Gutten med Gullpennen

Magasinets matskribent Andreas Viestad (29) er tildelt riksmålsbevegelsens pressepris Gullpennen. Ifølge juryen er Viestad «den moderne nam-nam-journalistikkens mester».

- HAN OMGÅS SITT TEMA MED EN UHØYTIDELIGHET og mangel på konvensjoner, ledsaget av entusiasme og en grunnleggende seriøsitet. Slik lød juryformann Sverre Martin Gunneruds begrunnelse, da Magasinets matskribent Andreas Viestad ble tildelt Oslo og Bærum Riksmålsforenings prestisjetunge pressepris Gullpennen på torsdag. Det er Viestads matspalt i Magasinet som har sendt ham til topps i Gullpenn-konkurransen. I begrunnelsen legger juryen vekt på at Viestad ikke blir selvhøytidelig i sin omgang med et tema som lett kan innby til besserwissen-opptreden. I stedet mener juryen at Viestad gyver løs på matens verden fra en jordnær vinkling som både informerer og underholder leserne. - I så måte er årets prisvinner i manges øyne både en journalistikkens og en språkets hverdagshelt, heter det i begrunnelsen, som omtaler Andreas Viestad for «den moderne nam-nam-journalistikkens mester». Det er ikke bare Viestad som høster ros fra riksmålsbevegelsen. Gunnerud og hans kolleger framhever at hele Magasinet er et «arnested for personlig skriveglede», og at journalistene «tøyer grenser og bruker språket for alt hva det er verdt». - Sånn sett kunne Magasinets medarbeidere godt tildeles en kollektiv pris for felles språklig innsats, men det liggger utenfor Gullpenn-juryens mandat, sier de og henviser til at de ut fra prisens vedtekter måtte velge én prisvinner - Andreas Viestad. VIESTAD ER DEN ANDRE matskribenten som har blitt tildelt Gullpenn-prisen. I 1998 mottok Aftenpostens Yngve Ekern den, og i år er det altså Dagbladets tur. Ifølge juryen er det interessant at to priser har gått til det lille miljøet av norske matskribenter. - Det er oppsiktsvekkende at et så lite journalistisk miljø kan fostre så mye språklig nyskaping, samtidig som den verbale viriliteten ikke går på bekostning av den pinlige nøyaktigheten som er en absolutt nødvendighet når stoffet skal presenteres. Andreas Viestad begynte å skrive om mat som skribent i Dagsavisen i 1997 og 1998. Samme år fikk han jobb i Dagbladet, og siden 1999 har han skrevet om mat i Magasinet. Ved siden av spalten i Magasinet har han også fått tid til å skrive om mat mellom stive permer i bøkene «Bordet fanger» (1999), «Kok» (2000) og «Det beste jeg vet» (2001). GULLPENNEN ER EN ÅRLIG utmerkelse til den person i dags- eller ukepressen som ifølge Riksmålsforbundet best utnytter det norske språkets mangfold. I utvelgelsen av en prisvinner legges det vekt på personlig stil og nyanserikdom. Årets Gullpenn er den attende i rekka siden Dagbladet-legenden Arne Hestenes fikk den første prisen i 1985. Siden har Dagbladet - som aldri har vært noe riksmålsorgan - hentet hjem ytterligere tre penner av edleste valør. I fjor var det Gudleiv Forr, sjefen for Dagbladets lederavdeling og markant politisk journalist og kommentator i flere tiår, som fikk prisen. - Det hadde vært utenkelig for 20 år siden at en medarbeider med ansvar for Dagbladets språklige linje vant denne prisen, sa Forr da han tok imot sin Gullpenn for ett år siden. Men som prisvinneren selv slo fast har både han og Riksmålsforbundet forandret seg på 20 år. I 1996 GIKK DEN FORGYLTE PENNEN til Dagbladets Sissel Benneche Osvold. Sammen med Hestenes\', Forrs og Viestads priser ligger avisa som nummer to på sammenlagtlista, kun slått av riksmålsavisa Aftenposten. Oppsiktsvekkende nok, ettersom Dagbladet aldri har vært noe riksmålsorgan. Da språkstriden herjet landet fikk riksmålsbevegelsen virkelig føle hvilken retorisk kraft det ligger i den journalistikken de har hyllet Dagbladets spaltister for. Oslo og Bærum Riksmålsforening peker også på dette forholdet når det gjelder årets prisvinner, og påpeker at Dagbladet nok er den avisa i Norge som har vært mest kontroversiell ut fra deres synspunkt. Riksmålsbevegelsen hevder de fire Dagbladet-vinnerne ikke er «valgt med grammatikalsk gramvekt», men ut fra bruken av språket og sin personlig skrivestil. solvi.glendrange@dagbladet.no

Foto: Scanpix
<HLF>Prisvinner:</HLF> Dagbladets Andreas Viestad (29). Arkivfoto: Agnete Brun
<HLF>På handletur:</HLF> Andreas Viestad snuser seg fram til friske råvarer før han går inn i matens verden. Foto: Scanpix