Han har skjøvet Bill Gates av tronen

De nye mangemilliardærene er fra India, Kina, Russland og Mexico.

NYLIG BLE BILL GATES skjøvet ned fra førsteplassen som verdens rikeste mann, og erstattet av meksikaneren Carlos Slim Helú.

Det er Fortune Magazine som i august konstaterte at Slim hadde nådd toppen. Forbes, som er den mest kjente listemakeren over verdens mest velstående, har ham fremdeles som nummer tre på sin liste for 2007.

Slim, som ifølge Fortune er god for 59 milliarder dollar, styrer et imperium som omfatter alt fra flyselskap og sigaretter til telekommunikasjon. Hans selskap Telmex kontrollerer 92 prosent av fastlinjenettet i Mexico, og eierens inntekter står for over 6 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. (kildene varierer i sine anslag mellom 5 og 7 prosent).

Til sammenligning hadde verdens første dollarmilliardær John D. Rockefeller aldri en andel over 2,5 prosent av USAs BNP, og Bill Gates står for 0,4 prosent i dag.

DEN GENERELLE TRENDEN i verden i dag, er at antallet millardærer fra land som tidligere var fattige øker voldsomt. Den amerikanske dominansen blir mindre.

Og det går fort.

«Antallet kinesiske og indiske milliardærer på Forbes liste har blitt nær doblet det siste året», skriver Brian Winter i artikkelen «How Slim Got Huge» i Foreign Policy.

Fremfor alt er det russiske superrike som dominerer fra de «nye» landene på lista: av de 20 rikeste milliardærene fra de raskt voksende økonomiene i verden er over halparten russiske.

Han har skjøvet Bill Gates av tronen

Generelt viser utviklingen at de nye store økonomiene stadig tar innpå de gamle industrilandene: I 1990 var det bare en håndfull multinasjonale selskaper fra utviklingsland på Forbes liste over de 500 største selskapene i verden. I 2006 var det 52.

Og verdens største selskap heter ikke lenger ExxonMobil, men PetroChina, etter at det statlige kinesiske oljeselskapet ble børsnotert denne uken. Selskapet er det første i verden som passerer tusen milliarder dollar i børsverdi.

FÅ ER MOTSTANDERE av at velstanden i verden jevnes ut. Men i mange av landene der de nye millardærene er blitt rike, øker forskjellene mellom rike og fattige.

Både i Russland og Kina er det dessuten en rekke problemer knyttet til menneskerettigheter, korrupsjon og maktkonsentrasjon.

«Det er uklart om samfunnene vil tolerere et fortsatt økende gap mellom rike og fattige. Folks raseri over konsentrasjonen av rikdom kan lede til proteksjonisme, barrierer mot utenlandske investeringer, mer statlig kontroll over nøkkelindustri - eller enda mer dramatiske reaksjoner», mener Winter.

I Kina ser man den folkelige opprørstendensen tydelig. Ifølge offisielle kilder var det 8 700 tilfeller av sosial uro (med mer enn 15 personer involvert) i 1993. I 2005 var tallet steget til 87 000, ifølge The Australian.

«Verdens Carlos Slim-er kan skape den første virkelig store ideologiske kampen i det 21. århundret», hevder Winter, som er assisterende redaktør i USA Today.

ØKT STATLIG KONTROLL over naturressurser er løsningen i Venezuela, der Hugo Chavez er på god vei til å gjennomføre det han kaller sin demokratiske form for sosialisme. Chavez har fått kritikk for å samle for mye makt hos seg selv, men er fremdeles svært populær blant befolkningen.

Landet har hatt høy økonomisk vekst i en årrekke.

Nasjonalisering har også kjennetegnet Russland under Putin, men fremdeles sitter oligarkene på enorme rikdommer i landet. Selv om Putin har slått ned på millardærene som ikke har støttet ham politisk, består en elite av nære allierte.

Mange av oligarkene ble rike ved lyssky og kriminelle overtakelser av enorme verdier på 90-tallet.

De milliardærene som har overlevd, har skjønt at det er av aller største betydning å holde seg inne med Putin, og ha minst mulig politiske ambisjoner.

Alliansen mellom politiske og økonomiske eliter er typisk. I flere av landene der de nye milliardærene kom fra, har man tjent seg rik gjennom privatiseringsprosesser på 80- og 90-tallet.

Dette gjelder for Slim i Mexico, for oligarkene i Russland, og mange av de nyrike kineserne som har utnyttet mulighetene under markedsreformene som har blitt gjennomført de siste 25 årene.

Å handle raskt når muligheten bød seg, og dyrke båndene til byråkrater, lovgivere og politikere for å utnytte at økonomien var i rask endring, er et av hovedtrekkene ved den nye rikdommen, mener Winter.

MANGE VAR DYPT skeptiske til den enorme rikdommen Bill Gates klarte å bygge opp som grunnlegger av Microsoft. Noe av kritikken har stilnet, ettersom myndighetene, både i EU og USA, har grepet inn mot monopoltendensene i bransjen. Microsoft har også fått økt konkurranse og Gates selv har vist seg som en betydelig filantrop.

Men det viser seg at de ekstremt rike amerikanerne ikke er særlig gavmilde, hvis man ser bort fra Gates og milliardærkollega Warren Buffett. De er rett og slett ganske gjerrige.

Undersøkelser viser nemlig at millardærene bare gir bort rundt 1 prosent av sin nettoverdi i året, langt mindre enn de øker formuene sine. Og det på tross av at de har så mye penger at de aldri vil være i nærheten av å kunne bruke dem opp.

Årsaken er trolig at de elsker penger, og fordi penger uvegerlig gir makt, mener økonomen Christopher Carroll fra Johns Hopkins University.

DET LOVER IKKE godt for de fattige i de landene der det kommer nye multimilliardærer. Selv om verdens milliardærer sprer seg mer geografisk, utvikler det seg et stadig større gap mellom rike og fattige i verden.

Verdens 2 prosent rikeste eier nå over halvparten av husholdningenes verdier, viser en studie fra FN.

De 1 prosent rikeste eier 40 prosent av verdens samlede verdier, viser den samme undersøkelsen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

