FUNNET AV BEDUINER Dødehavsrullene ble funnet i huler i Judea-ørkenen. Beduinene som fant dem hadde salg av gamle ting som en av sine inntektskilder, og lette aktivt i huler og ruiner. De tre første rullene de fant solgte de for rundt 700 kroner til en ung biskop i Jerusalem. Senere har rullene blitt omsatt blant annet gjennom en avisannonse i Wall Street Journal. Det meste av materialet er nå i trygghet i israelske arkiver etter at staten har kjøpt opp et stort antall, men noe omsettes fortsatt på markedet. Foto: SCANPIX
FUNNET AV BEDUINER Dødehavsrullene ble funnet i huler i Judea-ørkenen. Beduinene som fant dem hadde salg av gamle ting som en av sine inntektskilder, og lette aktivt i huler og ruiner. De tre første rullene de fant solgte de for rundt 700 kroner til en ung biskop i Jerusalem. Senere har rullene blitt omsatt blant annet gjennom en avisannonse i Wall Street Journal. Det meste av materialet er nå i trygghet i israelske arkiver etter at staten har kjøpt opp et stort antall, men noe omsettes fortsatt på markedet. Foto: SCANPIXVis mer

Har kjøpt fem nye biter av Dødehavsrullene

Millionær Martin Schøyens 2000 år gamle skrifter skal skjule saftige opplysninger.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

DØDEHAVSRULLENE ble funnet av beduiner mellom 1947 og 1956 i elleve huler noen kilometer nordvest for Qumran ved Dødehavets nordvestlige bredder, på dagens Vestbredden.

De rundt 930 rullene, noen intakte, andre fragmentariske, anses av mange som 1900-tallets største arkeologiske skatt. Tekstene kaster nytt lys over kristendommens og den tidlige munkebevegelsens framvekst.

90 prosent av rullene er arkivert og delvis utstilt i Israel. Men det er fortsatt skrifter forskerne ikke har fått tilgang til. Pengesterke samlere kan kjøpe seg en bit av en rull om de blar opp. En del av dette materialet ligger nedlåst i ukjente amerikanske og sveitsiske bankbokser, den katolske kirke har også noen fragmenter i sitt eie.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn