Han er Hollywoods matematiske midtpunkt

Hørt om Rod Steiger?

DU HAR SIKKERT HØRT DEN FØR. Teorien om at ethvert menneske på jorda kan linkes til et hvilket som helst annet menneske gjennom maksimalt seks ledd.

På engelsk kalles denne teorien om en liten verden «Six degrees of separation».

For tretten år siden, i 1994, begynte noen studenter i USA å diskutere om dette fenomenet også gjaldt i Hollywoods skuespiller-univers.

Noen som tydeligvis var glade i ordspill, valgte en kjent mannlig skuespiller å begynne å linke andre skuespillere til, og selskapsleken «Six degrees of Kevin Bacon» begynte å spre seg.

SLIK FUNGERER LEKEN: Man tager en skuespiller - og prøver å finne en så kort forbindelse som mulig fra skuespilleren til Kevin Bacon.

George Clooney spilte for eksempel i Ocean\'s Eleven mot Brad Pitt, som spilte mot Kevin Bacon i Sleepers. To ledd. Altså har Clooney et Bacon-nummer på 2.

Forskere ved University of Virginia har lagd en søkbar database, basert på den omfattende filmdatabasen IMDB. «Oracle of Bacon» kalkulerer hvor mange ledd som finnes mellom en hvilken som helst skuespiller og Kevin Bacon.

For eksempel har norske Trond Fausa Aurvåg et Bacon-nummer på 3. Han spilte mot Peter Stormare i Tatt av kvinnen, Stormare var i Premonition mot Sandra Bullock, som igjen gjorde Loverboy med Kevin Bacon.

Han er Hollywoods matematiske midtpunkt

Aud Schønemann er også tre ledd unna Kevin Bacon. (Den siste Fleksnes med Sverre Anker Ousdal, som spilte mot Tim Robbins i The Secret Life Of Words, som spilte mot Bacon i Mystic River)

Victoria Winge er nesten 60 år yngre enn Schønemann, og må opp i fire ledd. (Reprise med Eindride Eidsvold, som var i Sofies Verden med Mark Tandy, som spilte mot Colin Firth i Bridget Jones, som igjen spilte mot Kevin Bacon i Where The Truth Lies)

OG DET ER ALDEREN det skorter på også for Kevin Bacon. Selv om han har spilt mot mange av Hollywoods mest kjente fjes, er han langt fra den som kan knyttes til flest.

Kevin Bacon er ikke senterpunktet i Hollywood-universet. Til det er han rett og slett for ung.

Forskerne ved Virginia-universitetet har nemlig regnet ut en liste som slår fast hvilken Hollywood-stjerne som flest andre skuespillere kan knyttes til med færrest mulig ledd.

Og over 1000 skuespillere har større «nettverk» enn Kevin Bacon.

Lista som viser Hollywoods midtpunkt forandres ørlite for hver nye film som blir laget. På plassene høyest oppe på lista finnes i skrivende stund velkjente, aldrende skuespillere som Christopher Lee, Dennis Hopper, Harvey Keitel, Max von Sydow, Michael Caine, Martin Sheen og Elliott Gould, for å nevne noen.

Alle erfarne Hollywood-stjerner med mange storfilmer på baken. Derfor kan de knyttes til mange kolleger, og ofte gjennom ganske få ledd. Gjennomsnittet i toppen er så lavt som 2,7 ledd til hvilken som helst av de 800 000 skuespillerne i IMDB-basen.

MEN INGEN AV DEM når helt opp til Rod Steiger.

Erfarne, men relativt ukjente Steiger er Hollywoods midtpunkt, og det er attpåtil matematisk bevist. Han kan knyttes til alle registrerte skuespillere gjennom bare 2.678695 ledd i gjennomsnitt.

Rod Steiger, som døde i 2002, fikk en 52 år lang karriere som skuespiller. Som forfatteren Malcolm Gladwell skriver i boka «The Tipping Point»:

«Steiger har lagd glimrende filmer, som Oscar-vinneren On The Waterfront, og grusomme filmer, som Carpool. Han vant en Oscar for sin rolle i In The Heat Of The Night, men lagde også B-filmer som gikk rett på video.

