Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Har platebransjen endelig gitt opp?

Kaos rundt åpning av lovlig nedlastingstjeneste.

SPÅDOMMEN FOR 2008 er at folk kommer til å slutte å kjøpe musikk på nett, selv om salget har økt i det siste.

Det skriver teknobloggen TechCrunch, som omtaler åpningen av nettstedet Qtrax (beta), som er et gratis og lovlig nedlastningssted for musikk.

Nettstedet påstår de har svimlende 25 millioner låter, altså mye mer enn for eksempel iTunes.

Foreløpig er tjenesten bare tilgjengelig for Windows, og det er ikke mulig å spille låtene på Ipod.

Årsaken til at de har fått så mange låter er at de skal ha inngått avtaler med de fire store plateselskapene. Herfra skal du kunne laste ned låtene til egen PC og dessuten legge dem over på bærbare spillere.


OM DET STEMMER
er det i tilfelle historisk. Det betyr at plateselskapene endelig har gått med på å gi bort musikken sin uten å ta noe fra brukeren. Pengene skal komme fra annonser på nettsidene og annen aktivitet artistene driver med.

«Endelig har de bestemt seg for at om du ikke kan slå dem, må du bli med dem», skriver Wired om saken.

Nestleder i Elektronisk Forpost Norge Bjørn Remseth har ikke sett Qtrax, men er positiv til ideen deres:

image: Har platebransjen endelig gitt opp?

- Selv om det tekniske ikke er i orden er det bra hvis plateselskapene prøver ut nye løsninger. Å saksøke kundene er en veldig dårlig løsning, ulike nye måter å pakke produktet på er bra, sier Remseth.

Han er ikke sikker på om de lykkes, men ser på denne typen gratis og lovlige tjenester - på tross av at han ikke er spesielt begeistret for kopibeskyttelse - som fremtiden:

- Får ikke Qtrax det til er det noen andre som lykkes til slutt.

ANDRE ANALYTKERE ser også på lanseringen som et uttrykk for en bransje i endring:

- Internett kom nok litt fort på platebransjen, men nå er de åpenbart i ferd med å våkne opp. De - som alle andre - må få lov til å prøve og feile litt. De startet med fornektelse, så kom truslene, men nå er de vel mer over i en erkjennelsesfase hvor de har innsett at betaling for musikk sitter langt inne hos mange, sier Helge Birkelund, rådgiver hos Landeandcompany og tidligere portalsjef i MSN Music, til Dagbladet.no.

Birkelund tviler likevel på at Qtrax er en endelig løsning.

Peter Sunde i Pirate Bay er ikke imponert over lanseringen:

- Problemet er at plateselskapene er utrolig opptatt av kontroll. Når musikken finnes i maskinen så skal man tvinges å se på reklame, selv om man allerede sett den. Man er nødt å ha spesiell software og så videre. Slik vil ikke brukere ha det, og det er fortsatt dårligere enn «ulovlig» p2p. De må gi vekk kontrollen til kundene sine, det er eneste utveien for platebransen hvis de skal overleve, sier Sunde til Dagbladet.no. 

QTRAX ER IKKE ÅPNET ENDA, til tross for at det skulle skje i natt. Tidvis var nettsiden i går utilgjengelig, etter sigende på grunn av stor trafikk. Nedlastingsfunksjonen er ikke klar, så det er umulig å verifisere om de virkelig har det antallet låter de skryter av.

Det er i løpet av natten og morgenen også kommet meldinger fra stressede plateselskap som nå hevder de ikke har inngått noen avtale med Qtrax.

Silicone Alley Insider skriver i dag at Warner Music Group (WMG), Universal Music Group og EMI avviser at de har inngått noen avtale.

- Warner Music Group har ikke godkjent bruk av vårt innhold på Qtrax, skriver talsmann Will Tanous i en epost til nettstedet.

Qtrax sier de er i samtaler med Warner, og at de håper å lande en avtale snart. De innrømmer nå at papirarbeidet kanskje ikke er helt klart, men at de har fått en slags «go» fra alle selskapene. To av dem skal være mer positive enn de andre.

