Hele Halle

Siri Halle (34) tok balletak på det etablerte skimiljøet. Nå er hun tilbake.

JUNIORVERDENSMESTER Siri Halle er tilbake i langrennssporet. 14 år etter at hun tok to VM-gull, har kroppen våknet til liv igjen. Bærumsfrøkna har satt seg ubeskjedne mål.

-  Jeg vil til OL i Torino i februar!

Først satset Halle som skiskytter. Hun hadde ikke tatt i et våpen tidligere, men det ga bare en ekstra utfordring. Men da snøen uteble tidligere i vinter hadde plutselig toget gått for å kvalifisere seg til OL som skiskytter. Siri Halle var frustrert og skuffet i noen timer før hun fikk en ny idé. Sprint.

-  Der er det fortsatt muligheter for å komme med i OL-troppen. Det er ikke så mye som skal endres, jeg må bare omstille meg litt.

Det er nærliggende å tro at det har tippa over for 34-åringen. Men Halle vet godt hva det dreier seg om, og hva som kreves for at comebacket skal bli vellykket. Tidlig på 90-tallet var Siri Halle et av de største langrennstalentene Norge noen gang har sett. I åtte år var langrenn det viktigste i livet hennes. Så skar alt seg.

Teglveggene i kjøkkenet minner om en temperert vinkjeller, uten vin. Masker fra Sør-Afrika og Malawi stirrer tomt ut i rommet. I bakgrunnen spilles persisk musikk. Fra stuevinduet har Siri Halle utsikt over den amerikanske ambassaden i Oslo. Bildene på veggene har hun malt selv. I taket henger det veldige lysekroner fra Italia. Inni den hvitmalte peisen står det treskjærte kamasutra-figurer fra Mexico.

-  Jeg har tenkt til å gå schempefort på ski!

Siri Halle snakker som en trendy fjortis, men sitter som en rakrygget og selvsikker kvinne. Hun er ærlig og rå. Albuene hviler på kjøkkenbordet mens hun varmer hendene rundt en rykende kaffekopp.

-  Jeg må stole på det arbeidet som er gjort til nå. Det er ikke noe hokus pokus, jeg har trent mye og har et godt grunnlag. Den største utfordringen er å omstille meg mentalt og treningsmessig. Det blir vanskelig og utfordrende, men jeg tror jeg har mulighet til å klare det.

DET ER BARE sju måneder siden Siri Halle bestemte seg for å satse som toppidrettsutøver igjen. Det var uvant plutselig å se kroppen trukket i tettsittende trikot igjen, men hun elsket det.

-  Men jeg er ikke så anspent når det gjelder karrieren denne gangen. Det står ikke om liv lenger.

Det gjorde det nemlig sist. Siri Halle begynte på skigymnaset da hun var 15 år. I utgangspunktet hadde langrenn bare vært en lek, og hun var et naturlig talent som vant det meste i sin klasse.

-  Da jeg begynte på skigymnaset visste jeg ikke hva jeg gikk til. Jeg hadde bare hørt at det var en del reising, og det hørtes jo kult ut!

Det ble en brå overgang. Første skoledag på toppidrettsgymnaset troppet hun opp i svart skinnbukse og cowboyboots. Det var ikke rom for å skille seg ut og samtidig lykkes.

-  Jeg hadde nok ikke gjort det om igjen. På den tida var det viktig å være kul, og jeg kom fra et miljø der langrenn var litt ukult. Å gå i skogen, trene og gå i joggebukse ellers...

Siri Halle tar en liten pause.

-  Det var ikke greia å snakke om skirenn på røykehjørnet, lissom. Plutselig møtte jeg et miljø på skigymnaset der man ble bedømt bare etter hvor god man var på ski.

FRA Å VÆRE et naturlig midtpunkt i vennegjengen var hun plutselig en outsider. Hun følte seg mobbet, utenfor og misforstått.

-  Jeg syntes det var dumt at de ikke kunne se andre sider ved mennesker, men jeg ble påvirket etter hvert. Fader, da skulle jeg også vise at jeg kunne gå fort på ski, hvis det var det som skulle til.

Det er tydelig at det hjalp. I 1991 reiste hun til Reit im Winkl i Tyskland og ble dobbel juniorverdensmester. Siri Halle ble tatt rett inn på elitelandslaget. Med medaljene og resultatene kom respekten fra medelever og skimiljøet. Likevel hadde hun de negative opplevelsene i bakhodet. Hun lengtet tilbake til ungdommen hun forlot da hun valgte idretten. Det toppet seg da hun lå på sykehuset i forbindelse med en skulderoperasjon. Formannen for langrennskomiteen var på telefonen. Siri fikk beskjed om at hun hadde mistet plassen sin på landslaget. Avgjørelsen var tatt på bakgrunn av sportslige kriterier, sa han. Halle hadde kvalifisert seg til de fleste verdenscuprennene som førsteårs senior, så begrunnelsen føltes urettferdig. Drømmene til 21-åringen ble knust. Åtte års trening og beinhard jobbing føltes bortkastet. Hun satset ett år til uten det trygge støtteapparatet. Resultatene uteble, skidressen ble lagt vekk og Siri Halle begynte å leve igjen.

JENTA FRA Jar hadde behov for å bearbeide opplevelsene fra skimiljøet. Hun begynte å skrive. I utgangspunktet var notatene ment som terapi, men i 1999 ga hun ut boka «Sporet fanger». Hun skriver om et miljø som trykte henne ned. Slankepress og spiseforstyrrelser, seksuelt misbruk, depresjoner, en tapt ungdom og maktmisbruk. Boka tok både strupegrep og balletak på det etablerte skimiljøet.

-  Jeg skrev en personlig fortelling om mine opplevelser. Det er mange slike historier fra toppidretten, og det var på høy tid at det ble snakket om. Jeg har opplevd idretten fullt og helt på godt og vond. Det er ikke bare rosenrødt. Jeg tror ikke jeg har gjort underverker med boka, men jeg har kanskje bidratt med noe.

Hun gikk gjennom alt som hadde vært tungt og vanskelig. På denne måten tok hun et oppgjør med fortida, og innså plutselig hva hun hadde drevet med de siste åra.

-  Var boka ment som en hevn mot dem som hadde gjort deg vondt?

-  Jeg hadde ikke behov for hevn. Men det var sårt for meg at jeg ble behandlet urettferdig. Jeg fikk ikke anledning til å satse på det som var viktigst i livet mitt på den tida. Jeg trengte å skrive boka for min egen del, og den illustrerer hvordan idretten også kan være. Med boka lukket jeg kapitlet om ambivalensen i forhold til idretten.

-  Men nå er du tilbake i miljøet igjen?

-  Ja! Jeg har det bare såå mye bedre nå. Jeg har blitt eldre og fått satt ting i perspektiv. Jeg trenger ikke få spiseforstyrrelser og bli overtrent igjen. Jeg vil bare ha med meg alle de positive sidene ved idretten.

SIVILØKONOMEN har studert i USA, Mexico, Sør-Korea og Kenya. I dag har hun gått ned til 60 prosent stilling i NORAD for å kunne satse på idretten.

Siri Halle har hastverk. Den aller siste sjansen er i norgesmesterskapet i slutten av januar.

-  Det skal litt til, men det er ikke urealistisk. Jeg tror jeg skal finne fram noen fighteregenskaper for å klare det.

Det kan bli et av tidenes comeback hvis hun lykkes.

-  Det hadde jo vært jævlig rått hvis det gikk!