Har de sex i verdensrommet?

Astronaut Lisa Nowaks biljakt har satt fart på diskusjonen.

EN SJALU ASTRONAUTS ville bilferd har ført til speisa spekulasjoner på internett de siste dagene. Spørsmålet er, har de sex i verdensrommet?


Bakgrunnen
er den kvinnelige astronauten som i helgen satte seg i bilen med astronautbleier og kjørte 1500 kilometer uten stopp for å ta et oppgjør med en kvinnelig rival.

Lisa Nowak var forelsket i kollega William Oefelein, men fant ut at flykaptein Colleen Shipman var en utfordrer. Etter å ha blitt stoppet på mandag av politiet, bevæpnet med metallkølle, pepperspray, luftvåpen, sorte søppelsekker og med parykk, ble hun siktet for drapsforsøk på Shipman.

MEN HVORDAN GJØR DE DET i rommet, egentlig? Den sjalu astronauten har på ny satt fart i den 25 år gamle diskusjonen om sex i verdensrommet.

Populærkultur har gitt oss makeløse fantasier om hvor bra sex må være i vektløs tilstand. I James Bond-filmen Moonraker ser vi Bond gjøre det med dr. Holly Goodhead i lagerrommet på romferja.

I filmen Barbarella kler Jane Fonda av seg, vektløs i åpningsscenen. Det er sexy. Men går det an å hisse på seg en romkamerat?

Magasinet Slate forsøker seg med en realitetsbehandling av sex i Melkeveien, i artikkelen med undertittelen ingen kan høre deg stønne i 62-mile-high club. For selv om NASA benekter kjennskap til sex i verdensrommet, så kan det jo ha skjedd.

Slate er forbrukerorientert i sin veiledning, og lenker til NASAs bilder av fasilitetene. Og ifølge romfartsorganisasjonen er det smått der oppe. Badet er bare et do med forheng, og det er ingen rom med dør hvor to eller flere kan trekke seg tilbake.

Har de sex i verdensrommet?

På romstasjonen, derimot, der kan man boltre seg mer. Her sover tre ansatte på skift, to av dem sover samtidig. Og selv om skribenten i Slate ikke helt forstår at utformingen av en romseng kan appellerer til hormonellene, er det nok noen som liker at man må frem med remmene og binde seg fast til senga. Violet Blue, nettets beste sexskribent for eksempel, kommenterer det. Verdensrommet synes som skapt for bondage.

For de mer praktisk anlagte kan man tenke seg muligheten for bruk av borrelås for å unngå å sveve bort fra hverandre.

MEN HAR DE LYST? I dagliglivet kan astronauter komme i tidsklemma. De har det travelt og antakelig ikke all verdens energi til annet enn jobb. Men i helgene har de litt fri, og tid til å se TV eller spille kort, ifølge NASA, som har en egen side om space fun. Den tar ikke for seg sex, men det er jo ikke alle som liker kortspill.

For øvrig er det en NASA-regel at man ikke tar med astroektepar på samme tur. Det kan skape turbulens. Likevel. Det har skjedd. I 1991 fikk Jan Davis og Mark Lee dra sammen, de møttes på trening like før romturen skulle materialiseres. Og på et bilde Slate har funnet fra verdensrommet har han armen om henne! De to har aldri villet kommentere forholdet sitt.

RYKTENE OM SEX I ROMMET har svirret på nettet i årevis. Wikipedia har en artikkel om temaet. VG, og til og med Guardian bet på, og rapporterte om at det hadde skjedd i 2000.

Kilden var boka «The Final Mission». Der fremsetter forfatteren Pierre Kohler makeløse påstander om at misjonærstillingen ikke fungerer i verdensrommet, og at forskerne har testet ut 10 samleiestillinger i rommet ved hjelp av elastiske remmer.

Den franske vitenskapsmannen påsto at både russerne og amerikanerne utførte sexperimenter i rommet. NASA gjorde det i følge boka i 1996, og det ble sågar festet til film. Den skulle vi hatt på Dagbladet-TV.

Journalistene gikk fem på, akkurat som forfatteren selv. Han var lurt av internett. Forfatteren hadde et NASA-dokument han fant på internett som kilde. I tillegg til at det var skrevet i satirisk form, var det også datert til 1995, et år før eksperimentene skulle ha foregått.

KANSKJE IKKE MISJONÆR, MEN FLØRTING, det har beviselig pågått i rommet. Elena Kondakova og Valery Polyakov sprutet vann på hverandre i verdensrommet. Og de kan ha gått lenger. NASA har ingen regler som forbyr sex i galaksen.

- Vi er avhengig av og stoler på våre astronauters gode vurderingsevne og profesjonalitet, svarte NASAs talsmann Ed Campion, da han har blitt spurt om sex i verdensrommet, ifølge Space.com.

De vil ikke snakke mye om sex i den organisasjonen. Men i boka til G. Harry Stine, «Living In Space», skriver han at NASA på et tidspunkt hadde et svømmebasseng på et av forskningssentrene sine. Det var til for mennesker «å eksperimentere i,» ifølge Wikipedia, som også skriver at NASA har gjennomført flere eksperiment med dyr og planter når det gjelder reproduksjon.

En russisk kosmonaut forteller i samme publikasjon at sex for dem er forbudt i verdensrommet. Men graviditet i verdensrommet, det tror forskerne kan være mulig.

MEN HVORFOR GI SLIPP på en så underholdende tanke?

Forfatteren Laura Woodmansee vil ikke det. I boka hennes «Sex in Space», kommer romsexen med en tvist. Temaet er nemlig ECA, extraterrestrial copulatory activity.

Og det har ført til diskusjon. I en paneldebatt på Space Frontier Foundation\'s NewSpace 2006 i Las Vegas deltok Woodmansee i panelet sammen med NASA-folk og en annen forfatter, for å diskutere fordeler og ulemper ved sex i verdensrommet.

Problemet med romsyke ble påpekt. Det at det ikke er noe oppdrift kan nemlig gjøre deg kvalm. De fleste som prøver seg som vektløse første gang kaster opp. Astronautene svetter i tillegg mye. Og folk får ofte lavt blodtrykk i rommet. Blodet flommer ikke gjennom årene, altså, og det kan jo som kjent få konsekvenser. Og drakten kan føre til en del utfordringer. Men fordelene? MSNBC har referat.

Man bør i alle fall vær forberedt på at romturisme vil ta av i framtida, mener Woodmansee. Man kan heller ikke se bort fra at man kommer til å sette opp romhotell. For hva gjør folk på hotellferie?

Woodmansee mener sex kom til å bli the killer app of space tourism. Hun tror folk kommer til å ha lyst til å prøve seg der oppe. Ja, virkelig prøve seg.

Men det kan bli vanskelig. En romturist med vektløserfaring fortalte i debatten at det var trøblete til og med å kysse ektemannen. De hadde øvd vektløst. Problemet var å holde seg sammen. Det er her begrepet hva remmer og tøy kan holde virkelig vil få betydning i fremtiden.

Det rapporteres for øvrig om noe nedgang i penisstørrelse i vektløse forhold, på grunn av lavt blodtrykk. I verdensrommet kan man altså også skylde på shrinkage.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

SEX I VERDENSROMMET:</B> På film har det skjedd. Her James Bond (Roger Moore) og Dr. Holly Goodhead (Lois Chiles) sammen i romferja i filmen Moonraker.
TRANGE FORHOLD:</B> Astronauter forbereder seg til en tur ut i rommet i kummerlige forhold.
SOVEROMMET PÅ EN ROMSTASJON:</B> Bondagehimmelen.
OMSVERMET:</B> William Oefelein er antakelig ikke så interessert i Lisa Nowak lenger.
TUNGT UTSTYR:</B> Romdraktene må antakelig designes på nytt om sex blir vanlig i verdensrommet.
ROMFANTASI:</B> Moonraker. <a href=http://www.youtube.com/watch?v=8AQL9kVd-R0>Trailer hos YouTube</a>.
ARRESTERT:</B> Lisa Nowak ble tatt av politiet denne uka. Hun skal ha sprayet pepperspray mot flykapteinen om hun mente var forelsket i samme mann som henne.
BARBARELLA:</B> I den erotiske sci-fi-filmen kler Jane Fonda får vi et forspill i verdensrommet. I åpningsscenen kler Fonda av seg i vektløs tilstand. Se på <A HREF=http://www.youtube.com/watch?v=1uwNEnh9uaM>You Tube</A>.
KAN FØRE TIL RASKERE PULS:</B> Verdensromestetikk kan ikke avfeies sånn uten videre. Bildet er fra Moonraker.
SIKTET FOR DRAPSFORSØK:</B> <a href="http://spaceflight.nasa.gov/gallery/video/shuttle/sts-121/net56/sts-121_fdh08_02_56.asf">Nowak</a> har forklart politiet at hennes forhold til Oefelein var «mer enn en arbeidsmessig relasjon, men mindre enn et romantisk forhold».