En kilde sier at Universal heller ikke har inngått noen avtale, men at de er i samtaler. Sony har ikke kommentert situasjonen, mens LA Times siterer en EMI-talsperson som sier at de ikke har inngått noen avtale.

KRITIKERNE AV TJENESTEN har for lengst meldt seg. Som ZDNet skriver: «Ikke en eneste låt er lastet ned enda. Ingen detaljer om forretningsmodellen er kjent, ingen av de tekniske eller praktiske spørsmålene verden stiller er besvart».

- Det positivt at plateselskapene viser evne til nytenkning, men jeg er skeptisk til at de nok en gang velger å låse musikken fast i et format. Forbrukere ønsker friheten til å kunne ta med seg musikken der de selv vil og til de plattformene de selv ønsker å benytte, enten det er på CD-spilleren, i bilen, på telefonen eller MP3-spilleren. Dette har jeg vondt for å tro at brukerne vil akseptere, men for all del - jeg synes det er fint at selskapene viser villighet til å teste ut nye inntektsformer. Enten det heter 360 eller Qtrax, sier Birkelund. 

Låtene man laster ned gjennom Qtrax kommer med en kopibeskyttelse som låser dem til Windows Media Player.

- HVORFOR SKAL folk proppe maskinene sine med nok et lukket system fylt med kopibeskyttet musikk som de ikke engang kan bruke på det mest populære spillerne i verden (iPod), spør Sean P. Aune på mashable.com.

DRM, digital-rights management, er en kopibeskyttelsesteknologi som forhindrer at brukerne lager kopier av musikken de har kjøpt. Aune mener Qtrax er en fornærmelse:

- Kall meg vinglete hvis du vil, men dette har «dømt ved starten» skrevet over hele seg.

QTRAX HAR ALLEREDE STERKE KONKURRENTER. Ulovlig nedlasting er hovedkonkurrenten, samt nettradioer som Slacker og Jango.

Nettradioen Last.fm har de store plateselskapene allerede inngått avtale med i USA. Dermed kan du til forskjell fra de andre nettradioene søke på akkurat den låta du vil ha, og ikke bare artist og lignende artister. Også dette er reklamefinanisert. Til forskjell fra hvordan Qtrax skal fungere, der du altså laster ned låta, streamer nettradioen musikken, og du kan bare høre samme låt tre ganger.

SpiralFrog har inngått avtale med en av de store, nemlig Universal, og er fortsatt i samtale med de andre.

Qtrax-sjef Allan Klepfisz sier ifølge Wired at tjenesten vil bli kompatibel med iPod snart, mars har vært antydet tidligere.  Men lanseringen av tjenesten hans er altså omgitt av betydelig skepsis og forvirring:

- Det er grunn til å minnes det gamle visdomsordet fra 80-tallet, sier Dagbladet.nos teknokommentator Jan Omdahl syrlig:

- Alle selskaper med navn som begynner på Q og slutter på X går konk.

- De prøver seg fram, men den endelige modellen er definitivt ikke kommet, sier Helge Birkelund.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

IKKE I MÅL: - Dette har jeg vondt for å tro at brukerne vil akseptere. De ønsker friheten til å kunne ta med seg musikken der de selv vil og til de plattformene de selv ønsker å benytte, enten det er på CD-spilleren, i bilen, på telefonen eller MP3-spilleren, sier Helge Birkelund.
IKKE MAC ELLER IPOD: Venezuelas president hører på musikk på ipoden sin før et statslederbesøk i presidentpalasset. Men musikk lastet ned via Qtrax kan ikke brukes på Ipod, ennå ihvertfall.
GRATIS OG LOVLIG:</B> Fildelingstjenesten Qtrax påstår de har inngått avtaler med de store plateselskapene og tilbyr gratis nedlasting av over 25 millioner musikkfiler.
FOR GODT TIL Å VÆRE SANT: Det hevder mange teknobloggere. Foreløpig virker ikke tjenesten og lanseringen er omgitt av kaos.
«IKKE GODKJENT:» Warner Music benekter at de har inngått en tjeneste med Qtrax.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media