Løper i vann: Selv om du ikke får tak i løpekuler eller norske trøfler som Andreas Viestad bruker, blir risotto deilig med bare tørket sopp.
Løper i vann: Selv om du ikke får tak i løpekuler eller norske trøfler som Andreas Viestad bruker, blir risotto deilig med bare tørket sopp.Vis mer

Gullfunn

Telemark, ditt nærmeste trøffelfylke.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I et par sekunder ligger Norges gastronomiske framtid i kjeften til en puddel.

 - Flink, Lello! Flink! Gi! Gi, sier Anne Molia til hunden, og stikker fram en bit belønningsmat.Hunden gir slipp, og dagens første fangst er et faktum, en gyllen, rund knoll.

Det er en vakker høstdag i en skog et hemmelig sted i Telemark. Sola står opp over åskammen og skaper et skinnende spill over skogbunnen. Gjennom trærne kan man av og til skimte skylinen til Grenlandsindustrien og fjorden nedenfor oss. Rundt oss er en blandet løvskog: hassel, lind, en og annen eik. Flere steder stikker grunnfjellet opp av bakken og avslører lys, kalkholdig stein.

Det er nærmest perfekte turforhold. Det er også de ideelle forholdene for verdens mest eksklusive og myteomspunne vekst, trøffelen.Trøfler er først og fremst forbundet med Italia, Frankrike og Spania. Men de siste årene er de også funnet i Sverige. For tjue år siden fant en bonde på Gotland en merkelig svart kule på skogbunnen, og det viste seg å være en edeltrøffel, den svartbrune sommertrøffelen. Etter det har trøffel blitt en viktig næring på øya, og ikke minst noe de har blitt berømte for. Gotlandske trøfler serveres på «verdens beste restaurant», Noma i København, og på stjernerestauranter i Stockholm.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn