Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Ha det rabarbra

I Kina har de dyrket rabarbra i 5000 år. Heldigvis kom den syrlige grønnsaken til Norge også.

VIANVANG (Dagbladet): Rabarbrasuppe er et godt barndomsminne for Arne Brimi. I Gudbrandsdalen er detten en tradisjonsrik dessert. Men kokken på Vianvang har etter hvert funnet flere bruksområder for den syrlige grønnsaken. Ikke minst er det godt i kombinasjon med jordbær.

- Det beste syltetøyet jeg kan komme på er en kombinasjon av jordbær og rabarbra. Jeg lager en spesielt eksklusiv variant. Da slår jeg i en slant rødvin, sier Brimi.

Han serverer syltetøyet lunt, rett fra kjelen, sammen med en annen tradisjonsrik dessert - Arne Riddere. Rabarbrasyltetøy er også godt til vafler og pannekaker.

- Man må finne det rette blandingsforholdet mellom rabarbra og jordbær. Det skal ikke være for surt, sier Brimi som advarer mot at rabarbra kan ha litt vel mye syre alene.

Derfor har han også noen jordbær i den tradisjonelle rabarbrasuppa. Han har også komponert en god sommerdrikk med rabarbra. Iskald sjokolademelk med rabarbra.

- Når man skal lage sjokolademelk må man bruke litt mindre kakaopulver sammenlignet med kakao. OG så er det viktig at den serveres iskald. Sett den om så i fryseren litt før servering, sier Brimi.

Kinerserne var de første som begynte å dyrke rabarbra. Til Europa kom grønnsaken på begynnelsen av 1700-tallet. Den første sikre kilda til rabarbradyrking i Norge var i 1771. I begynnelsen ble planten da kun brukt til medisinsk bruk, senere har folk fått smaken på rabarbra som mat. Mange vil nok plassere den syrlige planten i fruktkategorien, men i de fleste oppslagsverk blir desserfavoritten kategorisert som en grønnsak.

- En god rabarbrapai passer fint på en tidlig sommerdag, sier Brimi.

Grønnsaken kan spises sommeren igjennom, men den må høstes før St. Hans. Syreinnholdet øker utover sommeren, og etter at sola har snudd er det ikke anbefalt å høste rabarbra.

- Her er det muligheter for mange gode desserter, anbefaler kokken.

Syrlige sommerfristelser

Rabarbra er den første anledningen til å prise sommeren på dessertbordet.

Rabarbrasyltetøy og arme riddere

Dette er et sytetøy som er så eksklusivt at det bør serveres nylaget.

2 dl jordbærsyltetøy

3 ss godt jordbærsyltetøy

2 ss brunt sukker

2 cm chili uten steiner

3 rabarbrastenger

Slik gjør du:

1. Bland sammen rødvin og jordbærsyltetøy. Kok inn.

2. Tilsett sukker, chili og rabarbra i små terninger.

3. Kok til rabarbrastengene er mjuke. Servers lunt.

Arme riddere:

2 eggeplommer

1 dl melk

4 skiver brød

Slik gjør du:

1. Visp sammen eggeplommer og melk.

2. Skjær skorpene av brødskivene. Vend skivene i eggeblandingen.

3. Varm smør i ei stekepanne. Stek brødskivene gylne.

Iskald sjokolademelk med rabarbra

En forfriskende sommerdrikk. Pass på at det ikke blir for mye kakaosmak på sjokolademelka.

1 l melk

100 g sjokolade

2 ss kakao

1 - 2 ss sukker

Slik gjør du:

Bland sammen alle ingrediensene. Kok opp. Avkjøles.

Garnityr:

2 rabarbrastilker

skallet av 1 appelsin

200 g vann

250 g sukker

Slik gjør du:

1. Rens rabarbra i tynne stilker. Skjær det gule av appelsinen. Det hvite smaker bittert.

2. Kok opp vann og sukker til lake.

3. Kok appelsinskallet forsiktig i vann.

4. Legg dem deretter i sukkerlaken.

5. Kok også rabarbra lett i sukkerlaken. Vend den deretter i sukker og kanel.

Ovnsbakt rabarbra med krydder

Rabarbra egner seg godt til ovnsbaking. Gjerne sammen med gode urter. Serveres med krem.

1 dl sukker

1 1/2 dl marsala

5 blad salvie

400 g rabarbra

brødkrumme

2 dl kesam

Slik gjør du:

1. Smelt sukker og marsala. Kok opp.

2. Legg i rabarbra. La det ligge i panna til det er mørt.

3. Serveres lunt med brødkrumme og kesam eller is.


Jordbær- og rabarbraterte

Ferdig butterdeig passer alltid med sesongens bær. Fyll med det du liker best. Her er en vårlig variant med jordbær og rabarbra.

1 pk. butterdeig

Fyll:

3-4 rabarbrastilker i små terninger

1 kurv jordbær

1 lite glass jordbærsyltetøy

limesaft

1 vaniljestang

50-60 g sukker

Slik gjør du:

1. Kjevle butterdeigen tynt. Legg den over ei paiform. Lag hull i deigen med en gaffel slik at den puster.

2. Stekes i ovnen på 225 grader i om lag 10 minutter

3. Kok opp jordbærsyltetøy, vaniljestang, lime og sukker. Når blandingen tykner tilsetter du rabarbraterningene. Kok videre til de er møre. Smelt i to plater gelatin. Avkjøl.

4. Vent til blandingen er i ferd med å stivne. Tilsett jordbær.

5. Ha alt fyllet i tertebunnen. Settes kaldt.

6. Pynt med sylta appelsinskall og mynte.

Slush av rabarbra. Knust is og saft er en klassiker blant de yngste. Knus masse is i et glass. Hell over en saft rabarbrasaft. Dette kan du lage enkelt av å koke opp rabarbrastilker med vann og sukker. Avkjøl og sil av. Smak til slik at det ikke blir for surt. Slush passer også godt med jordbær og bringebær.
Frisk eplemost fra Ringi gård. Flere små frukt- og bærpresseri har nå begynt å få innpass i dagligvarehyllene. Årsaken er enkel - produktene er bra. En av disse produsentene er eplemost fra Øvre Ringi gård i Bærum. Eplemosten er syrlig og passer godt til mat. Kan også med hell brukes i matlaging, for eksempel i sauser til fisk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling