLERTE ET BLINKENDE LYS i akvariet sitt, og begynte på et tre uker langt eksperiment. En gang om dagen lot han lyset blinke i vannet, og 30 sekunder senere slapp han mat ned til fiskene - i beste Pavlov-stil.

image: Gullfisk har ikke gullfisk-hukommelse

I begynnelsen gikk det lang tid før fiskene reagerte, det tok opptil et minutt før de oppdaget at det var mat å få.

Men i løpet av de tre ukene skjønte fiskene tegninga, og til slutt trengte de bare fem sekunder på å forstå at blinkende lys betød mat.

Så, etter at tre uker hadde gått, sluttet Rory å blinke med lyset før han ga fiskene mat.

Etter seks dager uten blink var det tid for å teste om gullfiskene kunne huske det som hadde foregått uka før.

Og resultatet stemte overens med den unge forskerens teori:

Fiskene svømte mot lyset for å få mat under fem sekunder etter at blinkingen startet - altså hadde de klart å huske sammenhengen mellom blinkende lys og mat i seks dager.

- FORSØKENE MINE VISER AT gullfisk kan huske denne informasjonen i evigheter hvis de bare blir minnet på den med jevne mellomrom, sier Rory Stokes til The Daily Telegraph.

Unggutten gjennomførte også andre forsøk, han viste blant annet at fiskene evnet å svømme gjennom en enkel labyrint for å nå et blinkende lys og den tilhørende maten.

Rory Stokes er likevel ikke den første som viser at gullfisk har bedre hukommelse enn de fleste av oss tror.

I forsøk som ble foretatt ved universitetet i Plymouth i England i 2003, ble gullfisk trent opp til å klemme inn en hendel for å få belønning i form av mat. Dette lærte de seg raskt.

Når hendelen ble satt til å virke bare en time per dag lærte de seg også når de skulle aktivere den. Og aktiviteten rundt hendelen økte voldsomt akkurat i tiden før den begynte å virke.

TV-programmet Mythbusters på Discovery Channel har også satt denne myten på prøve - med liknende resultater.

MEN DU TRENGER IKKE Å BEHANDLE GULLFISKEN DIN annerledes selv om vi nå vet at myten om gullfiskhukommelse ikke stemmer.

- Du får ikke nødvendigvis en gladere fisk ved å gi den en større bolle, sier professor Gøran Nilsson til nettstedet Forskning.no.

Nilsson arbeider ved Institutt for molekylær biovitenskap ved Universitetet i Oslo, og forsker på karpefisker - gruppen som blant annet huser gullfisk.

- De er byttedyr, og blir redde for bytteetere når de er i store områder hvor de ikke har oversikt, forklarer han.

- Gullfisken har vært i menneskenes vold i minst 1000 år, mest fordi den er en av de fiskeslagene som klarer seg i svært oksygenfattig vann. De må jo ha plass til å røre seg.

Men ellers er trygghet og mat det eneste fisk trenger for å være lykkelige, sier Nilsson til forskning.no.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

IKKE SÅ KORTTENKTE LIKEVEL: Flere forsøk viser at gullfisk husker mye lengre enn noen få sekunder - og de kan huske relativt kompliserte sammenhenger, mener forskerne. Et nylig eksperiment utført av en 15-åring i Australia viser at gullfisk kan huske i evigheter hvis de bare blir minnet på det de skal huske med jevne mellomrom.
I MINSTE LAGET: I 2004 mente restaurant-eier Ivar Breivik i Ålesund at gullfisk i vinglass på bordene ville passe godt på en restaurant med mye fisk på menyen. Det syntes ikke dyrevernsnemnda.
BOLLE I BAGDAD: En gateselger viser fram varene sine på markedet i Iraks hovedstad Bagdad i 2002.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media