Han var Putins rådgiver

Andrei Illarionov trakk seg i protest mot utviklingen i Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- ET VENDEPUNKT FOR RUSSLAND var Jeltsins beslutning i 1999 om å utnevne Putin til statsminister. Det er den enkleste feilen å peke på. For mange ble konsekvensene ikke klare før Yukos-saken i 2003, men utviklingen gikk i den retningen helt fra Putin ble president.

Det sier Andrei Illarionov, Vladimir Putins tidligere seniorrådgiver i økonomiske spørsmål. I 2005 trakk han seg fra stillingen i protest mot det fremvoksende autoritære styresettet under Putin. I dag jobber Illarionov i den liberalistiske tankesmien Cato Institute i USA. 

Det er synlig for alle nå at Russland utvikler seg i autoritær retning. Spekulasjonene handler ikke lenger om Putin vil beholde makta etter at presidentperioden er over, men hvordan.

- Jeltsin hadde ikke mye frihet til å velge annerledes. I løpet av hans siste år som president utnevnte han praktisk talt bare siloviker, folk med bakgrunn fra sikkerhetstjenestene. Hadde det ikke blitt Putin, ville det blitt en annen silovik, sier Illarionov til Minerva.

Bakgrunnen for problemene Jeltsin fikk i 1999 mener den tidligere rådgiveren har å gjøre med feilene som ble begått fra 1992 til 1999 av reformatorene under Jelstins regjeringer. Landet havnet i en økonomisk og politisk krise som ga spillerom for kreftene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer