+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Hei, Staten. Skjerp deg!

Hallgeir Opedal fikk iskaldt brev i posten - og svarer med samme mynt.

ÅRLIG HODEPINE: Samvittighetsfullt fyller man inn sine skjemaer og sender inn før tidsfristen - og takken fra staten, dersom man skulle være så uheldig å rote litt med kolonnene, er uforsonlige trusler om tvangsmulkt. Arkivfoto: NTB scanpix
ÅRLIG HODEPINE: Samvittighetsfullt fyller man inn sine skjemaer og sender inn før tidsfristen - og takken fra staten, dersom man skulle være så uheldig å rote litt med kolonnene, er uforsonlige trusler om tvangsmulkt. Arkivfoto: NTB scanpixVis mer

I et velregulert og forutsigbart samfunn som vårt kommer det sjelden overraskelser, men når de først kommer, ja, da blir man overrasket. Og irritert. Det har seg slik at jeg de siste fem åra har drevet et beskjedent enkeltmannsforetak, noe som innebærer at det i løpet av et år skal fylles ut en del skjemaer. Det er spesielt denne momsen som er tidkrevende. Tallene skal føres inn i riktig skjema, i riktige kolonner, skjemaet skal leveres til riktig tid, og deretter skal et beløp innbetales innen tidsfristen.

Før vi går videre, la oss ta det overordnede: Til å organisere vårt kompliserte samfunn, til å forvalte makt og midler har vi et utviklet et System bestående av departementer, direktorater, etater og liknende. Dette Systemet er en garantist for stabilitet og rettferdighet, og er fundamentet nasjonen Norge hviler på. Og det er nettopp dette Systemet som gjør det så godt å leve her i landet, for alt er trygt, rettferdig og forutsigbart. Systemet er til en viss grad basert på tillit, og personlig har jeg tillit til at Systemet ivaretar mine og fellesskapets interesser til det beste for oss alle.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.