Han har spilt Mussolini, Napoleon, Pontius Pilatus og Al Capone. Han har spilt i 38 dramafilmer, tolv kriminalfilmer og komedier, elleve thrillere, åtte actionfilmer, sju westerns, seks krigsfilmer, fire dokumentarer, tre skrekkfilmer, to SciFi-filmer og en musikal. Blant annet.»

Derfor er Rod Steiger historiens mest «tilknyttede» skuespiller - fordi han har klart å bevege seg opp og ned og fram og tilbake langs alle de forskjellige nisjene, nivåene, subkulturene og verdenene som skuespilleruniverset har å tilby.

HER HJEMME HAR VI SETT Steiger i filmer som Oklahoma!, Doctor Zhivago, Mars Attacks!, End Of Days og The Hurricane.

Han har til og med gitt stemme til The Simpsons.

Så hvorfor er ikke mannen som er midtpunktet i Hollywood mer kjent?

- Han er nok ikke noe kjent navn blant folk flest, men har alltid blitt respektert i filmmiljøet som en typisk birolleskuespiller. Den amerikanske filmhistorien er full av sånne, solide kunstnere som alltid har stått et skritt bak og backet opp de største stjernene - men aldri ble stjerner selv, forklarer filmanmelder i Dagbladet Eirik Alver.

Alver nevner Thelma Ritter (spilte alltid morsom hushjelp), Eve Arden (spilte den tørrvittige venninna) og Edward Everett Horton (som fungerte som humoristisk innslag).

- Men disse spesialiserte seg på én type roller. Den perfekte birolleskuespilleren er en som forandrer seg og tilpasser seg nye roller hele tiden - tilsynelatende uten særlig bry.

I de senere åra er Steve Buscemi, Diane Ladd og Patricia Clarkson gode eksempler på slike karakterskuespillere, ifølge Alver. 

- Disse er alltid veldig gode og får ofte de beste replikkene, men de har ikke det udefinerbare - «star quality» - over seg som de største stjernene har, mener han.

- HAR DET NOE med utseendet deres å gjøre?

- I USA går det nok veldig mye på det, ja. Rod Steiger var aldri kjekk nok til å konkurrere mot Marlon Brando og James Dean. Eller så kan det rett og slett handle om at disse typene er så «ordinære» av utseende at de glir inn i mange forskjellige biroller.

Det er disse skuespillerne som i ordets rette betydning er «supporting actors». De har en støttefunksjon, mener Alver.

- De er dritgode skuespillere, men stjeler likevel aldri showet helt fra stjernene. De skaper heller rom for stjernene til å stråle enda mer.

- Finnes det et norsk motstykke til Rod Steiger? En eldre, lite kjent skuespiller som har spilt mot «alle»?

- For å ta en svenske først, så tror jeg Peter Stormare kan bli den store birolleskuespilleren i Hollywood. Han er kjent i Norden, men i USA er han mer ukjent. Og han har stort sett spilt biroller. Akkurat som landsmannen Max von Sydow. Uansett hvor dårlig filmen måtte være, leverer alltid von Sydow varene, sier Alver.

- Norge er et lite filmland, men vi har folk som Trond Brænne, Liv Thorsen og Kari Ann Grønsund som har vært med lenge og har gjort mye forskjellig. Av de yngre har Trine Wiggen og Henrik Mestad utmerket seg som glimrende birolleskuespillere de siste åra.

- Og hvis du leter etter gode skuespillere, kan det være fruktbart å ikke la seg blende av stjerneglansen. De aller dyktigste skuespillerne finnes ofte litt bakom stjernene, avslutter Alver.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

LITE KJENT STJERNE: Steiger har sin egen stjerne på Hollywoods «Walk Of Fame», men til tross for en lang karriere ble han aldri like kjent som de store navnene bak ham på lista.
UKJENT MIDTPUNKT: Avdøde Rod Steiger er den skuespilleren som gjennom historien lettest kan knyttes til alle andre skuespillere, ifølge amerikanske forskere.
ALLSIDIG: Steiger i «The Unholy Wife» fra 1958.
MED SIDNEY POITIER: I «In The Heat Of The Night» (norsk tittel: Natten var het) fra 1967.
MED MARLON BRANDO: I «On The Waterfront» fra 1954.