+ Du leser nå Dagbladet Pluss

«Har råd til å være sosialister igjen»

Kibbutzbevegelsen feirer 100 år. Det ble på ingen måte som planlagt.

TID OGSÅ TIL AVSLAPPING: Her flyter de godt i Dødehavet, like ved kibbutzen Ein Gedi. Bildet er fra i sommer. Foto: REUTERS/Ammar Awad
TID OGSÅ TIL AVSLAPPING: Her flyter de godt i Dødehavet, like ved kibbutzen Ein Gedi. Bildet er fra i sommer. Foto: REUTERS/Ammar AwadVis mer

||| TRENDY. I 1971, da Jerry Seinfeld kom til Israel for å bli en «kibbutznik» var det helt riktig å gjøre det. Bob Dylan hadde vært der før, det hadde Sigourney Weaver også. På 1980-tallet kom Sacha Baron Cohen. Alle ville de bli en del av «gruppa», som det hebraiske ordet «kibbutz» betyr. De meldte seg frivillig til å bo og jobbe i Israels sosialistiske landbrukskollektiv. Det var mens venstresida fortsatt elsket landet, noe de fortsatte med til langt utpå 1980-tallet.

Det er vel tvilsomt om de venstreradikales fremste representanter kommer til Israel for å delta på 100-årsjubileet for kibbutzbevegelseni disse dager (avhengig av hvilken kalender du bruker). Men i Israel markerer de.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.