Farvel, Harry: På flyet til New York avslører Jo Nesbø overfor Magasinet at Harry Hole-serien går mot slutten. - Jeg har andre fortellinger jeg har lyst til å fortelle. Foto: Lars Myhren Moland.
Farvel, Harry: På flyet til New York avslører Jo Nesbø overfor Magasinet at Harry Hole-serien går mot slutten. - Jeg har andre fortellinger jeg har lyst til å fortelle. Foto: Lars Myhren Moland.Vis mer

Harryturen

Vi fulgte Jo Nesbø (51) på veien til å bli «the next big thing» i Amerika.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- FAEN, FAEN, sier Jo Nesbø. - Passet mitt!

Det er borte.

- Jeg hadde det! Det er ikke mulig.

Han vrenger lommene, åpner kofferten, ut med dressen som henger på en kleshenger, ut med genserne, ut med alt. Han tenker ikke klart lenger, går gjennom bevegelsene sine. Han har ei T-skjorte det står Psycho på. Han tenker at dette blir en helt forjævlig dag. Han merker det der han står midt i innsjekkingskøen. I Toronto, Canada, på vei sørover for å erobre New Yorks litteraturscene. Han mangler passet.

Det hjelper ikke at han er en bejublet krimforfatter, eller at han har løpt med okser i Pamplona og hoppet fra 25 meters bergvegger i Sør-Afrika og at han en kveld i 1978 avgjorde juniorcupfinalen med en heading vist på Sportsrevyen, eller at han debuterte på Moldes A-lag som 17-åring, at han ble offiser og fikk økonomiutdannelse, jobb som børsfondsmegler, ble popstjerne og sa kule ting som «våre største fans var gutter med data valgfag og høy gjennomsnittlig seksuell debutalder», det hjelper ikke at han solgte 195000 av førsteplata og toppet VG-lista og ble forfatter og fikk Rivertonprisen og Glassnøkkelen og ble oversatt til russisk og kinesisk og solgte 9 millioner bøker, og en dag i år kom Vanity Fair og fotograferte ham i bar overkropp, og så kom Washington Post og CNN, og et anerkjent litterært magasin skrev «uimotståelig avhengighetsskapende». Jo Nesbø hadde sågar funnet en Jo Nesbø-bok i jungelen i Thailand, og en i Manila, og han klatret røffe fjellvegger, og om bare en uke skal den niende boka om Harry Hole, politimannen som har gjort ham til mangemillionær, komme. På alle strender og sydenfly skal han være i sommer. Den røffe antihelten.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn