Hedenskapen måtte vike hos negergutten M\'wondo

Verden i Norge i 1950.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«GJENNOM MISJONSARBEIDET er Norges navn blitt kjent og elsket ute blant de fargede folk i Afrika og Asia. Her ute i fremmede land har Norge fått sine kolonier, erobret ikke med våpenmakt, men ved forkynnelse av evangeliet i over 100 år. [...]

Gjennom en seig kamp mot uvitenhet, overtro og hedenskap er mennesker vunnet for Guds rike, store og blomstrende menigheter er vokset fram, og hedenske skikker og laster måttet vike».

Slik er omtalen av norsk misjons virksomhet i en utstillingsbrosjyre fra 1948.

MISJONSUTSTILLINGEN «Til jordens ender» turnerte Norge fra 1948 til 1960, og ble sett av nærmere en million mennesker. Den ble vist på 110 steder, og var en enorm suksess. Lokalaviser over hele landet brakte misjonærenes fortellinger videre og viste bilder og omtale av utstillingen.

Til og med prins Harald kastet glans over samlingene.

Denne typen etnologiske utstillinger ga tusenvis av nordmenn innblikk i andre kulturer på en tid hvor kunnskapstilgangen fra andre land var mindre enn i dag og utenlandsreiser ikke var vanlig, viser antropologen Hilde Nielssen i en artikkel i Norsk Antropologisk Tidsskrift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer