Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

«Happy»-mysteriet er løst

Sør-afrikanske Happy Sindane hevdet et svart ektepar bortførte ham fra hans hvite foreldre. Historien vakte oppsikt over hele verden, men slo snart sprekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET VAR I mai i år at unggutten Happy troppet opp på en politistasjon i Pretoria i Sør-Afrika. Der fortalte han at han var 18 år, og at han som barn var blitt bortført fra sine hvite foreldre i Johannesburg. Kidnapperen skulle ha overlatt ham til en svart familie i en annen by, de han vokste opp med vold og mobbing. Happy hevdet å ikke kunne huske fødenavnet sitt, og at han fikk navnet Happy Sindane av menneskene som kidnappet ham. Han selv snakker kun det innfødte bantuspråket ndebele, men påsto å kunne huske at hans virkelige foreldre snakket afrikaans (Les historien her). POLITIET TOK påstandene på alvor, og etterforsket saken som en kidnappingssak. - Alle er fengslet av denne historien, sa polititalsmann Percy Morokane til BBC. Aviser, nyhetsbyråer og tv-stasjoner plukket opp den sjokkerende historien, og Happy ble snart kjent over hele verden. Et utall mennesker kontaktet Pretoria-politiet fordi de mente Happy kunne være deres sønn. De fleste henvendelsene ble avslørt som falske, men politiet tok likevel DNA-prøver av det hvite ekteparet Jan-Hendrik og Sarie Botha. Paret trodde Happy kunne være deres sønn Jannie, som forsvant sporløst som sjuåring i 1992. Desverre ikke et sjeldent fenomen - i Sør-Afrika ble mer enn 4400 barn og unge under 18 år meldt savnet i åra mellom 1994 og 2000. EKTEPARET Bothas håp ble snart slukket. Under en rettslig høring konkluderte dommer Martinus Kruger med at Happys historie var for usannsynlig til å være sann. Dommeren trodde ikke på at Happy kom fra en hvit familie, etter å ha snakket med og observert unggutten. - Det ser ut som han aldri var hos en hvit familie, selv om han påstår dette, sa Kruger, som samtidig fatslo Happys alder til å være 16 år, og følgelig mindreårig. All etterforskning av den påståtte kidnappingssaken ble innstilt etter at justisdepartementet slo fast at Happy - med all sannsynlighet - har svart far og hvit mor. Denne teorien er i dag styrket. Happy antas å være ett av flere tusen barn som blir forlatt hvert år i Sør-Afrika, og ifølge BBC ble guttungen overlatt til en annen i familien. På bakgrunn av tips i saken er politiet ganske sikre på hvem Happys virkelige mor er, til tross for at de ikke har funnet henne, og ikke har DNA-beviser. HAPPY-SAKEN er en trist påminnelse om hvor viktig rase fremdeles er i Sør-Afrika - ti år etter at apartheidstyret falt. At en hvit gutt skulle ha vokst opp hos en svart familie vakte enorm oppsikt verden over. Nå har historien raknet, og tilbake står en ung gutt som ikke kjenner sine egne foreldre - som så mange andre barn og unge i dette landet. Men han har i det minste fått en viss økonomisk trygghet. Malingsprodusenten Dulux visset nemlig å utnytte raseaspektet da de laget en en reklamekampanje der Happy og hudfargedilemmaet var gjennomgangstema. Kampanjen høstet massiv kritikk, og Dulux måtte unnskylde seg offentlig. Enden på visa ble et rettslig forlik, der malingsprodusenten opprettet et utdanningsfond for Happy.

<HLF>Trist historie:</HLF> Verken politi eller domstolene fester lit til historien om at Happy skulle vært kidnappet fra sin hvite familie, og tvunget til å bo med en svart familie. Nå er saken henlagt, og Happy er tatt hånd om av barnevernet. Foto: Scanpix/AFP