Helt eller diktator?

Den pakistanske presidenten er i Norge. Er han en diktator eller helt i krigen mot terror?

(Dagbladet.no): «Til nye lykkehøyder/ vi overvinner alle hindre/ vi flyr høyere/ stadig høyere/ det trengs en leder for at nasjonen kan fly/ takk for at du har vist oss nye høyder».

Linjene ovenfor kan minne om kommunistisk skaldekunst på sitt beste, men det er Pakistans nåværende president, general Musharraf, som her blir hyllet i en annonse i den pakistanske avisen Dawn i 2004.

Musharraf overtok makten i Pakistan ved et statskupp i 1999. Han gjorde karriere i den pakistanske hæren, og klatret til øverstkommanderende. Den 12. oktober 1999 satte han daværende statsminister Nawa Sharif i husarrest. Den 20. juni 2001 utnevnte han seg selv til Pakistans president. Vi er inne i den tredje perioden med militært styre i Pakistan.

GENERALEN ER EN OMSTRIDT MANN. Diktator, sier noen. Helt, sier andre.

- Musharraf har valgt å innføre demokrati, men har bare holdt lokale valg. Parlamentet er ikke valgt på landsbasis. Tradisjonelt har Pakistan demokratiske styrer, men de har bare ikke kunnet holde fast på demokratiet. Det blir avholdt valg, men så kommer det for eksempel inn klager om at valget var rigget, og i stedet for å avholde nye valg, griper hæren inn, forteller Ruth Laila Schmidt, professor ved institutt for kulturstudier og orientalske språk og Urdu-ekspert.

Professor Schmidt mener likevel at Pakistan ikke er et diktatur.

- Musharraf er ingen diktator. Han må ha folk på sin side. Han må ha hæren og det pakistanske folket på sin side, hvis ikke vil han bli styrtet. Han har all makten, men har ikke en diktators makt, til det er han for avhengig av folk rundt seg. Dette er han veldig klar over selv.

GENERALEN NYTER stor popularitet. Mohammad Usman Rana, leder for Pakistansk Studentersamfunn i Oslo, forteller at også mange norskpakistanere synes han gjør en en god jobb. Rana er enig med Schmidt.

- Jeg ville aldri kalt ham en diktator. I praksis er det ingenting som minner om at Pakistan er et diktatur, mediene er frie, og det er et viktig kjennetegn på et demokrati. Han er en respektert leder som har gjort mye positivt for landet vårt. Han er viktig i kampen mot terror i hele verden. Det er vi veldig stolte av, sier Rana.

Professor Schmidt tror ikke på at den pakistanske pressen er fri.

- Pressen er friere enn den noensinne har vært under et militært styre. Det gjelder spesielt for den engelskspråklige delen, som ingen egentlig kan lese. Samtidig har det skjedd en forandring i det siste. Jeg får vanligvis bulletiner fra Pakistan, de har sluttet å komme. Og noen av internettavisene har sluttet å arkivere artiklene sine, så du må printe ut det du leser, hvis ikke forsvinner det for alltid. Jeg tror de som skriver er redde for straff fra regjeringen.

Så er Musharraf en diktator? Lederen for Pakistansk studentersamfunn tenker seg om:

- Jeg forstår kritikken på grunn av måten han kom til makten på.

LEDERNE VAR KORRUPTE og Nawa Sharif var svært upopulær da Musharraf tok makta.

- Sharif var demokratisk valgt, men begynte å samle all makt på egne hender. Han avsatte folk som ikke var enige med ham. Han sparket hærens daværende overhode og ga ironisk nok Musharraf stillingen, sier Schmidt.

Pakistans har flere ganger pådratt seg det internasjonale samfunnets vrede for brudd på menneskerettigheter, særlig i forbindelse med æresdrap og kvinners rett til utdannelse.

Statsminister Jens Stoltenberg har vært i Pakistan.

- Pakistan er ikke et land som oppfyller de krav vi stiller til et vanlig demokrati, sa statsministeren forsiktig da han besøkte de jordskjelvrammede områdene i Pakistan i fjor høst.

Nå skal de to møtes. På programmet står også møter med Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad og audiens og lunsj med kong Harald. I tillegg skal presidenten holde et foredrag på Nobelinstituttet med tittelen: «Pakistans rolle for fred og utvikling».

- Menneskerettigheter vil opplagt være et tema i samtalene, forteller Øivind Østang ved Statsministerens kontor (SMK).


POLITISK SJEF I AMNESTY
International Norge, Jon Peder Egenæs er opptatt av brudd på menneskerettighetene i Pakistan.

- Det foregår en del brutale militæraksjoner knyttet til forsvarets maktvekst. Forsvaret eksproprierer, de tar fra folk land. Når de ikke vil gi fra seg landet sitt, får de problemer med hæren. I tillegg har landet tradisjon for lovverk og praksis som er svært diskriminerende mot kvinner. Det er umulig å vite hvor mange æresdrap som skjer, men det er i alle fall oppunder 1000 hvert år. Lovverket fungerer nemlig slik at de som bestiller drapet etterpå får mulighet til enten å tilgi drapsmannen eller å gjengjelde drapet. Hvis en far ber en onkel drepe datteren sin, vil han også tilgi ham. Æresdrap er forbudt, men det er andre elementer i lovgivningene som gjør at det foregår og ofte ikke blir straffet. I tillegg er tortur er svært utbredt i Pakistan

Musharraf selv har kommentert menneskerettigheter og voldtekt av kvinner som straffejustis i et intervju med avisen Washington Post.

- Voldtakt er blitt en måte å tjene penger på. Mange sier at hvis du vil til utlandet og få et visum til Canada eller statsborgerskap og bli millionær, må du sørge for å bli voldtatt.

Professor Schmidt mener at Musharraf har flest fordeler av å holde lovverket så sekulært som mulig i stedet for å innføre sharia (islamsk lov) som blant annet er kjent for å virke diskriminerende for kvinner.

- Pakistans lover er i overensstemmelse med, men er ikke rene sharia-lover. Det er en stor forskjell. Hvis han hadde latt islamistene få innføre en ren sharia-lov, ville han gitt dem veldig mye makt. Det er for eksempel ikke lovpålagt å gå med slør i Pakistan. Kvinner kan bevege seg rundt i landet uten slør.

DET BLE HOLDT VALG i Pakistan i oktober 2002, hvor Musharrafs nydannede parti vant flertallet av plassene. Etter valget blokkerte opposisjonen Musharrafs parti i et helt år. I desember 2003 måtte Musharraf love å gå ut av hæren, slik at politikken og det militære ble to atskilte instanser. Etter å ha lovet dette i en avtale med opposisjonen, fikk Musharraf vedtatt en grunnlovsendring, som blant annet gjorde kuppet i 1999 lovlig.

- Musharraf har styrket maktbasen til forsvaret ettertrykkelig. Dette er en pågående prosess. Han har brutt løftet om å si fra seg sine militære verv. Han har militarisert politikken i Pakistan, forteller Egenæs.

I stedet for å gi fra seg stripene som lovet, fjernet Musharraf medlemmer av høyesterett fordi de nektet å erklære eneveldet hans for gyldig.

- Etter kuppet i 1999 lovet Musharraf å innføre demokrati. Det har han tydeligvis glemt. Det har forøvrig alle andre også, fra Washington til Berlin. De er for opptatt av å lovprise ham. Musharraf drikkker til og med et glass vin av og til, som muslim! Det er jo veldig beroligende, skriver en ironisk Pakistan-ekspert Ulrich Ladurner i Die Zeit.

- Demokrati er et relativt begrep, det behøver ikke nødvendigvis være det samme i Pakistan som i Norge. Det er ikke sikkert det samme demokratiert ville fungert i Pakistan som i Norge, men Pakistan er i startgropa som demokrati, og Norge kan være et forbilde, sier Rana til Dagbladet.no.

MANGE VESTLIGE LAND støtter Musharraf fordi de er redde for alternativet. Dersom Musharraf styrtes, vil fundamentalistiske islamister ta over makten.

- For den vestlige verden er stabilitet viktigere enn demokrati, mener Ladurner.

Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap, understreker dette poenget.

- Musharraf er interessert i å demme opp for fundamentalisme og det er jo faktisk sett veldig viktig. Ingen forventer liberale demokratier i denne delen av verden. Internasjonal politikk handler ikke om å samarbeide med dem man liker best, det handler om nødvendigheter. Da er diktatur eller demokrati en nokså irrelevant ting.

Etter terrorangrepet i New York 9.11.2001 vendte Musharraf seg vekk fra Taliban og begynte å samarbeide med USA i krigen mot terror. Etter dette går det oppover med Pakistans økonomi. Den internasjonale isoleringen er forbi.

- Alt [av terrorisme] som kommer fra Pakistan, må stoppes. Det forsøker vi å gjøre, har Musharraf selv uttalt om kampen mot terrorismen.

I MARS 2005 ble det klart at Pakistan har solgt atomteknologi på den internasjonale svartbørsen.

- Ja, Abdul Qadeer Khan har levert sentrifugesystemer til Iran, sa informasjonsminister Ahmed den gang.

Forskeren Khan var den første som utviklet atombomber for Pakistan og gjelder som «den islamske bombens far». Mange feirer ham som folkehelt i Pakistan. Året før tilsto han illegale atom-leveranser til Libya og Nord-Korea. Den gang ble han benådet av Musharraf på grunn av hans innsats for den nasjonale sikkerheten. FN ba om en omgående oppklaring av skandalen.

Da Khan tilsto, unngikk den pakistanske hæren å måtte ta på seg skylden. Musharraf hevder at han ikke har hatt kjennskap til atom-handelen.

I FJOR HØST kom katastrofen. Musharrafs regime ble satt på en hard prøve da jordskjelvet rammet Pakistan i oktober. Musharraf ba om hjelp fra den internasjonale samfunnet til å redde alle som var blitt husløse i de kalde fjellområdene. Han satte også de enorme militærstyrkene sine - rundt en halv million soldater - i sving, men selv ikke et samarbeid mellom den pakistanske hæren og internasjonale hjelpeorganisasjoner har kunnet hjelpe alle

Musharraf fortalte selv at han ville omfordele penger fra hæren til jordskjelvofrene.

- Jeg kommer til å utsette det, sa han om et kjøp av nye F16 jagerfly fra USA, som Pakistan allerede har 30 av.

- Vi må satse alt på hjelp og gjenoppbygging.

Kjøpet ble ikke avlyst, bare utsatt. Det ville ikke sett spesielt bra ut dersom Musharraf hadde gått til innkjøpt av nye jagerfly mens mange av hans landsmenn fortsatt ikke har tak over hodet.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

I NORGE:</B> Statsminister Jens Stoltenberg møtte i dag den pakistanske presidenten Pervez Musharraf på sitt kontor i Regjeringsbygningen. Her fra pressekonferansen etter samtalene.
KOM TIL NORGE MANDAG:</B> Pervez Musharraf fotografert like etter ankomst på Oslo lufthavn Gardermoen mandag ettermiddag.
<B>TERRORMÅL:</B> Væpnet politi var postert utenfor Oslo Plaza i går. I dag er deler av sentrum barrikadert og politiet er sterkt til stede.
<B>NÆRT FORHOLD:D</B> Pakistan kritiseres for å gjøre lite for å stoppe overgrep mot sin kvinnelige befolkning. Her møtes i førstedamene i Det hvite hus, Laura Bush og Sehba Musharraf i 2004.
<B>USAs ALLIERTE:</B> Etter 11. september har Musharraf samarbeidet med USA i kampen mot terror.
STORE, UTILGJENGELIGE OMRÅDER:</B> Pakistan har likevel store områder som styres av ulike klaner. Det er i disse vanskelig tilgjengelige fjellområdene man tror Osama bin Laden gjemmer seg.
RAMMET AV JORDSKJELV:</B> Skjelvet i fjor høst skaper ennå store problemer i det fattige landet. Her besøker presidenten rammede områder sammen med FNs Kofi Annan.
NORSKE VENNER:</B> Musharraf møtte Erik Solheim i oktober i fjor.
POPULÆR: Musharaf overtok et gjennomkorrupt styre i Pakistan og nyter stor popularitet i befolkningen.