Heller til det franske

På Café de France i Stavanger er Trude Rinaldo vinkelner. Sitt aller beste glass rødvin fikk hun i Lyon.

Hva er din beste vinopplevelse?{ndash}Det var for noen år siden i Lyon på besøk hos gode venner. Vi skulle feire gjensynet, og verten fant fram en spesiell vin fra kjelleren som imponerte stort; det var ganske enkelt en utrolig nytelse. Vinen var en rhônevin fra appellationen Côte Rôtie La Turque 1989, E. Guigal. Vi spiste ikke noe til, bare nøt den gode drikken nesten andaktsfullt. Når jeg tenker på det, kan jeg nesten kjenne smaken i munnen ennå.Hva slags vin serverer du i restauranten din?{ndash}Mannen min og jeg driver en liten restaurant, Café de France, der vi kan by på forskjellige godbiter, og naturlig nok heller vi til det franske. Det tar tid å bygge opp en samling med godt lagret vin, og vi satser på både rhône, burgund og bordeaux, som alle er meget lagringsdyktige. Men selvsagt har vi viner fra andre land og alle prisklasser på menyen.Hva er den flotteste vinen du har servert? {ndash}Vi hadde noen flasker Château Mouton-Rothschild 1982, en fantastisk bordeaux, som jeg solgte den siste av rett før jul. Jeg fikk smake på den selv mens den ble skjenket. En virkelig stor vin, det kjennes på duften når du får den i glasset. Den kunne tålt enda lenger lagring, men var helt ferdig utviklet. Flaska kostet 3500 kroner, og jeg solgte den nesten med blødende hjerte, for det er fint å ha noe så godt på lager. Det er ikke tilfeldig at en vin koster så pass mye. Man betaler for kvalitet.Hvor reiser du på vinferie? {ndash}Mannen min og jeg har besøkt de store vinregionene i Frankrike, én tur i hvert distrikt. Slik kombinerer vi studie og ferie, og vi har lyst til å reise mer. Vi kjører forbi de større vinslottene, og besøker heller de små som lager like god vin, uten å være så veldig kommersielle. Burgund og Rhône appellerer mest til oss, det er flotte områder som gjerne kan besøkes tidlig på våren, før turistene inntar områdene. Jeg skulle forresten gjerne deltatt i vinhøsten og vært med og plukket druer.Hvorfor er vin viktig?{ndash}Jo mer du lærer om vin, desto mer spennende er det. Det er en verden så full av overraskelser at man blir rent ydmyk. Det er et fascinerende studium der jeg ikke har noen forhåpning om noen gang å bli utlært. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli så engasjert i vin, men jeg har vært så heldig å treffe inspirerende mennesker som er flinke til å lære fra seg. Det kommer godt med når vi i restauranten skal komponere dagens «winemakers dinner».Hva er nordmenns vanligste vintabber?{ndash}Det må være at man lett blander kortene og bruker avisenes terningkast når en kjøper vin. Mange forledes til å tro at en sekser innebærer at det er mulig å få en toppkvalitetsvin til 60 kroner. Det er tull. Skal du ha en stor vin, må du betale hva det koster å frambringe den.Beste rødvin uansett prisklasse? Morey Saint-Denis 1er Cru 97, Domaine Dujac, BU 45334, kr 449,90 {ndash}Den fikk jeg smake på et fantastisk sted i Burgund for ikke så lenge siden. Den er laget på Pinot Noir-druen og smaker av masse deilige, røde bær og sopp, har en jordlig karakter og en fin aroma. Fint sammensatt med god balanse mellom syre og tanniner. Kort sagt en meget god matvin, for eksempel til fugl eller vilt, kanskje villand servert med en soppsjy med kraft.Beste hvitvin uansett prisklasse? Hermitage Blanc 98, J.L. Chave, BU 40568, kr 537 {ndash}Dette er en rik Rhône-vin på 80% Marsanne og 20% Rousasanne-druer, som smaker av masse god frukt, litt i retning aprikos. Den har en god fedmestruktur som dekker over sødmen. Den er frisk uten å oppleves som syrlig. Denne vinen bør lagres i nærmere ti år. Vil være anvendelig både til fisk og kjøtt, og for eksempel and med gulrotshot med koriander og ingefær.Favorittrødvin under hundre kroner? La Vieille Ferme 99, 30726, kr 97,10 {ndash}Dette er et meget godt kjøp. En rhônevin fra Côtes du Ventoux med grønn aroma og bløt bærsmak, velbalansert når det gjelder syre og tannin. Den er ung, men overraskende vellaget og skal helst drikkes ung. Den består av flere druer, blant annet Grenache og Syrah.Favoritthvitvin under hundre kroner? Dr. Loosen Riesling Kabinett 2000, 34 784 kr 80,20 {ndash}En moselvin med frisk karakter av blomster og grønne epler. En god vin med en kombinasjon av syre og sødme som dekker hverandre godt. Utmerket som aperitiff og fin som matvin, for eksempel til fisk med en kremet saus, der vil den friske opp. Og helt topp til kamskjell. Glad i vin? Her kan du dele dine beste vintips! toril.grande@dagbladet.no

<HLF>Hvitt valg:</HLF> Dr. Loosen Riesling Kabinett 2000 får du for mindre enn hundrelappen.