Han avslørte verdens største konspirasjonsteori

Les svarene fra nettmøte med professor Øystein Sørensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Les også: Her er alle konspirasjonsteoriers mor

ØNSKER USYNLIGE NETTVERK en ny verdensorden? Er målet til grupperinger som frimurere, Illuminatus, Bilderbergergruppen, Rotschild og Rockefeller-familien å velte alle verdens regjeringer? Jobber de i hemmelighet for å lage en ny verdensregjering der de rike og mektige skal styre? Går vi mot et verdensdiktatur?

Det mangler ikke på konspirasjonsteorier i offentligheten. Felles for mange av dem er at de ligner hverandre. De er variasjoner av samme historie.

Teoriene kan spores tilbake til slutten av 1700-tallet, viser historieprofessor Øystein Sørensen i sin nye bok Den store sammensvergelsen, som Magasinet på nett omtalte i forrige uke.

DET VAR I FORBINDELSE med den franske revolusjonen de første, sterke teoriene dukket opp om et hemmelig, mektig selskap som jobber for en verdensomveltning.

Mistanken ble rettet mot en virkelig organisasjon, Illuminatus, som ble stiftet i Bayern i 1776. Grupperingen, som maksimalt hadde 2500 medlemmer, ble lagt ned i 1793.

I folketroen har organisasjonen likevel fortsatt å eksistere i en myteomspunnen versjon, ved siden av lignende selskaper som anklages for det samme, skriver Sørensen. I dag får grupperingen selv eller grupper som ligner, fortsatt skylda for alt fra 9/11 til å ville styrte den katolske kirken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer