Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Hallgeir Opedal gir ut bok fra SØNDAG

For deg som har barn, skal ha barn eller har vært barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktuell: Med boka «Alltid på ein søndag. Opedal i utval.»

Bor: Smestad, Oslo.

Hvorfor gir du ut denne boka?

- Forfengelighet, forfengelighet, forfengelighet.

Du er rimelig utleverende i søndagsspaltene. Hva sier kona og sønnene?

- La meg illustrere svaret med følgende historie. Min mellomste sønn falt ned fra et lekeapparat, fikk hjernerystelse og blei liggende ei natt til observasjon på Ullevål sykehus. Dagen etter ble han skrevet ut, og han sa: Egentlig er du vel litt glad for at jeg falt ned. Nei, er du gal, hvorfor tror du det? Og han sa: For da får du noe å skrive om i spalten din. Ja, og det verste er at jeg hadde sittet oppe hele natta og skrevet spalte om han som falt ned.

I SØNDAG skriver du på bokmål, men i boka di står tekstene på nynorsk. Hvorfor har du gjort det?

- Det er fordi det var Det Norske Samlaget som ringte og de gir ut bøker på nynorsk. Hvis noen hadde spurt om jeg ville gi ut spaltene på lulesamisk, torndalsfinsk eller esperanto, hadde jeg jublet YES! Når det er sagt, synes jeg at tekstene fikk en helt annen valør på nynorsk. De blei liksom meir meg. Eg har jo Vestlandet i meg.

PERFEKT SØNDAG: Hallgeir Opedal sammen med inspirasjonskildene sine, sønnene Vetle (11), Sondre (10) og monster-Jone (4). Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
PERFEKT SØNDAG: Hallgeir Opedal sammen med inspirasjonskildene sine, sønnene Vetle (11), Sondre (10) og monster-Jone (4). Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Er det ikke altfor mange journalister som gir ut bøker?

- Problemet kan vel løftes til at det er alt for mennesker som gir ut bøker. Men vi bor i et land med altfor mange trær, altfor mange papirfabrikker, altfor mange forlag, altfor mange forlagsredaktører og altfor mange som vil skrive bøker. I den andre enden er det mange som kjøper bøker. Så sånn henger det sammen. Min bok er et bitte lite tannhjul i det store kommersielle papir- og forlagsmaskineriet.

Hvem er boka for?

- Jeg ville at forlaget skulle skrive: Ei bok for deg som kan lese. Reint kommersielt må man favne bredt. Men forlaget ville ikke det. Så nå sier jeg at det er ei bok for deg som har barn, som skal ha barn eller har vært barn.

Hvordan ser din perfekte søndag ut?

- Det er å våkne alene i et telt og det skjer jo nesten aldri. Og aldri en søndag uten Ønskekonserten.

Din favorittroman er?

- Vanskelig, vanskelig. Akkurat nå er jeg inne i en periode med Halldór Laxness, men favoritt? Jo, selvfølgelig: Skammen av Bergljot Hobæk Haff. Og så nesten alt av Agnar Mykle. Eller - mye av Mykle.

image: Hallgeir Opedal gir ut bok fra SØNDAG

Tenker du på miljøet når du flyr?

- Eh … nei. Ikke når jeg kjører bil heller. Men ellers tenker jeg mye på miljøet. Spesielt når andre flyr og kjører bil.

Hva driver du med på fritida?

- Det eneste formildende er at jeg ser lite TV. Men jeg har noen interesser: Matlaging, klassisk musikk, fotografering, kjøpe fiskeutstyr og så har jeg begynt å spille gitar. Det siste er nok førtiårskrise.

Hvor ofte trener du?

- Teller 40 situps og 25 armhevinger morgen og kveld som trening? Ikke helt? Greit. Men jeg jogger tungt og lidende én til to ganger i uka.

Den beste treningsmusikken er?

- En periode jogget jeg til Beethovens symfonier. Nå løper jeg til P2-akademiet. Podcast. Jo, det kan kanskje forklare litt hvorfor det blir tungt og lidende.

Hva er favorittalbumet ditt?

- Som i musikkplate? Som jeg spiller mest? Å, det må bli samleplata Opera Gold. Operaarier. Skikkelige svisker.

Hva løper du 60-meteren på?

- Jeg husker godt dagen: Odda Stadion, vårsol og pubertale, rastløse, bleike gutter med vinterkviser. Jeg har alltid innbilt meg at jeg løp på 8,6, men har etter hvert skjønt at det er altfor fort. Jeg lurer på om det var Kåre som løp så fort. Jeg havnet på 10,2 kanskje.

Hvilke fem ting redder du ut hvis det begynner å brenne?

- Jone, Sondre, Vetle, kona og meg selv.

Hvor kjøper du møblene dine?

- Som jeg sier til dem som kommer på besøk: Ser du et møbel som ikke er fra IKEA, kan du få det.

Hva var det siste du fikset sjøl?

- To nye hyller i et IKEA-skap som målte nøyaktig 76,2 x 42,2 cm. Presisjonsarbeid med andre ord. Jeg fikk kappa dem til på Maxbo.

Hva gjør du de siste fem minuttene før gjestene kommer?

- Da setter jeg på Opera Gold, heller i et sjenerøst glass vin og finner på en ny, god forklaring på at maten ikke er ferdig før om et par timer. Det skjer alltid.

jats@dagbladet.no

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!