Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Har vi bruk for ungene våre lenger?

Mange kvier seg for den episke krangelen det ville blitt om man skulle begynt å kreve bidrag hjemme fra barna sine.

IKKE URIMELIG: Det er lite som er så kjipt som å få påført flere arbeidsoppgaver, når man i utgangspunktet ikke har noen. Men det er alt annet enn urimelig å fortelle barna, at som en del av familien, er et av bidragene at de legger vekk pc-en, og legger inn en innsats i sin egen framtid. Som å fokusere på skolen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
IKKE URIMELIG: Det er lite som er så kjipt som å få påført flere arbeidsoppgaver, når man i utgangspunktet ikke har noen. Men det er alt annet enn urimelig å fortelle barna, at som en del av familien, er et av bidragene at de legger vekk pc-en, og legger inn en innsats i sin egen framtid. Som å fokusere på skolen. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer

Den gangen vi var steinaldermennesker, gikk det meste av tiden med til å skaffe mat og klær. Vi må gå ut fra at ungene den gangen var arbeidere på lik linje med de voksne. At de vandret rundt og plukket bær og røtter, skrapte skinn og - når de ble store nok - var med på jakt. Da vi ble jordbrukere, var ungene med på såing og høsting. De hjalp til med å karde ull og lage garn og sy klær. Da den industrielle revolusjonen kom, jobbet unger i fabrikker og gruver. De passet småsøsken, gjorde ærend og hadde småjobber for å bidra til husøkonomien. I etterkrigstida gikk alle unger på skolen, men med fortsatt store forventninger om å bidra hjemme. Det kunne ta en barndom å spare til fotball eller sykkel eller kjelke, hvis man i det hele tatt hadde inntjeningsmuligheter. Forrige jul overhørte jeg noen jenter snakke sammen om julegaveønsker, da den ene kom med følgende råd: «Ikke ønsk deg ski, det får du uansett - ønsk Barbie!»

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

KJØP 12 MÅNEDER OG SPAR 33%

66 kr/ måned

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 66 kr/ måned Fornyes automatisk til 99,-/måned

Abonnementet har 12 måneder avtaleperiode og du betaler 66,-/måned. Deretter fornyes abonnementet løpende til ordinær pris måned (99kr). Du kan si opp når som helst, men abonnementet løper ut avtaleperioden. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?