Hårstrå kan felle terrortiltalt

Et hårstrå skal være blant politiets bevis mot terrortiltalte Mirsad Bektasevic (18) fra Kungälv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: - De hjernevasket min sønn

SARAJEVO (Dagbladet.no): I går ble det klart at aktoratet trenger seks dager for å legge frem sine bevis, når saken mot den svenske tenåringen starter 20. juli.

Det kom frem under det forberedende rettsmøtet i den statlige domstolen i Bosnia i går. Fordi rettsaken har forgreninger til flere europeiske land der etterforskningen fremdeles pågår, ble rettsmøtet holdt for lukkede dører.

Blant bosnisk politis bevis mot tenåringen er:

  • Sprengstoff og våpen funnet i leiligheten der Mirsad Bektasevic og dansfødte Cesur Abdulkadir ble arrestert i fjor.
  • En video funnet i leiligheten. På et lydsport på videoen leser to menn maskert med finlandshetter opp det som høres ut som en advarsel om en forestående terroraksjon.

    «Allah er størst. Her forbereder brødrene seg på et angrep,» sier en stemme på Sony Hi8-kasetten, og fortsetter: «Vi er her, vi planlegger og er klare. Disse våpnene skal brukes mot Europa, mot de som har styrker i Irak og Afghanistan.»

  • Stemmeeksperter ved britiske Scotland Yard mener stemmen som leser opp advarselen med stor sannsynlighet tilhører Bektasevic.
  • Videoen skal være innspilt med et kamera som Mirsad Bektasevic har lånt fra sin tante.
  • Håranalyser gjort av amerikanske FBI skal knytte et hårstrå fra 18-åringen til en finlandshette, som også ble funnet i leiligheten.

    Aktoratet vil også bruke mye tid på omfattende utskrifter av 18-åringens telefonlogger og materiale beslaglagt på hans PC i Kungälv. På Mirsad Bektasevics mobiltelefon ble det funnet telefonnumre til en rekke mistenkte jihadister i andre europeiske land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.