Hellstrømlinjeformet

Arbins var første restaurant som fikk gjennomgå i realityserien «Hellstrøm rydder opp». Det har gitt resultater.

- JO, HER HAR DET virkelig skjedd ting. Dette er jo blitt en ok restaurant, sa Fredag.

Lokalet var nesten fullt — av tilsynelatende fornøyde gjester. Og mellom dem svinset og svanset blide og samtidig overraskende effektive servitører.

— Nei, en skal ikke undervurdere tvmediets makt, sa Robinson.

— Kombinert med litt eksperthjelp blir effekten åpenbart ekstra sterk.


FORRIGE GANG
Robinson og Fredag besøkte restauranten var de ikke imponert, og ga to fattige stjerner til maten. Det begynner å bli noen år — og en grundig makeover — siden. Kort tid før Magasinets utsendte var innom, hadde mesterkokk Eyvind Hellstrøm vært der i forbindelse med realityserien «Hellstrøm rydder opp». På tv var Bagatellesjefen ikke nådig. Han slaktet både meny, arbeidsrutiner, interiør — ja, selv navnet La Rosa Magra burde endres. Men kritikken var av det konstruktive slaget, og flere av hans råd er åpenbart blitt fulgt. Arbins, som stedet nå heter, er blitt en svært hyggelig restaurant, og enda viktigere: Maten har gjennomgått en kvalitetsheving.

— Tja, det koster, sa Fredag etter å ha lest gjennom menyen, som etter Hellstrøms råd var betydelig redusert.

Snittet på pastaretter ligger rundt 150 kroner, mens du må ut med cirka hundre kroner mer for en hovedrett. Servitøren syntes å lese Robinsons tanker.

— Dagens treretter er et godt kjøp, forsikret han.

Knappe tre hundringser er det ikke noe å si på. Men hva gjør man når risottoen, en rett som Hellstrøm hadde gjort sitt beste for å lære kokken å lage etter alle kunstens regler, inneholdt solide mengder skalldyr, og man har lyst på kjøtt?

— Ikke noe problem. Du kan få den med lammefilet i stedet. Til samme pris, selvfølgelig, sa servitøren og blunket lurt.

MANGE AMATØRKOKKER har erfart at en del tradisjonelle italienske retter ikke byr på særlig store utfordringer, så lenge råvarene er prima. Det var de her. Robinsons insalata caprese, mozzarella, tomat og blandet salat med sennepsvinaigrette, er kanskje heller ingen stor kunst å få til. Så langt var verken Robinson eller Fredag imponert. Så kom hovedrettene.

— Det sies at risotto er en enkel rett å lage, ja, nesten latterlig enkel. Da kan man spørre seg hvorfor så få klarer å få den til, sukket Robinson.

— Har kokken bommet? undret Fredag.

Robinson ristet bestemt på hodet.

— Nei, dette er førsteklasses. Risen hadde al dente-konsistens og sausen var akkurat passe syndig og feit. Smaken balansert. Mild, men samtidig smakssterk og rik på nyanser.

Fredag hadde også valgt lam som hovedrett. Agnello alla sarda består av indrefilet, petit pois og en saus laget på rødvin og mascarponeost.

— Slett ikke verst, sa Robinson.

Fra vinkartet, som er dominert av italienske dråper, ble ei flaske Poggio d?Arna fra Toscana valgt. Et godt valg.


APPELSINSALAT
og klassikeren tiramisu sto for finalen. Salaten var frisk, men ikke så veldig spennende. Og både Robinson og Fredag har smakt mye bedre varianter av tiramisu.

— Det er ikke tvil om at besøket av mesterkokken fra Bagatelle har satt sine spor. Servicen er ypperlig, miljøet hyggelig og maten ... Fredag tok en kunstpause, som åpnet for Robinson:

— Maten er stadig av litt variabel kvalitet. Et slikt prisnivå skaper forventninger som ikke helt oppfylles.

— Mm, sa Fredag.

— Men kanskje kokken skulle ta kontakt med Hellstrøm igjen?