RIKEST I VERDEN: Carlos Slim Helú har skjøvet Bill Gates ned på andreplass.
<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Oleg_Deripaska">OLEG DERIPASKA</a> </p><p /><li>Født 2. januar 1968 i Dzerzhinsk i Hviterussland. Han har to barn med Polina Deripaska. Polinas far var stabssjef for Boris Jeltsin og han er gift med den tidligere presidentens datter Tatyana. </li><li>Han er en svært god venn av president Putin.</li><li><a href="http://www.guardian.co.uk/russia/article/0,,2116253,00.html">Ifølge Guardian</a> kom Deripaska «seirende som en gladiator» ut av kampen om Russlands aluminiums-ressurser på 90-tallet. Rykter forteller blant annet at lokal mafia en gang forsøkte å drepe ham med en granatkaster, men dette nekter han selv. Er regnet som skruppelløs, og usårlig på grunn av sine tette bånd til både Yeltsin-familien og Putin. Han utvider nå forretningene sine i bygg og eiendom. </li><li>Er god for et sted mellom over 21 milliarder dollar ifølge <a href="http://top.rbc.ru/english/index.shtml?/news/english/2006/02/08/08164808_bod.shtml">Finans magazine</a>, anslaget gjør ham enda rikere enn </a /><a href="http://no.wikipedia.org/wiki/Roman_Abramovitsj">Roman Abramovitsj</a>. </li>
<a href="http://www.usatoday.com/money/world/2007-10-08-china-rich_N.htm">YANG HUIYAN</a> </p><p /><li>Født i 1981 i Kina. Datter av Yang Guoqiang, som overførte 70 prosent av aksjene i selskapet Country Garden til datteren i år. <br></li><li>Giftet seg nylig med sønnen til en toppbyråkrat i Nord-Kina, etter sigende var faren glad for alliansen. <br></li><li><a href="http://www.china.org.cn/english/BAT/208261.htm">Country Garden</a> ble børsnotert i år. Selskapet driver med eiendomsutvikling, og har spesialisert seg på å bygge villaer, mindre hus og leiligheter i store komplekser rundt byen Guangzhou sør i Kina. De planlegger å utvide virksomheten til nye områder. Aksjene økte vedien med hele 37 prosent da selskapet ble introdusert på børsen i Hong Kong<br></li><li>Ifølge Forbes har hun over 16 milliarder dollar i formue. </li>
<a href="http://www.mittalsteel.com/Company/Management/Board+of+Directors/Lakshmi+N.+Mittal.htm">LAKSHMI MITTAL</a> </p><p /><li>Født 15. juni 1950 i landsbyen Sadulpur i Churu-distriktet i Rajasthan i India. Gift med Usha Mittal, som han har datteren Vanisha og sønnen Aditya sammen med. <br></li><li>Bor i London. <br></li><li>Han er utdannet ved St. Xavier\'s College i Calcutta. <br></li><li>Formuen er delvis arvet, og delvis bygget opp av Mittal selv. Er sjef for <a href="http://www.arcelormittal.com/">Arcelor-Mittal</a> og eier 44 prosent av aksjene i selskapet. Selskapet står for 10 prosent av verdens stålproduksjon. <br></li><li>Er verd 32 milliarder dollar <a href="http://www.forbes.com/lists/2007/10/07billionaires_Lakshmi-Mittal_R0YG.html">ifølge Forbes</a>, og er Storbritannias rikeste innbygger.</li>
<a href="http://money.cnn.com/2007/08/03/news/international/carlosslim.fortune/">CARLOS SLIM HELÚ</a> </p></p><p /><br><li>Født 28. januar 1940 i Mexico City. Han giftet seg med Soumaya Domit i 1967. Paret fikk seks barn, hvorav hans tre sønner Carlos Slim Domit, Marco Antonio Slim Domit og Patrick Slim Domit leder selskapene hans. Hans kone døde i 1999. <br></li><li>Sønn av en libanesisk immigrant til Mexico, utdannet ingeniør. <br></li><li>Startet på begynnelsen av 60-tallet en aksjemeglervirksohet, og spesialiserte seg på å kjøpe opp selskaper billig, og brukte pengene i selskapene til nye investeringer og innkjøp. Da den meksikanske økonomien brøt sammen i 1982, bruke Slim anledningen til å handle billig: Mot slutten av 80-tallet var Slim en av de rikeste forretningsmenne i landet. <br></li><li>Har eiendeler i telekommunikasjon, finans, ulike typer industri, og flere investeringer i utenlandske selskaper som Apple og CompUSA. <br></li><li>Er verd 59 milliarder dollar ifølge Fortune magazine. </li>
<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Li_Ka_Shing">LI KA-SHING</a> <p /><li>Født i Chaozhou i Guangdong-provinsen i Kina i 1928. Familien flyktet til Hong Kong i 1940. Han er enkemann med to barn. <br></li><li>Ka-Shing er den rikeste mannen av kinesisk herkomst i verden, den mest innflytelsesrike investoren i Asia og den niende rikeste personen i verden. <br></li><li>Han regnes som rettskaffen og hardt arbeidende, og har bygget opp et imperium som blant annet er stort innen bankvirksomhet, bygg- og anlegg, eiendom, mobiltelefoner, sementproduksjon, hoteller og flyplasser. <br></li><li>En av de få millardærene som gir bort penger. Har lovet bort over 10 milliarder dollar, ifølge <a href="http://online.wsj.com/article/SB119394575671179451.html">Wall Street Journal</a>. <br></li><li>Formuen hans er på 23 milliarder dollar, ifølge Fortune. </li>
<a href="http://www.forbes.com/lists/2007/10/07billionaires_Mukesh-Ambani_NY3A.html">MUKESH AMBANI</a> <p /><li>Født 19. april 1957 i Yemen. Gift med Nita Ambani, tre barn. <br></li><li>Indisk forretningsmann som er styreformann, konsernleder og har aksjemajoriteten i <a href="http://www.ril.com/">Reliance Industries</a>, som er Indias største selskap. Han og broren Anil arvet selskapet av faren Dhirubhai Ambani, som grunnla Reliance. <br></li><li>Har ingeniørutdannese fra University of Mumbai. <br></li><li>Ambani-brødrene ble uenige etter at faren døde, noe som førte til at Reliance ble delt i to. <br></li><li>Er verd drøyt 20 milliarder dollar.</li>