Hater vinklubber

Tore Stubberud er en kvegbonde og forlegger i Østfold, som gjerne studerer vin sammen med franske venner i Languedoc.

Hva er din beste vinopplevelse? Enkeltopplevelser finnes ikke når det gjelder vin. Nytelsen ligger for meg i gjentakelsen. Mine tanker går da til fiskemarkedet i Shte, like sør for Montpellier i Frankrike. Rolige, skyfrie søndagsmorgener sammen med noen franske venner. Vi handler oss ferdig, planlegger lunsjen og gjør hver eneste gang det samme: På en bar like ved spiser vi ei liten butterdeigskake med innbakte babyblekkspruter. Til dette drikker vi hvitvinen Picpoul de Pinet med to isbiter. Det er like interessant hver gang. Lite variasjon, men en herlig dybde i erfaringen. Hva slags vin vil du nyte en vinterkveld foran peisen? Jeg drikker sjelden vin utenom måltidene. Og spiser aldri foran peisen fordi flammene distraherer meg. Ved peisen drikker jeg feite pjoltere {ndash} som for oss østfoldinger ble innført av Peder Holter ved Hafslund. Med Four Roses og ekte selters på glassflasker fra Borg bryggeri. Hvordan har du lært mye om vin? Jeg kan lite om vin. Men nok til å sjeneres av norske vinklubbmedlemmer som jåler i timevis omkring smaksmessige banaliteter. Jeg avskyr vinklubber. Det er de samme folkene som fra 70-tallet, bare feitere, eldre og enda mer grådige. Den gang kunne de sitte i timevis og diskutere hva Samfunnet besto av. Nå sitter de og lurer på hva som er innholdet i en tre liters pappvinboks til tre hundre kroner, hvor staten gjennom Polet har stjålet 80 prosent. Den gang som nå håper de at noen ser dem, og hvor flinke de er. Det lille jeg kan om vin skyldes mange opphold i franske hjem, de seinere åra også hos franske kjøttfeavlere som er raffinerte også på vin. Der drakk jeg for første gang en hvit Vin d\'Ardhche til nesten rått limousinkjøtt. Miljøet er tradisjonsrikt og langsiktig: Alle leger der nede anbefaler mye storfekjøtt, særlig til kvinner i fruktbar alder eller som har tankemessig krevende arbeid. Og hvilke kvinner har ikke det i et land som Norge? Drar du på vinferie? Har du et favorittland? Jeg drar bare til Frankrike. Og regelmessig til en liten landsby utenfor Montpellier jeg ikke vil si navnet på. Jeg vil ikke ha besøk og oppholdet ødelagt av engstelige norske lutheranere som lurer på hvor mye klokka er. Hvorfor er vin viktig? Jeg sier med Charles Baudelaire i prosadiktet «Berus dere!»: «For ikke å bli Tidens forpinte slaver, må dere beruse dere, uten stans! Med vin, poesi eller dyd, alt etter behag.» Hva er nordmenns vanligste vintabber? Den vanligste feilen er å drikke vin som rusmiddel utenfor måltidene. Det er respektløst overfor dem som har laget vinen. Beste rødvin uansett prisklasse? Jeg har en forkjærlighet for Languedoc-viner. Regionen er kvalitetsorientert og arbeidsom. Min røde favoritt er Mas Jullien les Depierre, balansert, men med svær kropp og dufter fra fjellområdet Garriguen. Den koster rundt 110 kroner i distriktet, men kan bestilles på Polet til ca. 300 kroner. Bourgogne har etter hvert mistet mye av moralen. De tjener for kjappe penger på bilkortesjer av kapitalsterke, skjelvende, arbeidsnarkomane med heslige koner og masete unger som stinker solkrem og ustanselig klør seg. Slike kunder kjøper vin i blinde, med et sikkert instinkt for jåleri. De verste er klientellet fra Norge og Sveits. Jeg kan forstå at franskmennene hater dem. Derfor tar de hevn: Prøvesmakingens andakt er avløst av klirret fra kassaapparatene. Beste hvitvin uansett prisklasse? Jeg holder en knapp på en hvit burgunder fra produsenten Marc Colin. Her er flere, og det er vanskelig å plukke ut. Jeg har møtt dem hos Eyvind Hellstrøm på Bagatelle til haneskjell fra Tromsø med aromater. På restauranten har de flere merker, den billigste heter Saint-Aubin 1er Cru «En Remilly» og koster 630 på vinkartet, men atskillig mindre om man spesialbestiller den fra Polet. Favorittrødvin under hundre kroner? Jeg anbefaler en spesialimportert Terra Sana, Lurton, fra Moestue. Litt over hundre kroner, men en interessant, økologisk vin. Den bygger ikke like mye som en burgunder, men den har fin dybde og kan brukes til mye. Det er dessuten en sunn vin, som man kan drikke mye av uten at det gir hodepine, har jeg hørt. Det er kritikkverdig at Polet med sine ressurser ikke gjør mer for økovin. Men økovin kommer, bare folk etterlyser den. Favoritthvitvin under hundre kroner? Terra Vecchia Vermentino, 31869 kr 77,50. En enkel, halmfarget og aromatisk vin fra Korsika. En original drue som er verdt å prøve. Passer fint til fiskeretter og skalldyr. toril.grande@dagbladet.no

<B>Terra Vecchia Vermentino: 77,50 kroner.
<B>Favoritt-hvitvin: Saint-Aubin 1er Cru «En Remilly».